Top

10 Veel voorkomende nadelen in franchise en hoe oamkb ze verhelpt

nadelen franchise

10 Veel voorkomende nadelen in franchise en hoe oamkb ze verhelpt

Je aansluiten bij een franchiseorganisatie kan veel voordelen bieden, zeker wanneer de organisatie zelf alles goed op orde heeft. Helaas is dat nog lang niet overal het geval. In deze blog bespreken we een aantal nadelen in franchise, en ook hoe oamkb niet in deze trends meegaat.

1. Een franchisehandboek ontbreekt of is kwalitatief slecht

Het idee achter een franchise is dat je één concept neemt en dit verder verspreidt. Om voor anderen duidelijk te maken wat het concept precies is en wat hier allemaal bij komt kijken, van huisstijl tot interieurinrichting en relevante zaken op operationeel niveau. In een groot aantal gevallen komt het voor dat er geen handboek voor de franchise bestaat, of dat deze niet volledig genoeg is. Dan is het zeker als nieuwe franchisenemer vrij lastig om een start te maken. Het is dan meer in het duister tasten, terwijl je dit bij een franchise juist niet zou moeten doen. Dit is een van de grote nadelen in franchise, maar bij oamkb hebben we dit gelukkig netjes op orde. We hebben een formulehandboek waarin alle belangrijke zaken voor nieuwe en oude franchisenemers staan opgenomen.

2. De formule van de franchise wordt niet gepeild en heeft nog niet definitief zijn succes bewezen

Deze spreekt natuurlijk vrij voor zich. Voor jij je aansluit bij een franchise wil je natuurlijk wel weten wat je kunt verwachten, zeker qua omzet. Wanneer de formule van een franchise goed getest wordt en het succes al keer op keer bewezen is, zoals bij oamkb het geval is, is makkelijk te zeggen wat je als franchisenemer te wachten staat. Zo kun je makkelijker je beslissing nemen om aan te sluiten of niet.

3. Te weinig onderzoek naar de populariteit van het concept

Veel ondernemers kunnen nog wel eens te snel op hun onderbuikgevoel afgaan. Dat maakt dat ze soms verkeerd inschatten dat als een vestiging van een bedrijf ergens een succes is, dit overal zo zal zijn. Maar dat is natuurlijk niet altijd waar. Dit zou dan al snel een nadeel in franchising kunnen zijn, als je bij de verkeerde franchiseorganisatie aansluit. Oamkb is gelukkig wel al bewezen populair door heel Nederland. Zelfs wanneer er meerdere franchisenemers binnen een regio zitten, zijn er nog steeds meer dan genoeg klanten voor iedereen. Met onze stijgende groei elk jaar blijkt dat wel weer.

4. De franchiseovereenkomst is te vaag

Wat je bij veel franchiseorganisaties ziet als een van de nadelen in franchise, is dat de franchiseovereenkomst die gebruikt wordt een standaard overeenkomst is. Nu zitten deze vaak goed in elkaar, en is het ook niet erg om deze als basis te nemen. Het enige wat deze overeenkomsten niet zijn, is specifiek. Daardoor kunnen er in het ergste geval flinke problemen ontstaan over misverstanden die vooraf voorkomen hadden kunnen worden. Zoals je inmiddels zou verwachten is dit bij ons natuurlijk anders. Onze franchiseovereenkomst is toegespitst op onze organisatie. Deze is over de jaren verfijnd, waardoor er aan veel zaken al lang gedacht is. Zo zijn er achteraf geen verrassingen.

5. Te veel uitbreiding, te weinig verbetering

Het is natuurlijk makkelijk om als franchisegever te denken: hoe meer vestigingen, hoe beter. Het is makkelijk om alleen maar te denken aan uitbreiding, terwijl de wereld om ons heen verandert, en wellicht ook van de franchise verandering vraagt. Als franchisegevers zich dit te laat realiseren, kan de organisatie als een kaartenhuis in elkaar vallen. Als je op zoek bent naar een franchise die gefocust is op zowel uitbreiding als ontwikkeling en verbetering, ben je bij oamkb aan het juiste adres. Elke dag werken we eraan om verbeteringen door te voeren in onze werkwijzen, met toch een gezonde stroom nieuwe vestigingen.

6. Franchise is meer een nagedachte

Een groot nadeel voor vele franchises is wanneer franchisevestigingen niet de norm zijn. Bijvoorbeeld een keten van winkels waarvan alleen sommige vestigingen een franchisevestiging zijn. Het komt helaas veel te vaak voor dat de franchisevestigingen niet dezelfde aandacht krijgen als de ‘’hoofdvestigingen’’. Franchising heeft simpelweg een andere aanpak nodig dan dat. Bij oamkb weten we dit natuurlijk, en daarom zijn we ook volledig een franchise.

7. Franchisegevers en franchisenemers overleggen weinig tot niet

Wij kunnen ons totaal niet vinden in dit punt. Oamkb is gebouwd op samenwerking, en vaak overleggen hoort daar absoluut bij. Daarom hebben we verschillende manieren waarbij franchisenemers contact met ons hebben. Bij startenden is dit op vrij reguliere basis, maar ook voor lang zittende franchisenemers is het altijd mogelijk om een overleg te plannen of op een andere manier contact op te nemen.

8. Werving staat op een laag pitje

Een franchise kan ook snel in elkaar vallen wanneer er te weinig aandacht wordt besteed aan het binnenhalen van nieuwe franchisenemers. Zoals je zelf misschien al door hebt gehad hebben we bij oamkb verschillende materialen waarmee wij werven. Quizzen, nieuwsbrieven, informatiebijeenkomsten, video’s, je kunt het je zo gek niet bedenken. Werving blijft ook altijd lopen omdat de organisatie zelf goed loopt. We werken met ons team als een goed geoliede machine, dus blijft zowel werving als het laten draaien van de organisatie altijd in het oog.

9. Jan en alleman toelaten binnen de franchise

Zoals je zult merken als je met ons in zee zou willen gaan, zijn er bij ons diverse procedures in gang zodat we altijd een goed idee krijgen van onze kandidaten, en hoe goed ze bij oamkb passen. Wij proberen altijd oplossingen te vinden, maar we zijn zeker niet bang om iemand af te wijzen als blijkt dat we geen goede match zijn voor die persoon.

10. Geen goede financiële basis

Dit is bij ons al lang verleden tijd. Het overgrote deel van onze vestigingen zijn erg succesvol, dus wanneer dit bij een enkele vestiging niet het geval is, hebben we de financiële middelen in huis om die impact op te vangen.

Klinkt dit alles je als muziek in de oren? Heb je zin om bij oamkb te starten als bedrijfscoach, bedrijfsadviseur, belastingadviseur, accountant of administrateur? Neem dan snel contact met ons op en stel je vragen, of schrijf je in voor onze aankomende informatiebijeenkomst!