Top

De 5 groeifasen waar jouw bedrijfscoach je doorheen helpt

De 5 groeifasen waar jouw bedrijfscoach je doorheen helpt

Leestijd: 4 minuten

De groeifasen van de onderneming

Dit zijn de fasen die elk bedrijf zal doorlopen tijdens de groei:

  1. Pioniersfase
  2. Organisatiefase
  3. Managementfase
  4. Delegeerfase
  5. Standaardisatiefase

Fase 1: Pioniersfase

Je kunt de hele wereld aan, je bent enthousiast en soms wat blind voor tegenslagen. Dit is een prachtige periode met lange werkdagen, adrenaline, onzekerheid en passie. Concentreer je in deze fase op de kwaliteit van de diensten en producten en op de wensen van jouw ideale klanten.

Fase 2: Organisatie fase

Het woord ‘nee’ ken je niet, je neemt alles aan. Er komen steeds meer brandjes om te blussen. Dit komt omdat het ‘support system’ van onder meer marketing, verkoop en administratie nog niet op orde is. Je hebt nu systemen nodig zodat je bedrijf vanzelf, ook zonder jou, goed gaat lopen. Delegeren leidt ook tot het verliezen van overzicht, bouw daarom in deze fase aan een solide structuur zodat je bedrijf verder kan groeien zonder verlies van kwaliteit.

Fase 3: Management fase

De kosten nemen alsmaar toe, het managementteam breidt zich verder uit. Je dreigt de focus van de onderneming te verliezen. Durf keuzes te maken, ook wanneer niet iedereen het hiermee eens is. Waak over de identiteit van de onderneming en voorzie tegendruk van de ‘eerste generatie’ werknemers. Dit vraagt ook leidinggevende capaciteiten van jou als ondernemer. Iets wat niet elke ondernemer direct in de vingers heeft. Concentreer je in deze fase op het bouwen aan een zelfstandig en zelfsturend team zodat jij meer tijd vrij hebt om aan je bedrijf te werken, i.p.v. in je bedrijf.

Fase 4: Delegeer fase

Zorg dat alle belangrijke processen gedocumenteerd worden, maar ga niet ten onder aan een zee van regeltjes zonder context. Toets de processen op kosten en baten. Concentreer je in deze fase op het verfijnen van je systemen en ga je je onderneming ‘tweaken’, oftewel finetunen om de resultaten en de groei te vergroten. Je bent als ondernemer niet meer aan het regelen, je moet jezelf profileren als leider. Een valkuil is dat de oprichter zich teveel met het dagelijks werk blijft bezighouden. Kijk verder dan de werkvloer en spreid je vleugels uit, dat kan alleen als de bedrijfsprocessen goed georganiseerd zijn en je team zelfstandig werkt. Zo zie je kansen voor je bedrijf.

Fase 5: Standaardisatie fase

Dit is de beste fase voor groei. Wat gestandaardiseerd is, kan gekopieerd worden. Train een nieuw team aan leiders en voorkom bureaucratie binnen de onderneming. Zorg dat je een sterk team om je heen hebt op wie je kunt vertrouwen. Concentreer je op het blijvend klantgericht werken, zorg dat de interne communicatie op peil blijft en kijk naar de toekomst. Je bent nu in de gelegenheid om kansen voor je bedrijf te benutten.

Dit kun je in 7 maanden voor elkaar krijgen

Als ondernemer heb je vaak geen tijd om allerlei managementboeken te lezen en zelf het wiel uit te vinden. Hier is het 7 stappenplan voor die je in 7 maanden met een van onze ervaren oamkb bedrijfscoaches doorloopt.

De oei-ik-groei voor bedrijven

Net zoals een kind groeit zal ook een onderneming diverse groeifasen doormaken. En net zoals bij een kind zal dat ook leiden tot groeipijnen, frustratie en onverwachte gebeurtenissen. Je zult de ladder altijd trede voor trede moeten bestijgen, dit zal een stuk beter verlopen wanneer je vooraf de uitdagingen, valkuilen en vooral ook mogelijkheden kunt herkennen. Met jouw persoonlijke bedrijfscoach van oamkb kun je een goede start maken en steeds vanuit een solide basis doorgroeien naar de volgende fase van de onderneming. In dit artikel bespreken we de vijf groeifasen, en wat je als ondernemer kunt verwachten. Je oamkb bedrijfscoach is zelf ook zelfstandig ondernemer en begrijpt als geen ander wat jij doormaakt.

Wil je direct advies om jouw bedrijf optimaal te laten groeien? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfscoaches.

Benieuwd wat onze bedrijfscoaches nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfscoaches vertelt je meer.