Top

Motor van de zaak

Steeds vaker kiest de zakelijke rijder voor een combinatie van zakenauto en een motor of scooter. Of zelfs alleen een motor. Een belangrijk voordeel wat je van een motor hebt is dat je bij files soms tussen de auto’s door kunt doorrijden. Dit kan je flink wat tijd schelen tijdens die vervelende spitsuren dat je naar werk gaat of terug komt. Ook verkeerstechnisch biedt een motor voordelen. Zo heb je als motorrijder sneller een parkeerplek en heb je vaak lagere parkeerkosten dan de autobestuurder. Naast al deze voordelen kan een motor van de zaak kan ook fiscale voordelen bieden!

New call-to-action

Fiscaal aantrekkelijk 

De investering in een motor of scooter is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je hier namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Koop je een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieuinvesteringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 27% van de investering van de winst mag aftrekken.

Kosten aftrekbaar 

Alle kosten die je maakt door het bezit en het gebruik van de motor of scooter – zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering – kunnen van winst van de zaak worden afgetrokken. Hierdoor wordt de belastbare winst verlaagd en hoef jij dus minder geld af te staan aan de belasting.

Daarnaast is de aanschaf van essentiële items denk aan motorkleding, helmen, laarzen, tassen, een navigatiesysteem en andere nodige(!) accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer – en niet de Belastingdienst- bepaalt waarin je als ondernemer zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke bijbehorende spullen je nodig hebt (tenzij je het héél bont maakt).

Bijtelling voor een motor of scooter 

Voor een motor of scooter geldt, dat je de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers bij de belastingaangifte moet opgeven als privé-voordeel. Heb je geen privékilometers, dan hoef je niets op te geven. De kilometers die je maakt voor woon-werkverkeer worden aangemerkt als zakelijke kilometers. De kilometers die je maakt om even naar de supermarkt te rijden zijn dus privékilometers. 

Deze bijtelling voor privégebruik van een motor van de zaak wordt als volgt bepaald: ( totale privé kilometers / som van zakelijke en privé kilometers) x kosten van de motor (exclusief eventuele boetes want dat zijn geen aftrekbare kosten). 

Een kilometeradministratie van de motor is aan te raden. Dit helpt overzicht te houden over je kilometers. Maar dit is in het begin niet verplicht. Je mag het aantal privékilometers ook op een andere manier aantonen. Als er geen kilometeradministratie wordt gegeven dan is een schatting oké, zolang de schatting maar redelijk is.

BTW 

Indien je als btw ondernemer een nieuwe motorfiets of een btw motor aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. De waarde van het privégebruik is het bedrag van de gemaakte kosten door privé gebruikt. Dit wordt vermeerderd met 20% van de aanschafkosten als de motor meer dan vijf jaar oud is. Voor de btw-correctie wordt het woon-werkverkeer wel aangemerkt als privé kilometers en dit verschilt dus met de inkomstenbelastingaangifte.

Leasen 

De leasemarkt voor het zakelijk rijden van een motor of scooter groeit. Niet alleen voor de DGA en IB-ondernemer, maar ook steeds vaker voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motor/ scooter ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de hele lage privébijtelling voor de werknemer. 

Met de privé motor zakelijk rijden

Komt het slechts enkele keren voor dat je de motor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,19 per kilometer.


Lees ook onze andere blogs over een fiets, een tesla, een elektrische auto en een tweedehands auto van de zaak!

Wil je advies over de fiscale voordelen van een voertuig van de zaak? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van belastingadviseurs.

Ben je benieuwd waar me nog meer advies over geven? Lees dan onze blogs in het adviescentrum!

Chat openen