Top
Motor van de zaak 2024

Motor van de zaak 2024

Leestijd: 4 minuten

Waarom kiezen steeds meer zakelijke rijders voor een motor?

In 2024 zien we een duidelijke trend onder zakelijke rijders: de keuze voor een motor of scooter naast, of zelfs in plaats van, een zakelijke auto wordt steeds populairder. Waarom? Nou, motoren bieden aanzienlijke voordelen. Denk aan het gemak waarmee je door het verkeer navigeert tijdens drukke files, en hoe eenvoudig parkeren wordt met een motor. Bovendien biedt een motor van de zaak interessante fiscale voordelen.

Als je je afvraagt welke fiscale voordelen een motor voor jouw onderneming kan bieden, staan onze belastingadviseurs klaar met persoonlijk advies, toegespitst op jouw unieke situatie. Laat je informeren over de mogelijkheden en zet een slimme stap naar succesvol ondernemen. We bieden vanaf €150,- al een berekening voor een motor van de zaak.

Welke fiscale voordelen biedt een motor van de zaak?

Voor jou als MKB-ondernemer is het slim investeren in een motor of scooter, dankzij de aantrekkelijke fiscale voordelen. Een van deze voordelen is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), waarmee je tot 28% van de aankoopkosten kunt aftrekken van de belasting. Het interessante hieraan is dat motoren, in tegenstelling tot auto’s, wél in aanmerking komen voor deze aftrek.

Een update voor 2024: hoewel elektrische motorfietsen eerder uitgesloten waren van bepaalde aftrekposten, blijven de mogelijkheden voor conventionele motoren en scooters aantrekkelijk. Overweeg je dus een investering in een motor voor je bedrijf, dan kunnen de fiscale voordelen je onderneming zeker ten goede komen.

Wat zijn de aftrekbare kosten voor de motor van de zaak?

Alle kosten die gepaard gaan met het bezit en gebruik van je motor of scooter, zoals afschrijving, brandstof, onderhoud, en verzekering, kun je aftrekken van je winst. Extra’s zoals motorkleding, helmen en navigatiesystemen vallen ook onder deze aftrekbare kosten. Jij bepaalt als ondernemer waarin je investeert, mits je keuzes zakelijk verantwoord zijn.

Hoe zit het met de bijtelling en BTW teruggave bij een motor van de zaak?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels rond bijtelling, zeker als je de motor ook privé gebruikt. Door een correcte administratie van zakelijke en privékilometers kun je onnodige bijtelling voorkomen. Daarnaast biedt de aankoop van een motor als btw-ondernemer de mogelijkheid om betaalde btw terug te vorderen, inclusief de kosten voor onderhoud en brandstof. Wel dien je rekening te houden met btw over het privégebruik van de motor.

Is het leasen van een motor van de zaak een aantrekkelijke optie?

Het leasen van motoren en scooters wint aan populariteit onder ondernemers en werknemers. Dit biedt zowel kostenvoordelen voor jou als werkgever als lage privébijtelling voor je werknemers. Een strategische keuze die kan leiden tot verlaging van bedrijfskosten en verhoging van werknemerstevredenheid.

Wat zijn de ervaringen met het gebruik van een motor van de zaak?

Hieronder een ervaring van één van de medewerkers van onze klanten:

“Toen ik besloot om voor een motor van de zaak te kiezen, veranderde mijn dagelijkse rit naar het werk compleet. Geen eindeloze files meer voor mij; in plaats daarvan voel ik elke ochtend de vrijheid wanneer ik langs de opstoppingen zoef. Het is alsof ik elke dag een klein avontuurtje beleef voordat ik überhaupt op kantoor aankom. 

Het rijden op een milieuvriendelijke motor maakt me ook trots. Ik draag bij aan een betere wereld en pak tegelijk slimme belastingvoordelen mee, allemaal dankzij de tips van mijn oamkb adviseur. Het is mooi om te zien hoe duurzaamheid en slim zakendoen hand in hand kunnen gaan. 

Dit avontuur heeft me niet alleen efficiënter gemaakt maar ook meer betrokken bij de missie van ons bedrijf. Ik zie nu in hoe belangrijk het is om vooruit te denken, niet alleen voor de business, maar ook voor onze planeet.”

Wat moet je weten over zakelijk rijden met je privé motor?

Vergeet niet dat je als ondernemer zakelijke kilometers met je motor kunt claimen om je winst te verlagen. Voor elke zakelijke kilometer mag je € 0,23 aftrekken. Een slimme manier om fiscaal voordeel te behalen! In slechts vijf jaar tijd is het aantal geregistreerde motorfietsen indrukwekkend gestegen tot meer dan 703.000. Dit betekent een groei van 8,9 procent, een teken van de toenemende populariteit van motorrijden.

Ben je benieuwd naar meer tips over zakelijke voertuigen, van fietsen tot auto’s? Lees verder in onze blogs. En voor specifiek fiscaal advies over zakelijke voertuigen staan onze experts altijd voor je klaar.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek welke onderwerpen nog meer aan bod komen in ons adviescentrum en laat je inspireren tot slim en succesvol ondernemerschap!