Top
Auto van de zaak 2024

Auto van de zaak in 2024

Leestijd: 5 minuten

Heb je een auto van de zaak en rijd je daarmee meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met fiscale bijtelling. Dit betekent dat een deel van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen opgeteld wordt. Maar, goed nieuws! De kosten voor deze zakelijke auto mag je aftrekken van de winst van je bedrijf. Dit verlaagt je belastbare winst.

Stel je voor: jouw auto heeft een cataloguswaarde van €30.000. Bij een bijtelling van 22%, wordt €6.600 bij je inkomen opgeteld. Maar, alle kosten voor de auto, zoals brandstof, onderhoud, en verzekering, mag je aftrekken van de winst. Zo bespaar je belasting!

Kortom, een auto van de zaak kan zowel fiscaal voordeel als extra administratie met zich meebrengen. Slim boekhouden en goed belastingadvies zijn hierbij essentieel. Wil je meer weten over hoe dit voor jouw situatie uitpakt? Neem contact op met jouw administratiekantoor of boekhouder voor persoonlijk advies.

Zakelijke auto kopen of financieren?

Sta je voor de keuze om een zakelijke auto aan te schaffen? Overweeg dan zorgvuldig of je direct koopt of liever financiert. Als je het aankoopbedrag beschikbaar hebt, is direct kopen een slimme zet. Je vermijdt rentekosten en kunt zelfs profiteren van onderhandelingsvoordeel bij de dealer. Dit is vooral interessant als je van plan bent de auto lang te gebruiken. Zo spreid je de afschrijvingskosten over vele jaren.

Financieren is een andere optie. Met een zakelijke lening kun je de kosten spreiden. Kies de looptijd van de lening in lijn met hoe lang je de auto verwacht te gebruiken. Zo houd je de kosten overzichtelijk en afgestemd op je zakelijke behoeften.Met goed belastingadvies kun je de voordelen van elke optie optimaal benutten!

Privé auto zakelijk gebruiken

Gebruik je privé-auto voor zakelijke ritjes? Goed nieuws! Als ondernemer mag je voor elke zakelijke kilometer € 0,21 belastingvrij aan jouw bedrijf factureren. Dit is vooral voordelig als je vaak op de weg zit voor werk, of als jouw auto een flinke waarde heeft. Door je auto privé te houden, kun je slim besparen op zakelijke reiskosten.

Auto van de zaak leasen

Denk je aan het leasen van een auto voor je bedrijf? Slimme zet! Het leasen van een auto van de zaak is een fantastische optie als je je kapitaal liever wilt gebruiken voor andere belangrijke investeringen. Met een leaseovereenkomst weet je precies wat je elke maand kwijt bent aan de auto, zonder onverwachte kosten. Alles is inbegrepen: van onderhoud tot verzekering. Maar let op: een leasecontract is niet zomaar opzegbaar. En privé leasen? Dat kan prijzig uitvallen. De kosten per kilometer liggen hoger dan de €0,21 die je bij jouw bedrijf kunt declareren. Bij de keuze tussen zakelijk of privé leasen moet je ook rekening houden met de inkomstenbelasting en btw-aangifte. Deze keuzes maak je los van elkaar. Onze belastingadviseurs bij oamkb kunnen je helpen de meest voordelige keuze te maken. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Jouw bedrijfswagen slim leasen? oamkb wijst je de weg!

Leasen en Verzekeren: Hoe maak je de juiste keuze?

Als ondernemer sta je voor veel keuzes, vooral als het gaat om bedrijfsmiddelen zoals auto’s. Heb je overwogen te leasen? Dan is het essentieel om ook naar autoverzekeringen te kijken. Veel ondernemers kiezen voor een leaseauto inclusief verzekering. Maar wist je dat je dan alle premies betaalt, zelfs als je nooit schade rijdt?

Let op de details van de Leasemaatschappij
Niet elke leasemaatschappij werkt met een bonus-malussysteem. Dit betekent dat je geen no-claimkorting opbouwt. Dit kan nadelig zijn op de lange termijn, vooral als je een schadevrije rijgeschiedenis hebt.

Leasen zonder verzekering: Wanneer is dit interessant?
Leasen zonder inbegrepen verzekering kan aantrekkelijk zijn. Vooral als je bekendstaat om je schadevrije rijden. Hierbij moet je wel zelf een verzekering regelen. Dit geeft meer flexibiliteit maar vereist ook dat de leasemaatschappij akkoord gaat.

Voor de ‘Brokkenmakers’
Als je historie hebt van veel schades, ben je mogelijk beter af met een verzekering via de leasemaatschappij. Dit kan zorgen voor meer gemoedsrust en vaak voordeligere voorwaarden.

Collectieve Contracten: Een slimme keuze
Overweeg ook om privé motorrijtuigen van je medewerkers te verzekeren via een collectief contract. Zelfs de auto’s van hun partners kunnen hierin worden opgenomen. Met veel auto’s en een positief schadeverloop kan dit leiden tot aanzienlijke kortingen.

Leasen en verzekeren vereisen een doordachte aanpak. Overweeg alle opties en kies wat het beste past bij jouw bedrijfsvoering en rijgedrag. En vergeet niet, bij oamkb staan we klaar om je te ondersteunen met deskundig advies op maat!

Ontdek de fiscale voordelen van diverse bedrijfsvervoersmiddelen!

Ben je benieuwd naar de fiscale voordelen van verschillende vervoersopties voor jouw bedrijf, naast de auto van de zaak? Bij oamkb hebben we alle expertise in huis om jou uitgebreid belastingadvies te geven over de diverse mogelijkheden. Of jouw voorkeur nu uitgaat naar een fiets, motor of een elektrische auto voor zakelijk gebruik, onze ervaren adviseurs helpen je graag verder. Laat je informeren over alle fiscale voordelen en ontdek hoe je hier het meeste uit haalt.