Top
Wat is het verschil tussen crediteuren en debiteuren?

Wat is het verschil tussen crediteuren en debiteuren?

Leestijd: 5 minuten

Als ondernemer kom je dagelijks veel financiële termen tegen. Twee belangrijke begrippen die je zeker moet kennen, zijn ‘crediteuren’ en ‘debiteuren’. Deze termen zijn essentieel voor een effectieve boekhouding en cruciaal om jouw financiële administratie te begrijpen en optimaliseren. Maar wat betekenen deze termen precies en wat is het verschil tussen beide? Hier duiken we dieper in de materie.

Wat zijn debiteuren?

Debiteuren zijn klanten aan wie je een dienst of product hebt geleverd, maar van wie je de betaling nog moet ontvangen. Het zijn dus mensen of bedrijven die jou nog geld verschuldigd zijn. In jouw boekhoudprogramma staan debiteuren aan de activazijde van de balans, omdat ze geld vertegenwoordigen dat naar jouw onderneming zal vloeien. Een gezond debiteurenbeheer is essentieel voor de cashflow van je bedrijf.

Voorbeeld: Stel, je runt een webdesign bedrijf en je hebt net een nieuwe website opgeleverd aan een klant. De klant moet de factuur van €2.000 nog voldoen. Totdat het bedrag betaald is, is deze klant een debiteur van jouw onderneming.

Wat zijn crediteuren?

Crediteuren zijn, in tegenstelling tot debiteuren, de partijen aan wie jij geld schuldig bent omdat je hun diensten of producten hebt ontvangen, maar nog niet hebt betaald. Deze partijen vind je aan de passivazijde van je balans. Een goede administratie van je crediteuren helpt je om betalingsverplichtingen op tijd te voldoen en zo boetes of schade aan zakelijke relaties te voorkomen.

Voorbeeld: Je administratiekantoor heeft de kwartaalaangifte BTW verzorgd en je ontvangt een factuur die je binnen 30 dagen moet voldoen. Totdat je betaalt, is het administratiekantoor een crediteur.

Hoe beheer je debiteuren en crediteuren effectief?

Effectief beheer van debiteuren en crediteuren is fundamenteel voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Hier zijn enkele tips:

Debiteurenbeheer

 1. Stel duidelijke betalingsvoorwaarden op en zorg ervoor dat je klanten deze begrijpen.
 2. Maak gebruik van een online boekhoudprogramma om betalingen en achterstanden nauwkeurig te volgen.
 3. Stuur herinneringen zodra een factuur de vervaldatum nadert.

Crediteurenbeheer

 1. Houd je betalingstermijnen in de gaten en voorkom vertragingen in betalingen.
 2. Plan je betalingen zodat je altijd voldoende liquide middelen hebt om je schulden te voldoen.
 3. Onderhoud goede relaties met leveranciers door consistente en tijdige betalingen.

Wat is de gemiddelde betalingstermijnen van debiteuren en crediteuren?

Het is belangrijk om de gemiddelde betalingstermijnen van zowel debiteuren als crediteuren te kennen om een gezonde cashflow te behouden.

Betalingstermijnen van Debiteuren

Gemiddelde betalingstermijnen voor debiteuren in Nederland:

 • Bouwsector: 45 dagen
 • Detailhandel & E-commerce: 30 dagen
 • Dienstverlening: 30-60 dagen

Betalingstermijnen van Crediteuren

Bedrijven streven meestal naar een betalingstermijn van maximaal 30 dagen:

 • Retail & Consumentenproducten: Binnen 30 dagen
 • Productiesector: Soms langer dan 30 dagen
 • Dienstverlening & Advies: Afhankelijk van het project

Waarom is inzicht in crediteuren en debiteuren belangrijk?

Inzicht hebben in wie je geld schuldig bent en van wie je geld tegoed hebt, stelt je in staat betere financiële beslissingen te maken en je cashflow effectief te beheren. Dit inzicht is onmisbaar voor het voeren van een gezonde bedrijfsvoering. Een goed georganiseerde administratie geeft je direct inzicht in de financiële status van je bedrijf en helpt je om strategisch te plannen voor de toekomst.

Heb je hulp nodig bij je financiële administratie of wil je meer leren over het optimaliseren van je bedrijfsvoering? Neem contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek. Wij staan klaar om je te helpen je bedrijf toekomstbestendig te maken!

Door je debiteuren en crediteuren slim te beheren, zorg je ervoor dat je onderneming financieel stabiel blijft en kun je groeien zonder onnodige financiële stress.

Ervaringen met een slechte crediteuren/debiteuren administratie:

Ervaring van een ondernemer die niet goed zijn debiteuren of crediteuren bijhoudt:

Een ondernemer in de detailhandel had problemen met leveringen omdat leveranciers hun leveringen stopzetten vanwege onbetaalde facturen. Tegelijkertijd klaagden klanten over foutieve betalingsherinneringen. Slechte debiteuren- en crediteurenadministratie zorgde voor chaos, waardoor facturen werden gemist of onterecht verstuurd.

Met hulp van een bedrijfsadviseur besloot de ondernemer over te stappen op een online boekhoudprogramma en een administratiekantoor. Deze stap zorgde voor overzicht, waardoor facturen automatisch werden verstuurd en betalingsherinneringen correct werden beheerd. Het resultaat was een verbeterde cashflow en herstelde relaties met klanten en leveranciers.

Dit illustreert hoe belangrijk een nauwkeurige financiële administratie is voor stabiliteit en groei in de detailhandel.

Hoe kan oamkb je helpen met je debiteuren en crediteuren?

Bij oamkb begrijpen we hoe belangrijk een nauwkeurige en efficiënte boekhouding is voor het succes van je bedrijf. Onze ervaren bedrijfsadviseurs en boekhouders staan klaar om je te ondersteunen met:

 • Geautomatiseerde administratie oplossingen: Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën in online boekhouden, helpen we je jouw debiteuren en crediteuren overzichtelijk te houden.
 • Persoonlijk advies: Onze experts bieden persoonlijk advies op maat, gericht op het verbeteren van je cashflow en het optimaliseren van je betalingsprocessen.
 • Training en ondersteuning: Wij bieden trainingen aan die je helpen beter te begrijpen hoe je financiële administratie werkt en hoe je deze kunt verbeteren.

Elke ondernemer verdient toegang tot de beste tools en adviezen om zijn bedrijf succesvol te leiden. Met oamkb aan je zijde wordt financieel management een stuk eenvoudiger en transparanter.

Het belang van goed debiteuren- en crediteurenbeheer

Het correct beheren van je debiteuren en crediteuren is cruciaal voor de liquiditeit en financiële gezondheid van je bedrijf. Door een duidelijk overzicht te behouden en actief beheer te voeren, zorg je ervoor dat je bedrijf financieel robuust en groeigericht blijft.

Ben je klaar om je debiteuren- en crediteurenbeheer naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe onze bedrijfsadviseurs je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op en wij helpen je graag met gepersonaliseerde oplossingen die je bedrijf vooruit helpen.

Met oamkb heb je altijd een partner aan je zijde die meedenkt over hoe jouw bedrijf kan groeien en bloeien in een dynamische economische omgeving. Wacht niet langer, versterk je financiële basis vandaag nog!