Top
MKB in 2022

MKB in 2022 en verder

Leestijd: 6 minuten

De Staat van het MKB is een Nederlands Comité voor Ondernemerschap heeft in een jaarlijkse rapportage de economische ontwikkelingen van het MKB in Nederland beschreven. Naast de huidige staat wordt ook de potentie voor de toekomst aangeduid. Het MKB heeft in 2021 heel wat klappen moeten incasseren. Wat betekent dit voor financieringen in 2022 en welke rol kan bedrijfscoaching spelen in de verdere ontwikkeling van het Midden- en Kleinbedrijf?

Overheid keurt eigen beleid

Als we aan het begin van 2022 naar de MKBarometer kijken op de Staat van het MKB website, dan staan we er blijkbaar goed voor. De wijzer staat bijna op het zonnetje. Het thema van het Jaarbericht Staat van het MKB 2021 is dan ook “ondernemers in beweging”. Volgens het rapport hebben we de Corona pandemie vooralsnog goed doorstaan. Als je de nieuwsberichten volgt dan lijkt het sentiment bij ondernemers toch behoorlijk anders te zijn.

Op de website van de Rijksoverheid wordt het jaarbericht aangeboden, het lijkt toch een beetje op “wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Het MKB zal in 2022 inderdaad moeten bewegen, maar liever niet over de rand van de afgrond… In plaats van naar restricties te kijken is het beter om naar nieuwe mogelijkheden en kansen te zoeken. Die lijken voor een deel te liggen in heel praktische zaken als digitalisering, online administratie, externe financiering en bedrijfsadvies. Laten we enkele mogelijkheden voor het MKB even in het kort bekijken.

Technologie is de toekomst

Thuiswerken of online diensten en producten verkopen; zonder technologische vernieuwingen door te voeren haal je het niet als ondernemer in 2022. In plaats van overleg op kantoor voer je gesprekken via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom, in plaats van de etalage mooi in te richten moet je zorgen dat de webshop er netjes uitziet. Die kun je weer mooi koppelen aan de online administratie waarmee jouw bedrijf voortaan 24 uur per dag, 7 dagen per week doorwerkt terwijl je als ondernemer even tot rust kunt komen.

Financiering en extern kapitaal

Geld moet rollen, je moet wel eerst wat centen hebben voordat je ze kunt gebruiken. Een flink aantal bedrijven konden in 2020 en 2021 alleen maar overeind blijven met overheidssteun of zelf de broek ophouden. Toch is er veel geld te halen bij investeerders, van de traditionele geldverstrekkers tot aan durfkapitalisten die miljoenen investeren in innovatieve startups. Er wordt daarnaast geadviseerd dat er een MKB fonds opgezet moet worden om zo het vermogen van ondernemers te versterken.

Mensen zijn de voornaamste assets

Geld is altijd van belang maar zonder de juiste mensen kom je nergens. Er is momenteel enorm veel vraag naar vakkundig personeel. Het is wel zo dat veel vacatures in sectoren liggen waar er te weinig geschoolde mensen beschikbaar zijn. Extra onderwijs voor ondernemers en werknemers is daarom van belang. Dit hoeven niet altijd voltijd opleidingen te zijn, met coaching trajecten en bedrijfsadvies kun je als ondernemer een flinke stap vooruit maken. Investeren in scholing is van belang om competitief te blijven in 2022 en verder.

De opkomst van webinars is ook niet te stuiten. Zo kan een coach in groepsverband maar wel op afstand bedrijfsadvies verstrekken. Voor deelnemers is er de mogelijkheid tot interactie met de trainer en met andere participanten. Een ander voordeel is dat je als ondernemer de keuze hebt uit tal aan trainingen door specialisten in hun veld. Waar één bedrijfscoach uitblinkt in marketing is een ander weer goed in online administratie.

Het was in 2006 toen Salman Khan de Khan Academy oprichtte, een online educatief lesprogramma via YouTube. Met de huidige webinar software kunnen deelnemers wereldwijd samenkomen in een klas die niet onderdoet voor een fysiek college. Sterker nog, je kunt nu onderwijs krijgen van de beste docenten op aarde.

Je staat er niet alleen voor

We hebben al even het fenomeen online bedrijfscoaching aangestipt. Er komen steeds meer coaches en training trajecten om ondernemers te helpen tot nieuwe inzichten te komen. Bij bedrijfscoaching gaat het niet om een extern persoon die even komt uitleggen hoe het moet, het zijn experts die je helpen om de aanwezige competenties zo effectief mogelijk in te zetten. En ook de zwakheden in kaart te brengen en deze om te buigen tot positieve kenmerken. De online administratie speelt hier een belangrijke rol in. Door processen te sturen via de administratie worden knelpunten blootgelegd. Waar is er meer winst te behalen, waar kun je bezuinigen en waar moet je juist meer investeren om die volgende stap te maken? Sta open voor extern bedrijfsadvies, omring je met specialisten met kennis over een specifiek onderwerp.

Digitale ondernemers presteren beter

Het mag duidelijk zijn dat ondernemers die relatief kort bestaan beter presteren tijdens de crisis dan de gevestigde bedrijven. Als je decennia lang een bedrijf hebt opgebouwd dan zijn de bedrijfsprocessen zo ingesleten dat je ze niet eenvoudig kunt aanpassen op nieuwe situaties. Als de Corona pandemie voor één onderwerp nuttig is geweest dan is het de versnelling van digitalisering in de markt. Het blijkt nu dat bedrijven veel meer incasseringsvermogen kunnen vergaren door slim om te gaan met de mogelijkheden die internet biedt. Denk aan retailers die met Click & Collect toch hun klanten kunnen bedienen. Het zou een gemiste kans zijn om alle know-how die we de laatste paar jaar hebben opgebouwd aan de kant schuiven in een post-Corona wereld. Aanbieders van webshop software hebben het aantal klanten enorm zien toenemen, restaurants zijn via platformen als Thuisbezorgd dark-kitchens gestart om bezorgmaaltijden af te leveren. Dit zijn kanalen die nu vaak als ‘tijdelijk verband’ worden gebruikt om het bloed te stelpen, straks kunnen ze als extra kanaal voor omzet actief blijven.

Wat doet het MKB in 2022 en verder?

Ondernemers in beweging was de slogan van het Jaarbericht Staat van het MKB 2021, wat gaat 2022 brengen? Het is uiteraard de bedoeling dat deze beweging in opwaartse richting gaat. Veel ondernemers houden meer dan ooit hun fiscaliteiten in de gaten. Niet alleen omdat de online administratie meer eenvoudig en inzichtelijk is geworden maar ook omdat iedere euro telt. Je wilt als ondernemer slimme keuzes maken op basis van feitelijke informatie die up-to-date is. Je wilt bekijken of er mogelijkheden bestaan voor financieringen vanuit eigen kapitaal maar wellicht ook vanuit externe bronnen. Daarnaast heeft thuiswerken ook de poorten geopend voor thuis leren en online bedrijfsadvies.

Het is van belang dat ondernemers binnen het MKB veerkrachtig en veelzijdig blijven, inspelen op nieuwe ontwikkelingen en niet te afhankelijk zijn van externe factoren. Als de wereld verandert houd dan niet krampachtig vast aan de ‘oude manier van werken’ maar bepaal hoe jouw kerncompetenties passen binnen de nieuwe situatie. Dan blijf je in beweging, in opwaartse richting!

Wil je inspelen op deze ontwikkelingen of andere delen van je bedrijfsvoering optimaliseren? Neem dan direct contact met ons op.