Top
ervaringen bedrijfscoaching bedrijfsadvies

”Zal ik dit wel doen?” – Ervaringen met bedrijfscoaching en bedrijfsadvies van oamkb

Leestijd: 6 minuten

“Ik zei: ik stop ermee, want ik wil geen excuses meer maken.’’

Ik liep vast in de bedrijfsvoering en was het plezier kwijt in mijn werk. De afgelopen 2 jaar heb ik veel meegemaakt en daardoor miste ik een doel. “Waarom doe ik dit nog?” Na een gesprek met mijn boekhouder, begreep ik dat hij me ook niet echt kon helpen. Ik kreeg er geen bedrijfsadvies bij.

Welke twijfels had je voor het aangaan van het traject?

Ik belde met Danny Haan, maar had veel twijfels: “Zal ik dit wel doen, is het niet te belerend?” Ik ben best op mezelf, lekker nuchter als Fries. Ik laat me niet zo gauw dingen vertellen. Als iemand zegt: “je moet zo en zo,” denk ik meteen: “ik moet niks, ik hoef geen bedrijfsadvies.”

Je kunt op internet zoveel lezen en dan denk ik: “dat is allemaal mooi, maar je weet niet wat je te wachten staat, wat iemand van je wil.”

Ik denk dat als je eerder iemand als bedrijfscoach hebt gehad, dat je het dan eerder zou doen. Ik had geen ervaring met bedrijfsadvies of bedrijfscoaching.

Danny belde steeds: “Doe het nou, ik kan wel echt iets voor je betekenen.” Als hij me niet 4x had gebeld, had ik het afgehouden. Ik dacht: “Ik heb teveel aan mijn hoofd, ik heb geen ruimte om er überhaupt met iemand over te spreken.”

Het duurde ook even voor ik eraan toe was, maar nu laat ik het toe.

Hoe ik op dit punt belandde:

1,5 Jaar lang ben ik zelf de instabiele factor in het bedrijf geweest. Doordat ik vaak onverwacht afwezig moest zijn kon ik gemaakte afspraken niet nakomen. Natuurlijk is je thuissituatie altijd belangrijker, maar als dat te lang duurt, raakt het geduld bij mensen op.

Door de geconstateerde ziekte van mijn zoontje hadden we veel ziekenhuisafspraken en onverwachte opnames. Elke keer weer moest ik mijn excuses aanbieden. Ik wilde me ook niet steeds achter de gezondheid van mijn zoon verschuilen. Ik heb een bedrijf, dus moet het gewoon goed regelen. Toen ik tegen mijn vriendin zei “ik stop ermee, want ik wil niet mijn excuses blijven maken.” Toen zei zij: “Ik stop wel met werken, zodat jij je bedrijf weer kunt oppakken.”

In januari 2020 heb ik de marketing weer opgepakt, mensen teruggehaald die ontevreden weg waren gegaan. En toen kwam corona. Het werkplaatsbezoek was gehalveerd. Omdat mensen minder reden, werd er ook minder gesleuteld. We hebben het wel goed doorstaan, omdat de online verkoop beter ging, maar plannen maken voor de toekomst zonder doel voor ogen wilde hierdoor ook niet lukken. Al met al gaf het wel weer onrust terwijl ik de overige onrust nog probeerde op te lossen.

Persoonlijk ging me dat opbreken. Ik dacht: “Wat wil ik eigenlijk? Wat ga ik doen de komende jaren? Welke kant moet ik uit?” Als je zelf niet lekker in je vel zit, dan werkt dat door in je bedrijf. Je gaat wat slecht slapen en blijft maar denken: “Het zal wel over gaan.”

Op een gegeven moment dacht ik echt: “Nu moet ik me wel wat beter gaan voelen anders heb ik nergens plezier meer in.”

Danny is naast bedrijfscoach, bedrijfsadviseur gespecialiseerd in waardebepaling van je bedrijf en gecertificeerd WHOA herstructureringsdeskundige.

Hoe waren je ervaringen uiteindelijk?

In 2 gesprekken alleen al is het bij mij omgeslagen en heb ik meer werkplezier!

Het is fijn wanneer iemand naar je luistert en zegt: “We gaan dit aanpakken. Dit kun je zo doen. Probeer ook aan jezelf te denken en hoe je dat wil doen.” Zelf zou ik daar niet eens op komen. Daar ben ik veel te nuchter voor. Ik heb het ook met de jongens besproken en hen verteld waarom Danny Haan er is.

Dat gaat nu ook goed. De jongens hebben ook weer plezier. Ik heb echt een punt gezet achter de afgelopen 2 jaar en we hebben een reset gemaakt.

Danny is 2 keer een hele dag bij mij geweest en dat is echt wel slopend. Maar anders kom ik er niet aan toe.

Wat ik fijn vind, is dat Danny meningloos is. We sparren en hij komt met ideeën en bedrijfsadvies. Ik heb anders nooit zulke gesprekken. En ook veel dingen zijn nieuw voor mij. Nu moet ik mijn doelen uitschrijven, mijn financiële en privé doelen. 10 Jaar geleden heb ik dat wel eens gedaan, maar die zijn 2 jaar geleden al verlopen. Nu kan ik weer vooruit kijken naar die stip op de horizon en tussentijds veranderen wat er moet gebeuren.

Maar, al vind ik het lastig om te doen, het levert me ook energie op. Vooral ook om de jongens erbij te betrekken. Ook zij komen met nieuwe ideeën. Die zetten we op papier en delen we.

“Het is vooral leuk om de jongens erbij te betrekken.’’

Wat zijn de resultaten en je ervaring?

  • Ik heb de periode die geweest is een plek gegeven
  • Ik heb weer plezier in ondernemen

Het bedrijfscoachingstraject werkt niet alleen zakelijk door, maar ook persoonlijk. Ik merk bijvoorbeeld dat het al anders is met het personeel. Ik sta er nu meer boven. Ik toon meer leiderschap dan dat ik altijd meewerk en het gevoel heb dat ze niet zo luisteren. Nu maak ik duidelijke afspraken en kom erop terug.

Dat moet ik nog wel echt leren, maar daarvoor houdt Danny Haan vinger aan de pols. Hij geeft me ook handvatten hoe ik dat kan doen. Tussendoor belt hij vaak: ‘Hoe is het gegaan? Hoe reageerden de jongens? Loop je nog ergens tegenaan?’. Hij zit me wel achter de broek aan. Dat heb ik ook nodig, anders denk ik snel: “Dat loopt wel los.”

Zou je de inzet van oamkb aanbevelen?

Dat zou ik zeker wel aanraden. Bedrijfscoaching was voor mij nieuw en dat zal ik zeker aanraden.

Voor welk type klanten zou je oamkb bedrijfscoaching aanbevelen?

Elke ondernemer kan zijn ding hebben, dat is niet een specifiek type. Ik denk dat voor iedereen zo’n bedrijfscoachingstraject geschikt kan zijn. Een bedrijfsadviseur is sowieso altijd goed om erbij te hebben.

Ik heb het altijd alleen gedaan. Danny heeft me ook aan het lezen gezet. En kan zelfs op heel kleine punten een groot verschil maken. Ik moet wel wennen. “Het zal allemaal wel en ik doe het op mijn eigen manier” moet ik loslaten. Eigenlijk heeft hij wel gelijk. Natuurlijk ben ik het er ook wel eens niet mee eens. Hij is niet alleen bedrijfscoach maar ook bedrijfsadviseur. Je kunt ook niet van alles wat afweten, dan is de discussie los. Dat kan Danny wel!

Ik zet het bedrijfscoachingstraject zolang voort als ik denk dat het nodig is. Voor nu vind ik het nog steeds heel fijn dat hij over mijn schouder kan meekijken. Ik heb weer vertrouwen in de toekomst!

 

Wil je ook bedrijfsadvies van Danny Haan of een bedrijfscoaching traject starten? Boek dan nu een kosteloos adviesgesprek!