Wonen en werken in het buitenland voor een Nederlands bedrijf
Leestijd: 7 minuten
De corona crisis heeft als neveneffect gebracht dat het makkelijker is om online te werken vanuit het buitenland. Bijvoorbeeld vanuit het zonnige zuiden.
Met online dienstverlening maakt het niet meer uit waar je als ondernemer woont. Een boekhouder in Leeuwarden kan bijvoorbeeld met klanten communiceren in Maastricht. Of je zoekt een leuk optrekje in zonnig Mallorca terwijl jouw klanten in het druilerige Nederland wonen. Waar je woont heeft invloed op de belastingen die je moet afdragen. Het is mogelijk dat de Belastingdienst een woonplaatsonderzoek uitvoert om te bepalen waar je echt woont. Wat je moet weten over emigratie, wonen in het buitenland en aan welke voorwaarden je moet voldoen als buitenlands belastingplichtige leggen we uit op deze pagina.
Workation
Reisbureau´s bieden een workation aan. Overdag werk je voor je bedrijf en ´s avonds geniet je bijvoorbeeld van de Spaanse zon. Zolang je minder dan 6 maanden in het buitenland verblijft heeft je workation geen gevolgen voor je belastingplicht in Nederland.
Wonen in het buitenland
Een behoorlijk aantal Nederlanders heeft gekozen voor wonen in het buitenland. Een emigratie naar Spanje, Amerika of Australië bijvoorbeeld. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopen. Voor het mooie weer, lagere kosten of de ware liefde bijvoorbeeld. Met name dienstverleners kunnen met online tools contact onderhouden met hun klanten. Soms weten opdrachtgevers niet eens waar hun uitvoerders gevestigd zijn, als de services maar in orde zijn. Voor de Belastingdienst maakt het wel uit waar je woont en vooral ook waar je ingeschreven staat.
Basisregistratie Personen
Wel de lusten, niet de lasten. Een bedrijf in het buitenland klinkt goed, maar zon, zee en strand betekent niet automatisch dat je ook een beroep kunt doen op de sociale voorzieningen. Zeker niet als je er niet geboren bent. Er zijn ondernemers die een groot deel van het jaar in het buitenland wonen terwijl ze ingeschreven blijven staan in de BRP. Zo behoud je het recht op een uitkering in Nederland, je bouwt AOW op, de zorgverzekering is geregeld en je hebt recht op toeslagen. Het kan ook juist gunstig zijn om niet als Nederlands ingezetene beschouwd te worden. Denk aan een bedrijf in het buitenland en wonen in Nederland. Dit kan je belastingvoordeel opleveren. Zo zijn er de brievenbus multinationals die in Nederland of Ierland ‘gevestigd’ zijn. Waarom zou jij het niet zo aanpakken? In de eerste plaats omdat de Belastingdienst daardoor veel geld misloopt en dat kan jou duur komen te staan.
Je kunt in plaats van je bedrijf vestigen of wonen in het buitenland, ook gewoon werk in het buitenland uitbesteden. Een aantal van onze Tribe Members onderzochten de voordelen hiervan.
Wat is een woonplaatsonderzoek?
De wijze waarop de fiscus verschillende zaken vaststelt is niet altijd even duidelijk voor de buitenwereld. In het kader van de Wet openbaarheid van bestuur werd er toch een tipje van de sluier opgelicht wat betreft het zogenaamde woonplaatsonderzoek. Dit is een onderzoek dat de Belastingdienst kan uitvoeren om de fiscale woonplaats te bepalen. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende criteria, de fiscus zal met overtuigend bewijsmateriaal moeten komen om wonen in het buitenland aan te tonen.
Wat is fiscaal inwonerschap?
Wat betreft de fiscale plaats waar je woont is de wetgeving in Nederland behoorlijk ruim. De Belastingdienst hanteert meer specifieke normen die normaal gesproken gevolgd worden. Daarbij gaat het niet zozeer om de intentie van een persoon maar om toetsbare feiten. Zo kun je na emigratie naar Amerika voor de Belastingdienst nog steeds gezien worden als Nederlands ingezetene. Hier zijn een aantal feiten waaruit kan blijken waar je fiscaal gezien verblijft:
- Waar je een ingerichte woning bezit.
- Waar kinderen naar school gaan.
- Waar financiële transacties plaatsvinden.
- Waar je verzekerd bent.
- Waar je lid bent van verenigingen, clubs etc.
- Waar je auto geregistreerd staat.
- Waar je ingeschreven staat in de basisadministratie.
Niet ieder feit weegt even zwaar bij het bepalen van inwonerschap. Er zijn wel meerdere feiten nodig om tot een beslissing te komen.
Privacy bij wonen in het buitenland
De inschrijving in de Basisregistratie Personen is niet doorslaggevend om te bepalen of iemand in Nederland woont of elders. Zelfs een Museumkaart kan worden aangedragen als bewijs van woonplaats. Je kunt hierbij de vraag stellen of jouw privacy als privé persoon niet in het geding komt bij een woonplaatsonderzoek. Deze vraag werd in het gerechtshof gesteld, de rechter bepaalde dat de belangen voor de belastingheffing zwaarder wegen dan het recht op de privacy. Zo moest Stichting Museumkaart meewerken aan een onderzoek van de Belastingdienst. De gegevens over het bezoek aan musea in Nederland van een persoon moesten worden overgedragen. De fiscus kan dus de onderste steen boven halen als ze dit nodig vinden.
Bij het buitenland denk je misschien al snel aan vakantie. En misschien is het al goed om na te denken over vakantiekrachten die je van de zomer wilt inhuren. Hier lees je 4 tips voor het inhuren van vakantiepersoneel.
Bedrijf in Nederland bij emigratie
Een bedrijf in Nederland, wonen in het buitenland. Is dit mogelijk? De Kamer van Koophandel ontvangt wekelijks tientallen meldingen van personen die emigreren en bij de KvK staan ingeschreven als ondernemer. In principe ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de juiste registratie van je bedrijfsgegevens. De Kamer van Koophandel neemt echter bij een melding van uitschrijving standaard contact op met de ondernemer. Als er geen bedrijfsactiviteiten meer gevoerd worden in Nederland dan zal jouw bedrijf ook ten einde komen. Als je dit niet doet en na onderzoek blijkt dat je geen bedrijf meer hebt in Nederland, dan schrijft de KvK je ambtshalve uit. Het wordt aanbevolen om dit zelf te doen, dan ben je als onderneming niet langer belastingplichtig. Dit geldt ook voor verzekeringen, lidmaatschappen en andere verplichtingen.
Als je bijvoorbeeld een emigratie naar Australië hebt gepland en geen registratie adres meer hebt in Nederland, dan zul je naar een andere oplossing moeten zoeken. Zo zijn er ondernemers die een alternatief bedrijfsadres laten registreren in Nederland. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Bij emigratie naar Amerika zal een website designer die werkt voor Nederlandse bedrijven niet langer belastingplichtig in Nederland. De diensten worden in Amerika uitgevoerd en via digitale weg aangeboden aan opdrachtgevers in Nederland. De website designer zal zich moeten registreren in Amerika en vanuit daar facturen sturen.
- Bij een online bedrijf in Nederland en wonen in het buitenland moet je niet kijken naar de locatie van de klanten maar naar het land waar de aanbieder gevestigd is. Als een webshop eigenaar vanuit Frankrijk goederen verkoopt in een Nederlandstalige webshop met klanten in Nederland, dan is de webshop toch gevestigd in Frankrijk. Als het drempelbedrag voor afstandsverkopen binnen de EU overschreden wordt kan deze ondernemer wel BTW plichtig zijn in Nederland en moet dus Nederlandse BTW in rekening brengen.
- Een bedrijf in het buitenland en wonen in Nederland komt ook voor. In dat geval is het mogelijk dat je zonder te emigreren toch niet onder de Nederlandse regelgeving valt. Je kun minder of geen aanspraak meer maken op Nederlandse verzekeringen, uitkeringen of sociale premies. Naast het land waar je zelf woont is het dus ook van belang waar je inkomsten genereert.
Ben je een buitenlands belastingplichtige?
Het is mogelijk om te wonen in het buitenland en gebruik te maken van belastingvoordelen in Nederland zoals aftrekposten en heffingskortingen. Dit is het geval bij emigratie naar Zweden, Spanje, Duitsland of andere EU landen evenals Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Als voorwaarde wordt gesteld dat over minimaal 90 procent van de inkomsten belasting wordt afgedragen in Nederland. In dat geval ben je een kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Jouw buitenlandse inkomen telt dan ook mee voor de Nederlandse heffingen en kortingen. Dit geldt eveneens voor je partner als je samen over minimaal 90 procent van het gezamenlijke inkomen belasting betaalt in Nederland.
Aangemerkt worden als kwalificerend buitenlands belastingplichtige kan voordeel opleveren, denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek. Er kunnen ook nadelen aan kleven. Laat je goed informeren door de belastingadviseur en maak afgewogen keuzes.
Heb je hulp nodig bij dit onderwerp, of kun je sowieso wel iemand gebruiken die in je bedrijf meekijkt en meedenkt? Neem dan contact met ons op.
Onno Clous, oamkb Belastingadvies Utrecht
Het bericht Wonen en werken in het buitenland voor een Nederlands bedrijf verscheen eerst op Bedrijfsadvies.