Top

Vrije ruimte van de WKR: keer nu nog 2400,- uit

profiteer van de vrije ruimte in de WKR

WKR staat voor de werkkostenregeling. Het idee is dat je als werkgever verstrekkingen belastingvrij aan je werknemers kunt vergoeden. Alles wat je jouw werknemer verstrekt, vergoedt of ter beschikking stelt voor zijn dienstbetrekking, wordt beschouwd als loon. En dit kan voor een bepaald percentage van het belastbare loon worden vrijgesteld van belasting. Dit heet de vrije ruimte. Hier hoeft dus geen loonbelasting over worden betaald.  De vrije ruimte bedraagt 1,7% van het belastbare loon tot €400.000. Als het loon meer dan €400.000 euro bedraagt, dan kan er voor 1,2% van het loon worden verstrekt. Als je boven deze percentages vergoed, dan moet je 80% van het bedrag afdragen aan de belasting. 

Corona crisis en de vrije ruimte

Let op! Door de corona crisis is de vrije ruimte tot een loon van €400.000 van 1,7% gestegen naar 3%. Dit geeft de werkgever extra ruimte om de werknemer tegemoet te komen.

Zeker bij het thuiswerken kunnen extra kosten worden gemaakt die niet kunnen worden gedeclareerd bij de belastingdienst. Het idee is dat de werknemer alsnog een vergoeding hiervoor kan krijgen binnen het verruimde percentage van 3%.

Er zijn vijf categorieën aan kosten die je aan de werknemer vergoed:

 • Intermediaire kosten: Dit zijn kosten die de werknemer voor de werkgever maakt.
 • Nihilwaarderingen. Werkplekvoorziening die als nihil worden beschouwen en niet ten koste van de vrije ruimte gaan. Dit geldt alleen voor loon in natura en niet voor geldbedragen.
 • Een gerichte vrijstelling: Zaken die niet ten koste van de vrije ruimte gaan.
 • Kosten binnen de vrije ruimte (binnen 1,7 procent van de fiscale loonsom tot en met €400.000 plus 1,2 procent van het restant van die loonsom);
 • Kosten buiten de vrije ruimte (buiten 1,7 procent van de fiscale loonsom tot en met €400.000 plus 1,2 procent van het restant van die loonsom).

Intermediaire kosten

Zoals eerder benoemd, zijn intermediaire kosten die de werknemer voorschiet voor de werkgever. De vergoeding, of eigenlijk terugbetaling die de werkgever dan aan de werknemer betaalt wordt niet gezien als loon. Daarom vallen intermediaire kosten niet onder de belastingvrije ruimte. Tenzij de werknemer iets voor schiet, voor zichzelf bedoeld is.

Nihilwaarderingen

Nihilwaarderingen zijn werkplekvoorzieningen die als nihil worden beschouwen en niet ten koste van de vrije ruimte gaan. Dit geldt alleen voor loon in natura en niet voor geldbedragen. 

Dit houdt alle voorzieningen in die op de werkplek worden gebruikt. Denk aan koffie, werkkledij, kantoorspullen, inrichting, apparatuur etc.

Een gerichte vrijstelling: 

Dit zijn de zaken die niet ten koste van de vrije ruimte gaan:

 • reiskostenvergoeding
 • Zakelijke verblijven
 • Maaltijden 
 • Onderwijs
 • Computers & laptops
 • Verhuizing
 • Vergoeding VOG aanvraag

Binnen de vrije ruimte

Vallen de vergoedingen niet onder intermediaire kosten, nihilwaardering en gerichte vrijstelling? Dan vallen ze onder loon. Denk aan feestjes, reisjes, kadootjes en dinertjes. Dit betekent dat als de vergoeding binnen de vrije ruimte van het loon valt dat hier geen belasting over hoeft worden betaald. Zoals eerder benoemd bevat deze vrije ruimte 1,7 procent van het belastbare loon tot en met €400.000 en 1,2% ruimte over het loon hoger dan €400.000. 

80% belasting ?!

Het belangrijk de administratie zorgvuldig bij te houden omdat je hier nader op wordt afgerekend met een verschuldiging van 80% belasting over vergoedingen van buiten de vrije ruimte. De verschuldigde eindheffing werkkostenregeling (WKR) over 2020 moet uiterlijk in het tweede tijdvak (maart 2021) worden aangegeven en betaald.

Goed om te weten

De bedragen van de vergoedingen mogen niet meer dan 30% afwijken van de normale situatie. €2.400 wordt altijd als gebruikelijk beschouwd..

Maak je gebruik van de concernregeling?

Als je gebruikt maakt van de concernregeling van de WKR, dan wordt kun je een deel van de vrije ruimte die bij de eerste €400.000 van toepassing is, verspillen, of het kan juist voordelig zijn. Er is sprake van een concern voor de WKR als: 

 • Een werkgever minimaal 95% eigendom van een andere werkgever heeft.
 • Een andere werkgever minimaal 95% eigendom van een andere werkgever heeft.
 • Een derde minimaal 95% eigendom van een werkgever en daarnaast minimaal 95% in een andere werkgever, heeft.

Heeft jouw persoonlijk vennootschap als DGA nog ruimte over?

Dan kan dit een nog meer fiscale voordelen voor je bieden. Bedenk dus op tijd van te voren hoeveel vrije ruimte je nog ter beschikking heb. Hiervoor zou je op het einde van het jaar nog gebruik van kunnen maken door fiscaal vrij te schenken aan je werknemers. Denk aan kerstcadeaus, eindejaarsbonussen etc. De voorwaarde blijft natuurlijk dat dit binnen de vrije ruimte blijft.

Let op: voor bedrijven die coronasteun hebben ontvangen in de vorm van NOW en/of verlenging van het bijzonder uitstel van betaling van belasting, geldt een bonusverbod in 2020 aan DGA’s. Voor andere werknemers mag de werkkostenregeling wel benut worden.

Wil je passend advies ontvangen omtrent de werkkostenregeling? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs of belastingadviseurs.

Het bericht Vrije ruimte van de WKR: keer nu nog 2400,- uit verscheen eerst op Belastingadvies.