Top

Belastingvrij schenken in 2024

Leestijd: 4 minuten

Het is tijd om slim te denken over jouw financiën! In deze blog duiken we in de wereld van belastingvrij schenken. Een gouden kans voor elke ondernemer. Denk aan belastingadvies, maar dan een stap verder.

Stel je voor: je kunt je vermogen overdragen zonder een cent aan belasting te betalen. Klinkt goed, toch? We leggen je uit hoe dit werkt. Onze ervaren belastingadviseurs staan klaar met de nieuwste tips. Van online administratie tot diepgaand accountancy advies, wij hebben alle kennis in huis.

Waarom is het voordelig om vermogen aan je kind te schenken?

Schenken aan je kind is niet alleen een prachtige manier om hen te ondersteunen, maar ook financieel slim. Het draait allemaal om belastingvoordeel. Door vermogen nu al over te dragen, bespaar je op toekomstige erfbelasting. Hoe eerder je begint, hoe meer je bespaart. Denk aan je online administratie en hoe deze efficiënter wordt als je je vermogen slim beheert. Bovendien kan je kind met dit vroege financiële duwtje in de rug investeren in de toekomst. Dit kan variëren van een studie tot het kopen van een eerste huis. Met de juiste begeleiding van onze bedrijfsadviseurs zorg je voor een weloverwogen schenkingsplan. Zo haal je het maximale uit jouw financiële administratie en bied je je kind een solide financiële basis.

Wil je meer weten over slim schenken en hoe dit jouw financiële administratie kan optimaliseren? Neem contact op met onze experts. Onze ervaren bedrijfsadviseurs en belastingadviseurs staan klaar om je te helpen met een persoonlijk en effectief plan voor jou en je kind.

Maak gebruik van de (belasting)vrijgestelde bedragen!

Belastingvrij schenken is een slimme manier om je vermogen over te dragen zonder dat de ontvanger of jijzelf belasting hoeft te betalen. In 2024 zijn er verschillende regelingen voor belastingvrij schenken, met elk hun eigen vrijgestelde bedragen. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast en zijn bekendgemaakt in december.

Hier zijn enkele kernpunten voor 2024:

  • Je kunt per kind tot € 6633 fiscaal vrij schenken per jaar.
  • Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar zijn er speciale eenmalige vrijstellingen:
    • Een schenking van €31.813 kan vrij besteed worden door je kind.
    • Voor de opleiding van je kind kun je tot €60.429 fiscaal vrij schenken.

De jaarlijkse schenking van € 6.633 kan 1 keer gedurende een kalenderjaar worden overgemaakt. Er hoeven dus geen 365 dagen tussen de overschrijvingen in te zitten. Zo kun je in principe zowel de laatste week van 2024 als in de eerste week van 2025 een bedrag overmaken.

Welke gevolgen heeft dit voor belasting Box 3?

Schenken kan slim zijn om minder belasting over je vermogen in box 3 te betalen. Praat hierover met je belastingadviseur om te zien of dit ook voor jou geldt.

Je kunt ook ‘op papier’ schenken. Dit raakt je liquiditeit niet direct. Dit moet wel via de notaris, zodat alles correct is vastgelegd. Stel, je spreekt af de rente die betaald wordt meteen terug te storten. Dit creëert een schuld met 6% rente, wat de uiteindelijke erfenis vermindert. Zo blijft je liquiditeit behouden.

Voorbeeld: Stel je schenkt €10.000 op papier. Je spreekt een rente van 6% af. Elk jaar stort je €600 terug, waardoor je vermogen in box 3 vermindert.

Nog een tip: Schenk jaarlijks een klein bedrag. Dit kan belastingvoordeel opleveren, zonder grote impact op je liquiditeit.

Hoe bereid jij je bedrijf voor op overdracht aan de volgende generatie?

Sta je op het punt jouw bedrijf over te dragen? Een goede voorbereiding is cruciaal om deze belangrijke stap soepel te laten verlopen. Begin met een stevige basis: zorg dat je online administratie volledig op orde is. Dit geeft niet alleen helderheid aan jou, maar ook aan de nieuwe eigenaar. Schakel vervolgens de expertise in van een bedrijfsadviseur van oamkb. Onze ervaren adviseurs bieden ondersteuning bij cruciale beslissingen en zorgen dat elke stap in het overdrachtsproces doordacht is. Een betrouwbare boekhouder is hierbij onmisbaar. Zij garanderen dat jouw boekhouding accuraat is en bieden up-to-date belastingadvies. Zo kun jij met vertrouwen het stokje overdragen, wetende dat alle financiële en administratieve aspecten vakkundig zijn geregeld. Wil je meer weten over hoe oamkb je kan ondersteunen bij de bedrijfsoverdracht? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.