Top

Boete met de bedrijfsauto, wie betaalt?

We spraken er al over in eerdere blogs: veel werknemers rijden in een auto van de zaak. Als het even tegenzit krijg je als ondernemer te maken met verkeersboetes. Als je werknemer een een verkeersovertreding maakt, dan komt deze boete terecht bij de eigenaar van de bedrijfsauto, of via de leasemaatschappij bij jou. Maar wie betaalt deze boetes? We leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je wilt kunnen bewijzen dat jij er geen schuld aan hebt. 

Standpunten

Logischerwijs zul jij van mening zijn dat je werknemer zelf de boete moet betalen. Hij heeft zich immers bijvoorbeeld niet aan de maximale snelheid gehouden. Anderzijds is de werknemer van mening dat jij verantwoordelijk bent voor de betaling. Want ja, het is onvermijdelijk dat er wel eens een verkeersboete binnenkomt, het zogeheten ondernemersrisico. Maar wie heeft er gelijk? Wie kan er aansprakelijk worden gesteld?

De wet

Een boete veroorzaakt in een bedrijfsauto wordt gezien als ‘schade’. Als baas draai jij op voor de door de werknemer veroorzaakte schades in de uitvoering van zijn werk, tenzij:

  • er sprake is van opzet,
  • er sprake is van bewuste roekeloosheid,
  • er bijzondere omstandigheden zijn.

Opzet en bewuste roekeloosheid. In dit geval draait de werknemer zelf op voor de betaling van de boete. Overigens komt dit niet vaak voor en het zal ook lastig zijn om dit te bewijzen. 

Bijzondere omstandigheden. De verkeersboetes worden gezien als schade bij ‘bijzondere omstandigheden’. In de rechtspraak is beslist dat je de boetes mag laten betalen door de werknemer, maar jouw rol speelt wel mee. Stel dat een werknemer te hard heeft gereden omdat hij die instructie van jou heeft gekregen, dan betaal jij de boete en mag je deze niet doorschuiven naar of doorbelasten aan je werknemer.

Aansprakelijkheid boete in de bedrijfsauto

Wie is wanneer aansprakelijk? Hieronder een samengestelde lijst van punten die gemaakt zijn op grond van gerechtelijke uitspraken. Let op! Nieuwe rechtspraak zorgt voor veranderingen in deze samenstelling.

Aansprakelijkheid werkgever

  • Snelheidsboetes door onredelijk hoge werkdruk.
  • Overbelading van het voertuig indien jij niet duidelijk hebt geïnstrueerd om deze te meten of te wegen.
  • Overtreding van rij- en rusttijdenwetgeving, omdat jij als werkgever hier de instructie voor hebt gegeven.

Aansprakelijkheid werknemer

  • Snelheidsboetes waarbij er geen sprake is van schuld van de werkgever.
  • Het niet goed vastzetten van de lading terwijl je dit wel hebt geïnstrueerd. 
  • Het ontbreken van een wegenvignet omdat je werknemer niet de werkmap heeft geraadpleegd.
  • Overtreding van rij- en rusttijdenwetgeving, terwijl jij wel hebt aangegeven deze instructie in acht te nemen.

Aansprakelijkheid derde partij

  • Bij een ongeval veroorzaakt door een ander. Dan is deze partij aansprakelijk

Praktische tips

Elk geval zal op zichzelf bekeken moeten worden. Daarnaast is het ook lastig om te bepalen wie aansprakelijk is omdat de boetes niet zwart-wit zijn: de werkgever heeft namelijk meestal wel enige schuld aan de overtreding. Tip! Leg aan je werknemers uit welke maatregelen zij moeten nemen om een boete te voorkomen. Denk hierbij aan de tijd die ze voor de rit krijgen en ook de meegenomen lading. Mocht je werknemer dan alsnog een boete in de bedrijfsauto krijgen dan mag je je werknemer zelf de boete laten betalen.

Wil je direct advies over de rol die jij hebt als werkgever en de verkeersboetes van jouw werknemers? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs

Benieuwd wat onze bedrijfsadviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.

Het bericht Boete met de bedrijfsauto, wie betaalt? verscheen eerst op Bedrijfsadvies.