Top

Alles wat je moet weten over crediteuren

Als ondernemer vliegen je elke dag verschillende termen om de oren. Zo ook op financieel vlak. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak over crediteuren, maar wat zijn deze precies? En wat is het verschil tussen crediteuren en debiteuren? Wat houdt daarnaast een crediteurenadministratie in? Je leest het hier allemaal.

Crediteuren betekenis

Wat is crediteuren? Dat is eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen. Simpel gezegd is het een persoon of bedrijf dat je nog geld verschuldigd bent. Voorbeelden hiervan zijn leveranciers. Wanneer je een factuur ontvangt van een persoon of bedrijf, zijn deze jouw crediteuren.

Crediteuren en debiteuren

Vaak wordt niet alleen gesproken over crediteuren, maar wordt deze term in combinatie gebruikt met debiteuren. Wat is dan precies het verschil tussen deze begrippen?

Debiteuren zijn het tegenovergestelde van crediteuren. Waar je bij crediteuren iemand geld verschuldigd bent, zijn debiteuren juist geld verschuldigd aan jou. Jij stuurt deze personen of bedrijven een factuur, en moet van hen nog een bedrag ontvangen.

Hoe is een crediteurenadministratie ingericht?

De werkzaamheden die te maken hebben met crediteurenbeheer voer je uit in een crediteurenadministratie.

Deze administratie bestaat uit een aantal delen, maar het allerbelangrijkst is hierbij toch wel de factuur. Je ziet hierbij op een overzichtelijke manier wanneer een bedrag betaald moet worden, welk bedrag er betaald moet worden, en waar deze kosten voor zijn gemaakt. Hieronder zetten we de andere onderdelen van de crediteurenadministratie op een rijtje.

Alles op een plek – je crediteurenbestand

Wanneer je op zoek bent naar de gegevens van al je crediteuren op één plek, dan kijk je in het crediteurenbestand. Hier zie je niet alleen gegevens, ook kun je makkelijk per crediteur alle bijbehorende facturen inzien.

Wat is een crediteurennummer?

Wanneer je administratie geautomatiseerd is, hoeveb al je crediteuren geen crediteurennummer te krijgen. Je zoekt in de administratie op naam, alsof je Googlet in je administratie.

Wat doe je met een crediteurenkaart?

Op een crediteurenkaart sla je stamgegevens van je crediteuren op. Je kunt ook een overzicht maken aan de hand van stamgegevens van een crediteurenkaart. Bijvoorbeeld bij de mutaties van een boekjaar en de beginbalansboeking.

Handig is om een standaard grootboekrekening te koppelen aan een crediteur zodat de kosten altijd op de goede plaats terecht komen in de administratie.

Belangrijke info over betalingstermijnen

Betalingstermijnen worden door vele ondernemingen gebruikt. Vaak zijn deze termijnen per ommegaande of binnen 14 dagen. Bij grotere, langer lopende projecten worden ook wel eens betalingstermijnen van 30 tot 90 dagen gebruikt.

De betalingstermijnen zijn vaak kort omdat veel ondernemers anders in de knel zouden komen. Doordat er nog veel facturen openstaan zou jij dan niet je eigen rekeningen kunnen betalen. Daarom is het verstandig om 14 dagen aan te houden.

Er zit altijd een vrij lange periode tussen het inkopen van een product en wanneer daarvoor betaald moet worden, en wanneer de klant jou betaalt.

Wanneer je niet op tijd betaalt zal dit in de meeste gevallen jouw relatie met een leverancier beschadigen. Betaal daarom altijd op de vervaldatum van een factuur.

In jouw online administratie software kun je direct de openstaande facturen en kosten inzien. Zo wordt het bijhouden van de crediteurenadministratie een stuk makkelijker.

Wat is betalingskorting?

Wanneer je over een gezonde cashflow beschikt, kan het wellicht ook een goed idee zijn om bedrijven sneller te betalen. Sommige bedrijven geven hier namelijk een betalingskorting voor. Het is dus een win-win, jij betaalt minder, en de leverancier krijgt sneller zijn geld.

Tips voor een betere crediteurenadministratie

  • Mail je facturen en bonnen direct door naar het emailadres van je administratie
  • Houd de liquiditeitspositie van jouw onderneming in de gaten
  • Kijk regelmatig in je administratie of alle documenten compleet zijn
  • Met de betaalllijstt kom je een heel eind – maar vergeet ze niet dubbel te checken
  • Stel een periode vast waarover je zo nu en dan een financiële rapportage maakt, en behoud zo inzicht en overzicht in de crediteurenadministratie.
  • De gegevens uit de crediteurenadministratie staan automatisch ook in andere delen van de administratie, bijvoorbeeld de grootboekadministratie en de kostenplaatsadministratie.
  • Verlies aflopende betalingstermijnen niet uit het oog
  • Blijf communiceren met je leveranciers
  • Schoon zo nu en dan je crediteurenlijsten op – zo houd je meer overzicht
  • Aarzel niet om betalingsvoorstellen op te stellen als dit nodig is

Andere belangrijke begrippen

Schuldeiser

Een schuldeiser lijkt op het eerste gezicht simpelweg een crediteur, maar toch zijn de begrippen iets verschillend. Een crediteur wordt zo genoemd omdat er hierbij vertrouwen is dat er door de crediteur op tijd betaald gaat worden. Wanneer een crediteur een rekening niet kan betalen, wordt deze pas een schuldeiser genoemd.

Schuldenaar

Wanneer een persoon of bedrijf geld verschuldigd is, wordt deze een schuldenaar genoemd. Dit is degene die een schuld bezit, en moet deze terugbetalen aan een schuldeiser. Zo’n schuld loopt iemand op vanuit een verplichting die aangegaan is. Dit kan bijvoorbeeld een contract, geleverd product of een geleverde dienst zijn.

Wanneer je verwacht dat een schuldenaar zijn schuld niet meer aan jou gaat betalen, wordt deze een dubieuze debiteur genoemd.

Preferente crediteuren

Sommige crediteuren hebben bij een faillissement bijvoorbeeld recht op alle of een deel van de goederen. Deze worden dan preferente crediteuren genoemd.

Concurrente crediteuren

Concurrente crediteuren zijn crediteuren zonder voorrangspositie. Zij worden dus door een debiteur betaald na preferente crediteuren.

Crediteurencommissie

Wanneer een bedrijf failliet gaat wordt het overgebleven vermogen van het bedrijf verdeeld onder alle verschillende schuldeisers.

Er kan een crediteurencommissie opgezet worden wanneer schuldeisers samen een sterkere positie nodig hebben.

 

Heb jij hulp nodig bij de crediteurenadministratie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een gratis adviesgesprek.

 

Lees ook ons e-book over waarom jouw ondernemersleven écht een online administratie nodig heeft!

Het bericht Alles wat je moet weten over crediteuren verscheen eerst op Online administratie.