Top

Met WHOA van je schulden af, kan dat?

Leestijd: 7 minuten

Ja! Dat kan. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is een recente wet die sinds 2021 van kracht is. Deze wet biedt ondernemers met schulden de mogelijkheid om een onderhands akkoord te bereiken met hun schuldeisers en zo een faillissement te voorkomen. Door middel van de WHOA-procedure kan een ondernemer een verzoek indienen om tot een akkoord te komen.

Een voorwaarde voor het sluiten van een dergelijke overeenkomst is dat het bedrijf met schulden winstgevend is of kan zijn in de toekomst. Er moet een solide herstructureringsplan aan de basis van zo’n overeenkomst liggen. Deze procedure gaat uit van het principe dat de ondernemer zelf actie onderneemt door naar zijn schuldeisers toe te stappen in plaats van af te wachten tot de schuldeisers naar hem toe komen.

Hoe werkt de WHOA?

Met behulp van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan de rechter een uitspraak doen waarbij al jouw schuldeisers, inclusief de Belastingdienst en de bank, akkoord moeten gaan met een afkoop. Het doel van deze uitspraak is om de schuldeisers een hoger bedrag te laten ontvangen dan ze bij een faillissement zouden ontvangen. Om dit te bereiken, worden de schuldeisers ingedeeld in verschillende klassen, elk met een ander percentage aan afkoop dat hen kan worden opgelegd. Een herstructureringsdeskundige wordt door de rechtbank aangewezen om het afkoopproces van de schulden te begeleiden.

Waarom gebruik maken van de WHOA?

Veel (horeca)ondernemers hebben de laatste jaren flinke uitdagingen voor de kiezen gekregen. Eerst de corona crisis en daarna de torenhoge inflatie. Hierdoor zijn veel ondernemers in de schulden gekomen. Maar betekent schulden het einde van je bedrijf, die je met hart en ziel hebt opgebouwd? Zeker niet! Met schuldsanering d.m.v. de WHOA kun je weer een doorstart maken met jouw onderneming.

Zo begon Roy Faber, eigenaar van Brasserie 1434 in Purmerend, met een schone lei na een WHOA akkoord. Danny Haan begeleidde het traject en Roy behaalde in april 2023 zelfs de hoogste omzet ooit! Lees alles over het traject van Brasserie in onderstaand interview met Roy Faber.

Hoe vraag ik een gesprek aan voor schuldsanering, eventueel m.b.v de WHOA?

Ben jij ondernemer en zie je op dit moment door de bomen het bos niet meer? Is je schuldenlast zo hoog dat je bang bent failliet te gaan? Neem zo snel mogelijk contact op met oamkb. Onze WHOA specialist, Danny Haan, kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend, en levert je gelijk goed advies op. Meer informatie lees je op onze pagina Sanering van schulden mbv WHOA.

Interview Roy Faber Brasserie 1434

In 2018 startte Roy Faber zijn mooie Brasserie 1434 in Purmerend samen met een compagnon. In 2019 maakte hij van het appartement erboven een Bed & Breakfast. Zijn compagnon stapte eruit door een burn-out en Roy stond er alleen voor.

Opstart perikelen
Zoals bij elk startend bedrijf had hij goed geïnvesteerd en ook een flink aantal tegenslagen te verwerken: de kapotte meterkast; opschalen van personeel dat snel weer afgeschaald moest worden in een tegenvallende zomer; de 10 meter lange luifel die kapot ging en eraf moest waardoor onze zaak dicht leek. En toen kwam corona zwarte roet in het kleurrijke eten gooien.

Coronasteun: geen 90%, maar 63%
Mensen denken dat de horeca de kosten 100% vergoed kreeg, maar dat is niet zo. Het begon met 40%, toen 50%. Per lockdown kreeg je steeds meer. De overheid zegt dat ze 90% van de loonkosten vergoed hebben, maar achteraf berekend bleek dat maar 63% te zijn.

Overgeleverd aan de grillen van het coronobeleid
En iedereen weet het nog: dan mochten we weer open, dan moesten we weer dicht en dan weer open, maar op halve kracht. Je weet dat dit niet op een rendabele manier is.

We zijn daarom takeaways erbij gaan doen. En toen zei het uwv: ‘Je bent wel open geweest, dus betaal de steun voor de loonkosten maar weer terug.’ We zaten nu op 25K schuld bij het UWV en 50K bij de Belastingdienst.

Tegenwerkende verhuurder
De druppel was de tegenwerkende verhuurder. De overheid had een landelijke verordening ingesteld dat alle verhuurders een korting moesten geven, maar de onze deed dat niet. We gingen naar de rechter en onze rechtsbijstandverzekering (DAS) maakte nogal wat fouten. We kregen dus geen gelijk.

Failliet of de WHOA
Inmiddels was de totale schuld opgelopen tot 300k. Dit zouden we op geen mogelijkheid kunnen terugbetalen op de lange termijn, laat staan op de korte.

Dan heb je de keuze: jezelf failliet laten verklaren of de schouders eronder.

oamkb
Mijn boekhouder Jos Kramer van oamkb Veenendaal verwees me naar de oamkb bedrijfsadviseur Danny Haan die gespecialiseerd is in het voorkomen van faillissementen en het werken met de WHOA als herstructureringsdeskundige.

Hij heeft i.s.m. Arjaan een heel plan gemaakt en samen zijn we naar de schuldeisers gegaan. “Je kunt kiezen: op heel korte termijn 40% van het openstaande bedrag betalen, of over een paar maanden niets krijgen.”

1 jaar lang er samen tegenaan
Dit was een periode van wachten, meevallers, tegenslagen, wachten, en weer nieuwe meevallers en tegenslagen. Een slopende tijd.

Danny heeft mij in die hele periode (een jaar in totaal) echt bijgestaan als een coach. Dat vond ik echt heel erg fijn. Ik kon alles delen en hij liet me elke keer weer naar de goede perspectieven kijken. Uiteraard moest ik wel een extra lening aantrekken om de schuldeisers hun 40% te kunnen geven en dat hebben zij ook geregeld.

Stoppen was geen optie
Het is een heftige 5 jaar geweest. Vaak genoeg dacht ik: ‘Ik stop ermee’. Als je ondernemer bent, kun je alleen niet zomaar stoppen. Je kunt niet zomaar verkopen. Je bent verplichtingen aangegaan en je wil daar niet voor weglopen. Mijn opa was ook ondernemer en die zei altijd: ‘Je stapt op een trein en je kunt niet uitstappen. Verplichtingen die je aangaat, moet je waarmaken.’

Nu topdrukte (de positieve variant)
Sinds begin 2023 is het weer rustig op financieel gebied en topdruk in de zaak, die loopt als nooit tevoren! Ik ben van al mijn schulden af (op een stukje UWV na) en kan weer vooruit kijken. Mijn zaak is er nog, mijn klanten zijn er nog, mijn personeel is er grotendeels nog en mijn menukaart heeft een nog hogere kwaliteit gekregen.

Zou je oamkb aanbevelen?
Natuurlijk, eigenwijs als ik ben, heb ik in die tijd met zoveel mogelijk mensen hierover gesproken als ik kon. Iedereen wist er van alles vanaf, en kon dat ook allemaal voor me regelen. Maar zodra ik doorvroeg, haakten ze toch wel snel af en zeiden dat ze geen specialist waren. Ik merk dat ik een van de weinigen ben die zo goed gebruik heeft gemaakt van de WHOA. En ik merkte ook dat je daarbij iemand nodig hebt die de combinatie van juridisch en accountancy heeft. Dat hebben ze dus bij oamkb, vooral in de specialisatie van herstructureringsdeskundige zoals Danny is.

Dus ja, ik kan het iedereen aanbevelen: de WHOA en oamkb.

Zonnige toekomst (met nieuwe luifel)
Hoe mooi is het, om 60% van je schulden kwijt te zijn en weer door te kunnen gaan met je bedrijf! Ik kan weer met plezier mijn vak uitoefenen dankzij de WHOA en de inzet van Jos, Danny en Arjaan van oamkb.

Contact

Zoek jij een herstructureringsdeskundige die jou helpt uit de schulden te komen (ook bij de belastingdienst en uwv) zodat je weer door kunt met ondernemen? Neem dan contact op voor een kosteloos adviesgesprek.