Top

Solvabiliteit: wat houdt het in?

Het is belangrijk om als ondernemer inzicht te krijgen in je cijfers. Door verschillende berekeningen te maken kun je dit in kaart brengen, waaronder de solvabiliteit. Maar wat is dat precies?

 

Solvabiliteit – gezond bedrijf of niet?

Solvabiliteit klinkt eigenlijk ingewikkelder dan het is. Je zult in de praktijk zien dat solvabiliteit een term is om aan te duiden of een bedrijf financieel gezond is. Solvabiliteit gaat om de verhouding tussen jouw eigen vermogen en openstaande schulden. Hoe meer deze verhouding uitgaat naar je eigen vermogen, hoe gezonder het bedrijf. Dit heeft ook invloed op je bedrijfswaarde.

Dit is bijvoorbeeld relevant voor een bank waar je een lening afsluit. Als je bedrijf voor een groot deel bestaat uit jouw vermogen, en weinig uit geleend geld, is er voor de bank minder risico om een lening te verstrekken. Ze weten dat ze in het geval van bijvoorbeeld faillissement in ieder geval een deel van het geld zullen terugzien. En hoe meer jouw bedrijf bestaat uit eigen vermogen, hoe meer dat gemiddeld zal zijn. Met bedrijfsadvies van oamkb geven we meer inzicht in solvabiliteit en alle andere onderwerpen op het gebied van de bedrijfsvoering.

 

Hoe bereken je de solvabiliteit?

Je kunt op een aantal manieren de solvabiliteit berekenen. Hieronder vind je 3 manieren om dit aan te pakken, inclusief een korte uitleg.

 

Berekening 1

 

Totale bezittingen
__________________  x100

Vreemd vermogen

 

In deze berekening tel je het totaal van al je bezittingen bij elkaar op. Deze worden ook wel activa genoemd en vind je vrijwel altijd links op de balans. Dit deel je door het vreemd vermogen aan de rechterkant van de balans, ook bij elkaar opgeteld.

Als voorbeeld: stel dat je totale bezittingen 40.000 euro zijn, en je vreemd vermogen is 15.000 euro. Dan krijg je een solvabiliteitsratio van 40.000 / 15.000 x 100 = 266. Dat betekent dat voor elke 2,66 er 1 euro geleend is.

 

Berekening 2

 

Eigen vermogen
__________________  x100

Vreemd vermogen

 

Een andere berekening die je kunt maken is met het eigen vermogen en vreemd vermogen. Deze berekening geeft een iets andere uitkomst dan de eerste, deze zal namelijk altijd 100% lager uitvallen. Dat komt omdat je hier berekent hoeveel groter jouw eigen vermogen is ten opzichte van het vreemd vermogen.

Als voorbeeld zou je hier kunnen stellen dat je eigen vermogen 24.900 euro bedraagt, en het vreemd vermogen 15.000. Je komt dan uit op 24.900 / 15.000 x 100 = 166. Je eigen vermogen is in dit geval 1,66 keer groter dan het vreemd vermogen.

 

Berekening 3

 

Eigen vermogen
__________________  x100

Totale bezittingen

 

Met deze berekening zul je uitkomen op je solvabiliteitspercentage. Oftewel, het percentage van je totale vermogen dat uit eigen vermogen bestaat.

Een voorbeeld voor deze berekening is 24.900 / 40.000 x 100 = 62,25%. Dit betekent dus dat het eigen vermogen binnen jouw bedrijf meer dan 62 procent bedraagt.

 

Wat betekent dit?

Nu heb je de berekeningen misschien zelf uitgevoerd, en ben je benieuwd wat dit nu precies betekent. In de meeste gevallen geldt: hoe hoger de uitkomst, hoe beter. Maar dat betekent niet dat jouw bedrijf er bij een lage uitslag slecht aan toe is. Elk bedrijf werkt anders, en waar voor de één 40 procent een mooie uitslag is, kan de ander prima met 30 of zelfs 20 procent verder. Om erachter te komen wat voor jouw bedrijf een goede uitkomst is kun je van ons bedrijfsadvies gebruik maken.

 

En wat nu?

Solvabiliteit is slechts een van vele maatstaven waar je de gezondheid van een bedrijf mee kunt meten. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog rentabiliteit en liquiditeit. Dit kunnen lastige termen zijn. Daarom gaan we graag met jou in gesprek over de solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit, maar ook al je andere vragen betreffende de gezondheid van je bedrijf, de administratie en je bedrijfsvoering. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wil je dieper ingaan op het bepalen van je bedrijfswaarde, waar solvabiliteit een deel van uitmaakt? Gebruik dan onze template voor de waardebepaling van je bedrijf!

Het bericht Solvabiliteit: wat houdt het in? verscheen eerst op Bedrijfsadvies.