Top

Samen een bedrijf beginnen: Wat zijn de mogelijke rechtsvormen?

Samen bedrijf beginnen rechtsvormen

“Twee mensen weten meer dan één.” “Samen staan we sterk.” “Vele handen maken licht werk.” “Twee handen op één buik.” De boodschap mag duidelijk zijn; door samen te werken met andere mensen kun je meer bereiken als ondernemer. Toch gaat ieder partnerschap gepaard met uitdagingen. Wil je samen een bedrijf beginnen? Dan zijn er mogelijke rechtsvormen met unieke kenmerken. Welke rechtsvorm het beste bij je past, waarom en welke consequenties dit heeft kun je op deze pagina lezen.

 

Is samenwerken een goed idee?

Samen een bedrijf beginnen kan een heel goed idee zijn. Je kunt taken verdelen, elkaar aanvullen en er is altijd iemand die begrijpt in welke situatie je verkeert. Alleen al het klankbord dat je hebt zal je beter maken als ondernemer. Wat zijn enkele voordelen van samen een bedrijf beginnen?

 

  • Sparring partner om tot nieuwe inzichten te komen.
  • Meer werk aannemen dan individueel uitvoerbaar is.
  • Risico’s verdelen over meerdere partners.
  • Breder netwerk omdat iedere partner andere contacten heeft.
  • Hoger startbudget door met meerdere personen geld te investeren.
  • Meer rust omdat je er niet altijd alleen voor staat.

 

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn uiteraard. Zoals voor iedere relatie geldt moet je tijd en energie investeren om de samenwerking goed te laten verlopen. De mogelijke rechtsvormen bij samen een bedrijf beginnen liggen ten grondslag aan een goede verstandhouding en duidelijke afspraken maken. Maar hoe bepaal je of iemand geschikt is om mee samen te werken?

 

Ben je al een bedrijf samen begonnen, maar heb je financiering nodig om verder van de grond te komen? Lees dan onze blog over de mogelijkheden om intern te financieren zonder bank.

Wie wordt jouw zakenpartner?

Als je op zoek bent naar een gouden idee voor jouw zaak hebben we deze gratis tip voor je; een Tinder app voor ondernemers. In plaats van ‘links’ en ‘rechts’ swipen met potentiële dates zoek je een zakelijke partner die bij je past. Schrap dit idee maar, we komen net tot de ontdekking dat Shapr en Wixly dit ook al geprobeerd hebben. Zelfs bedrijven maken gebruik van Tinder om nieuwe contacten te vinden. Wat is belangrijk bij de keuze van een zakenpartner?

 

Je kunt samen een bedrijf beginnen met je beste vriend. Zo kun je snel schakelen en goed communiceren. Bij een zakelijk meningsverschil kan de persoonlijke band je wel opbreken. Je kunt ook iemand zoeken met veel bedrijfservaring om een zaak mee op te bouwen. Maar als je zelf een starter bent dan is er wellicht geen sprake van een evenredige verhouding. Het voornaamste is dat iedere partner unieke talenten bezit die binnen de organisatie ingezet worden. Een overlap in vaardigheden is geen probleem maar unieke eigenschappen zijn essentieel om langdurig samen te kunnen werken. Als je een team hebt samengesteld dan kun je de mogelijke rechtsvormen gaan onderzoeken.

 

Wie is de beste partner?

Je moet er altijd naar streven om zelf de beste zakenpartner te zijn. Het gaat er niet om dat je haantje de voorste bent maar dat je andere partners ondersteunt waar dit nodig is. Soms ook als ze er niet direct om vragen. Als je omringd wordt door fantastische partners die altijd voor je klaar staan, verplaats je dan ook eens in hun schoenen en bedenk of jij dezelfde inzet en motivatie toont. De beste zakenpartner ben je zelf.

 

Wanneer je jouw bedrijf runt, is het handig om een online administratie te hebben. Hier lees je alles over hoe een online administratie jou tijd bespaart, en wat het nog meer voor je bedrijf kan betekenen.

Samen een bedrijf beginnen en mogelijke rechtsvormen

Je hebt de juiste partners gevonden, nu wordt het tijd om de organisatie in te richten. Je kunt hierbij een mogelijke rechtsvorm kiezen en op basis van deze kaders de taken verdelen. Bij een stichting heb je bijvoorbeeld altijd een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Je kunt ook beginnen met een balans op te maken van de zakelijke partners en op basis daarvan een rechtsvorm te kiezen. Hier zijn enkele overwegingen die over tafel zullen komen:

 

  • Wat zijn de kerncompetenties van iedere partner?
  • Wordt er persoonlijk kapitaal in de onderneming gestoken?
  • Hoe wordt winst uitgekeerd en volgens welke verdeelsleutel?
  • Wie voert welke taken uit binnen de organisatie?
  • Is er een objectieve werkwijze om conflicten aan te pakken?

 

Niet iedereen is in de wieg gelegd voor het ondernemerschap. Zo is het mogelijk dat één zakenpartner besluit om werkgever te worden terwijl de andere werknemer wordt binnen een ‘gedeeld’ bedrijf. In dat geval is er sprake van een andere verstandhouding en verantwoordelijkheden dan binnen een bedrijf met een gelijkwaardig samenwerkingsverband. Het is ook mogelijk dat één persoon zich fulltime gaat bezighouden met de nieuwe organisatie terwijl de ander tijdelijk nog een parttime baan in loondienst aanhoudt. Deze zaken hebben allemaal invloed op de mogelijke rechtsvormen die je kunt kiezen.

 

Ook over andere onderwerpen op het gebied van bedrijfsadvies hebben wij kennis in huis. Bekijk hier de voordelen en wat we jou te bieden hebben.

Welke rechtsvorm kiezen?

Er zijn diverse afwegingen die je moet maken bij de keuze voor een passende rechtsvorm. Niet alleen op dit moment maar ook voor de toekomst. Houd daarom ook rekening met je ambities voor de toekomst. Hier zijn zes mogelijke rechtsvormen als je samen een bedrijf wilt beginnen.

 

1. Eenmanszaak

Laat iedere zakenpartner een eigen eenmanszaak beginnen. Je bent ieder verantwoordelijk voor je eigen financiën. Een zaak beginnen is eenvoudig en je kunt facturen sturen naar elkaar. Als je aan één zaak een handelsnaam toevoegt dan kun je daarmee als eenheid werken. Let daarbij wel op dat je als ondernemer niet exclusief voor één bedrijf mag werken, dan word je wellicht door de fiscus gezien als werknemer.

 

2. Vereniging onder Firma

Een VOF is juridisch gezien vrijwel gelijk aan een eenmanszaak maar dan met meerdere personen. Jullie delen kosten en baten, daarbij hoort ook een gedeelde aansprakelijkheid. Bij schulden of boetes kunnen vennoten privé aansprakelijk worden gesteld. Bij samen een bedrijf beginnen is het niet verplicht om afspraken vast te leggen, het kan wel houvast bieden als de samenwerking even niet meer zo vlot verloopt.

 

3. Besloten Vennootschap

Er bestaat geen financiële drempel meer om een BV op te richten, je moet er wel voor naar de notaris gaan om statuten vast te leggen. Een voordeel van een Besloten Vennootschap is dat je in beginsel niet privé aansprakelijk bent voor schuilden. Je moet wel jaarstukken deponeren waarvoor je een accountant of een administratiekantoor, belastingadviseur moet inschakelen.

 

4. Coöperatie

Zoals de naam al aangeeft is dit een mogelijke rechtsvorm waarbij er wordt samengewerkt. Ditmaal is er sprake van een collectief samenwerkingsverband waarbij de leden onder een overkoepelende naam opereren. Het voornaamste verschil met een BV is de wijze waarop partners samenwerken. Er moeten bijvoorbeeld minimaal twee leden zijn. Ook ditmaal moet je weer jaarstukken laten opmaken.

 

5. Maatschap

Meerdere zelfstandig ondernemers kunnen via een maatschap onder dezelfde bedrijfsnaam opereren. Dit is een samenwerkingsverband dat vaak voorkomt bij artsen en advocaten. Iedere maat binnen de maatschap is als mede-eigenaar privé aansprakelijk voor mogelijke schulden die binnen de organisatie bestaan. Deze rechtsvorm is voornamelijk geschikt voor mensen met een vrij beroep die samen willen werken onder dezelfde naam.

 

6. Stichting

Een stichting is een rechtsvorm waarbij tijdens de oprichting een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel wordt vastgelegd. Dit kan later overigens worden aangepast. Hoewel inkomsten ten goede moeten komen aan de stichting is het wel mogelijk om loon uit te keren. Er moet een notariële akte worden opgesteld, bestuurders zijn in basis niet verantwoordelijk voor schulden die de stichting maakt. Er zijn geen leden of aandeelhouders.

Wil je samen een bedrijf beginnen? Dan zijn de mogelijke rechtsvormen behoorlijk uitgebreid. Verdiep je daarom goed in de voordelen en nadelen van iedere rechtsvorm voordat je een keuze maakt. Heb je nog vragen waar je het antwoord niet op weet te vinden? Neem dan contact met ons op, dan gaan we om de tafel zitten en zorgen we ervoor dat jij alles helder hebt.

Het bericht Samen een bedrijf beginnen: Wat zijn de mogelijke rechtsvormen? verscheen eerst op Bedrijfsadvies.