Top

Plan voortaan een FIT-gesprek in plaats van een beoordelingsgesprek

Leestijd: 4 minuten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het voeren van een beoordelingsgesprek in veel organisaties plaatsgemaakt voor het zogenaamde ‘FIT-interview’. FIT staat voor Functioneren, Inzetbaarheid en Talent. Hoe bereid je een FIT-gesprek voor en hoe voer je deze?

Hoe goed is de FIT?

Wanneer medewerkers de kennis hebben die ze nodig hebben, en daarnaast ook de juiste skills en karaktereigenschappen, zullen ze het vaak goed doen in hun functie.

Alles verandert, dus is het belangrijk om mee te gaan met de veranderingen. De eisen van een baan veranderen vaak en daarnaast ook de wensen die werknemers hebben voor hun werkzame leven. Niets doen kan dan leiden tot een mismatch, onvoldoende functioneren, overbelasting en minder werkplezier. Om dit te voorkomen is het handig om FIT-gesprekken te voeren in plaats van een regulier beoordelingsgesprek, en opleidingsafspraken te maken. Zo zorg je ervoor dat medewerkers goed blijven functioneren in de functie. Immers, stilstand is achteruitgang.

Heb je binnen jouw bedrijf al goed functionerende medewerkers, maar kan het toch efficiënter? Lees dan hier verder over hoe je systemen in jouw bedrijf implementeert.

De F van functioneren

Het is niet alleen de manager die het functioneren van werknemers evalueert met tops en tips. Ook de werknemer kan dit doen. Door deze vragen te beantwoorden, kunnen zij hun eigen functioneren evalueren en verbeteren:

  • Wat moet ik weten en kunnen om mijn werk goed te kunnen blijven doen?
  • Heb ik de juiste dingen gedaan, en doe ik de juiste dingen goed?
  • Welke problemen heb ik ondervonden, en hoe heb ik ze opgelost?

Houd een warm evaluatiegesprek met jouw werknemers om hen te laten weten wat je van hen verwacht. Maak van het FIT-gesprek een dialoog en laat werknemers zichzelf een spiegel voorhouden. Laat hen leren van hun successen en van hun fouten.

De I van inzetbaarheid

Bedrijven moeten werknemers regelmatig beoordelen om er zeker van te zijn dat ze veilig en productief kunnen werken tot de leeftijd van 67 jaar. Om dat zo te houden, moet de werkgever zorgen voor een evenwicht tussen werkbelasting en capaciteit. Dit geldt niet alleen voor fysiek zwaar werk of ploegendienst, maar ook voor stressvolle banen met bijvoorbeeld veel tijdsdruk.

Laat je werknemers zich niet naar het einde van een dag of week slepen. Maak afspraken om hen minder fysiek belastend werk te laten doen en/of minder te laten werken.

Stel de volgende vragen in een FIT-gesprek om werknemers ideeën aan de hand te doen over hoe ze lichamelijk en geestelijk fit kunnen worden en blijven:

  • Hoe verandert je energie gedurende de dag? Wat geeft je energie en wat kost je energie?
  • Wat verwacht je van wie om niet voortdurend op je tenen te hoeven lopen?
  • Op welke manieren zou jij je werk nog beter kunnen combineren met je thuissituatie?

De T van talent

In het FIT-gesprek gaan werknemers ook akkoord met een ontwikkelingsplan rond hun talenten. Handige vragen:

  • Wat geeft je de meeste voldoening in je werk? Op welke talenten wordt dan een beroep gedaan?
  • Welk werk/rollen zou je volgend jaar willen doen/vullen?
  • Waar krijg je complimenten over? Wat zegt dat over wat je goed doet?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het verhogen van de werktevredenheid, het benutten van sterke punten en het voeren van een FIT-interview leidt tot betere prestaties, minder ziekteverzuim en een lager verloop.

Laat werknemers voorafgaand aan het FIT-gesprek zelf nadenken over hoe ze hun prestaties kunnen verbeteren en hoe ze hun vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen. Een echte dialoog draagt bij aan de juiste match tussen de functie en de medewerkers die fit(ter) aan de eindstreep komen.

Wil je advies over een beoordelingsgesprek? Neem contact op met Ton Peters.