Prinsjesdag 2021 voor ondernemers
Ieder jaar op de derde dinsdag van september wordt het werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer geopend op Prinsjesdag. Op 21 september 2021 werden de beleidsplannen van de regering voor 2022 bekend gemaakt. Welke gevolgen de nieuwe kabinetsplannen hebben voor ondernemers lees je op deze pagina. Hier kan bedrijfsadvies de komende tijd op in spelen.
Wat is Prinsjesdag?
Traditioneel viel Prinsjesdag op de eerste maandag van november. Dit bleek te krap te zijn waardoor het in 1848 op de derde maandag in september werd gepland. Dit zou uiteindelijk de derde dinsdag van september worden vanwege de reistijd naar Den Haag.
Traditioneel wordt de begroting gepresenteerd op dezelfde dag dat de koning(in) een troonrede houdt. Het ritje met de koets ging vanwege corona in 2021 niet door. Koning Willem-Alexander sprak dit jaar over een land dat zich macro-economisch met de beste kan meten. Belangrijke thema’s waren de woningmarkt, het stikstofbeleid en ongelijkheid van kansen. Klimaatverandering werd specifiek benoemd in context met de overstromingen in Limburg. De koning sprak van een “harde waarschuwing”.
Het inmiddels iconische koffertje werd voor het eerst geïntroduceerd in 1947 door voormalig minister van Financiën Piet Lieftinck. Die had hij zelf gekocht voor (omgerekend naar nu) een kleine 15 euro. De miljoenennota bestaat echter al sinds 1906, het koffertje is van oorsprong een Britse traditie waar het de “Budget Box” heet. Het huidige koffertje stamt uit 1964 en is gemaakt van geitenperkament met een bekleding van Thaise zijde.
Prinsjesdag 2021
We mogen best spreken van een bijzonder jaar. De corona pandemie is nog steeds niet voorbij terwijl de Belastingdienst weer de draad oppikt en met ingang van 1 oktober 2021 weer de normale regels en verplichtingen hanteert. Dus geen uitstel van betalingsverplichtingen meer. Daarnaast stoppen de speciale voorzieningen voor ondernemers die geraakt zijn door de corona maatregelen. Ondertussen moeten we het stellen met een demissionair kabinet dat geen nieuw beleid mag maken maar wel nieuwe plannen bekend maakt tijdens Prinsjesdag 2021. Er waren nog nooit zoveel leden uit het kabinet gestapt of ontslagen sinds het oude record van het vorige kabinet Rutte. Dat de begroting door een demissionair kabinet wordt aangeboden is overigens geen primeur, dit gebeurde al eerder in 2017, 1977 en 1956 ten gevolge van een moeizame formatie.
Wat zijn de kabinetsplannen voor 2022?
Op dinsdag 21 september 2021 werden de beleidsplannen voor 2022 bekend gemaakt. Het betreft plannen, een wijziging in de wet of een nieuwe wet zal eerst door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd moeten worden. Vervolgens wordt dit gepubliceerd in het Staatsblad of de Staatscourant. Dit geldt ook voor een Algemene Maatregel van Bestuur of een ministeriële regeling. We zullen de voornaamste wijzigingen voor ondernemers opsommen met een korte toelichting.
Belasting
De kabinetsplannen in het kort:
- De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog.
- De zelfstandigenaftrek gaat in 2022 omlaag.
- Er komt een belastingplicht voor multinationale ondernemingen en samenwerkingsverbanden.
- De Milieu Investeringsaftek gaan in 2022 omhoog.
- Het verzoek voor afdrachtvermindering betreffende speur- en ontwikkelingswerk wordt eenvoudiger.
- Er komt een beperking van de toepassing zakelijkheidsbeginsel vennootschapsbelasting.
- Een DGA met rekening-courant schuld aan een eigen BV zal hier belasting over gaan betalen.
- Er wordt een limiet gesteld aan de verrekening dividend- en kansspelbelasting met de vennootschapsbelasting.
- Er komt een nieuwe maatregel tegen belastingontwijking via het buitenland.
- Het STAP-budget zal de scholingsaftrek gaan vervangen.
- Er valt meer winst onder het lage vpb-tarief.
- De verliesverrekening vennootschapsbelasting wordt onbeperkt.
- Er zal een kleine daling inkomstenbelasting in 2020 plaatsvinden.
Bedrijfsvoering en personeelsbeleid
De kabinetsplannen in het kort:
- Er komt een verbod op contante betalingen boven 3.000 euro.
- De werkgever mag loonbelasting over aandelenoptierechten op een later tijdstip betalen.
- De gegevens van mensen met schuld kunnen eenvoudiger worden uitgewisseld.
- Het ouderschapsverlof zal voor een deel betaald worden.
- Een start-up DGA mag een jaar langer minimumloon uitgekeerd krijgen.
- De AOF premie voor het MKB in de loonbelastingaangifte gaat omlaag in 2022.
- Er komen meer vrouwen in topfuncties van beursgenoteerde bedrijven.
- Er komt een thuiswerkvergoeding voor werknemers.
- Er zal minder afbouw van de heffingskorting en arbeidskorting plaatsvinden in 2020.
- Flexkrachten zullen eerder betrokken worden bij medezeggenschap.
- Er komt een verruiming van de Vrije Ruimte Werkkostenregeling.
- De verwerking van een negatieve BTW-melding wordt eenvoudiger.
- Er wordt een fytosanitair certificaat verplicht gesteld voor export van groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk.
Vervoer
De kabinetsplannen in het kort:
- Zeeschepen mogen voortaan gewapende beveiliging meenemen.
- Er komt een heffing voor vrachtwagens vanaf 3500 kilo.
- De binnenvaart moet verplicht biobrandstof bijmengen.
- Er zal een APK roetfiltertest ingevoerd worden voor dieselauto’s.
- Er wordt minder energiebelasting geheven op walstroom.
- De BPM op benzine- en dieselauto’s zal omhoog gaan.
- De BPM aangifte voor gebruikte auto’s zal veranderen.
Diversen
De kabinetsplannen in het kort:
- De CO2 uitstoot moet verlaagd worden als er meer dan 100 werknemers in dienst zijn.
- Er zal geen dubbele belasting meer worden geheven op energieopslag.
- Er komt een nieuw logo Nutri Score voor voedselkeuze.
- Een incassobureau moet voortaan in het bezit zijn van een vergunning.
- Sociale advocaten zullen een hogere vergoeding ontvangen.
- Klanten van gedwongen sekswerkers zullen strafbaar zijn.
- Er is een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders.
- Er worden maatregelen uitgevoerd om de kwaliteit in de bouw te verbeteren.
- De kinderopvang moet iedere maand gegevens doorgeven.
Welke invloed heeft de Miljoenennota op de administratie? Vraag het na bij de vertegenwoordiger van jouw oamkb kantoor.
Wat gaan werknemers verdienen?
Volgens berekeningen aan de hand van de Miljoenennota zal het nettoloon voor Nederlanders met een modaal salaris stijgen met 0,34 procent. Dat is minder dan de stijging in de afgelopen jaren. Werknemers met een minimumloon zien een toename van 2,06 procent, bij tweemaal modaal zal de stijging gemiddeld 0,51 procent bedragen. De koopkrachtontwikkeling komt volgens het CPB uit op 0,1 procent.
Thuiswerken na corona
De maatregelen omtrent corona veranderen maar zullen nog niet direct verdwijnen. De anderhalve meter regel is verdwenen maar die is weer vervangen door een corona toegangsbewijs. Een ‘nieuw normaal’ is thuiswerken. Meer bedrijven dan ooit tevoren hebben ontdekt dat werknemers vanuit huis net zo productief kunnen zijn als op kantoor. Ook personeelsleden waarderen de besparing in reistijd en gesprekken via Zoom of Teams. Dit betekent wel thuis koffie zetten en meer energieverbruik. Het is lastig om de kosten en baten van thuiswerken uit te drukken in een bedrag. Toch heeft de regering een nieuwe thuiswerkvergoeding op stapel staan.
Het kabinet wil met ingang van 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal 2 euro per dag introduceren. Deze vergoeding dekt de extra kosten zoals water, elektriciteit, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. Dit bedrag is vastgesteld na onderzoek van het Nibud, die blijkbaar geen hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun koffiezetapparaat. Uit onderzoek van werkgeversvereniging is gebleken dat zestig procent van Nederlandse bedrijven aangeeft dat 2 dagen per week thuiswerken de nieuwe norm kan worden.
Hoe gaat het met de economie en personeelsbeleid?
Het kabinet geeft aan dat de economie er goed voor staat in context van de maatregelen omtrent Corona. Het BBP is in het derde kwartaal 2021 gestegen naar het niveau van voor de Corona crisis. De verwachting voor 2022 is een stabiele lijn omhoog. Er is een bedrag van ruim 80 miljard aan noodsteun toegezegd wat heeft geleid tot een hogere overheidsschuld. In 2022 zal er naar verwachting ruim 11 miljard worden uitgegeven met betrekking tot Corona, in 2021 lag dit nog op bijna 40 miljard.
De arbeidsmarkt is volgens het Rijk geflexibiliseerd. Met name tussen werknemers met en zonder vast contract bestaan er nog grote verschillen. Het is de ambitie om de behandeling meer gelijkwaardig te maken en verschillende contracten op een meer uniforme wijze te behandelen.
Wat gebeurt er met het klimaat en de woningmarkt?
Koning Willem-Alexander gaf in zijn troonrede al aan dat klimaatverandering en duurzaamheid een belangrijk punt is voor de nabije toekomst. Er wordt 6,8 miljard extra geïnvesteerd in klimaatmaatregelen bovenop het reguliere budget. Twee sectoren waar het klimaatakkoord een rol van betekenis speelt zijn boerenbedrijven en in de bouw. Meer bouwen betekent meer uitstoot van CO2, dit betekent dat er elders minder uitstoot gegenereerd mag worden. De investering van 100 miljoen in de woningmarkt is met behoorlijk wat kritiek ontvangen, dit zal niet voldoende zijn om de woningcrisis een halt toe te roepen.
Wat moeten we betalen aan belastingen in 2020?
In de Miljoenennota wordt niet alleen berekend hoeveel geld er wordt besteed, er zijn ook prognoses gemaakt omtrent de inkomsten. Hier zijn enkele cijfers van de belastinginkomsten in 2022:
Directe belastingen:
- 76,8 miljard Loon- en inkomstenbelasting
- 31,1 miljard Vennootschapsbelasting
- 7,1 miljard Dividendbelasting
- 2,5 miljard Schenk- en erfbelasting
- 0,8 miljard Overige belastingen
Indirecte belastingen:
- 67,5 miljard Omzetbelasting
- 12,1 miljard Accijnzen
- 7,7 miljard Overdrachts- en assurantiebelasting
- 4,7 miljard Belastingen op een milieugrondslag
- 4,2 miljard Motorrijtuigenbelasting
- 3,7 miljard Invoerrechten
- 2,0 miljard Belasting op personenauto’s en motorrijwielen
- 1,5 miljard Verhuurdersheffing
- 0,4 miljard Bankenbelasting
- 0,5 miljard Overige belastingen
Verder komt er nog 46,4 miljard uit de zorg- en verzekeringswet, 38,2 uit de premies volksverzekeringen en 26,7 miljard van de premies werknemersverzekeringen. Het totaal aan inkomsten van het Rijk is berekend op 334,1 miljard euro in 2022 terwijl de uitgaven in hetzelfde jaar op 353 miljard euro geschat wordt.
Voor meer informatie en maatwerk bedrijfsadvies kun je terecht bij jouw bedrijfsadviseur of belastingadviseur van oamkb.
Het bericht Prinsjesdag 2021 voor ondernemers verscheen eerst op Bedrijfsadvies.