Top

Dit betekent Prinsjesdag 2020 voor jou als ondernemer:

Het is weer zo ver: het is de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag! Nou is dit wel een hele andere Prinsjesdag dan wat we gewend zijn. Dit jaar is de economie zwaar getroffen door de corona maatregelen en werd de hoedjesparade en koninklijke stoet afgelast. Wél zijn de plannen van de regering bekend gemaakt voor volgend jaar, oftewel 2021. Wat heeft dit voor jou als ondernemer te betekenen?

Koopkracht

De koopkracht zal maar met 0,9% stijgen in 2021. Dit was te verwachten door de effect van het coronavirus en de toegepaste maatregelen op de economie.

Verlaging inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting zal in 2021 voor een klein deel omlaag gaan. Het huidige belastingtarief van 37,35% wordt naar 37,1% verlaagd. Daarnaast wordt de arbeidskorting verhoogd. Dit betekent dat je belastbaar inkomen in 2021 wordt verlaagd en het daarop toegepaste belastingtarief wordt ook verminderd waardoor jij net wat meer overhoudt en dus netto meer verdient.

Stijging heffingsvrij vermogen

Ook kun je in 2021 meer geld belastingvrij sparen. Voorheen kon je tot €30.846,- belastingvrij sparen. Deze grens is nu verhoogd tot €50.000,-.

Wat betekent Prinsjesdag 2020 voor BV´s ?

In 2021 gaat het lage tarief voor de VPB omlaag van 16,5% naar 15%. Dat geldt voor de winst tot 245.000,-. In 2022 geldt dat voor de winst tot 395.000,-.

Wat betekent Prinsjesdag 2020 voor ZZP’ers?

In 2021 gaat de zelfstandigheid aftrek met €1.800,- omlaag en de jaaren erna nog meer. Hiermee wil de overheid de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen. Hier tegenover staat dat de verhoging van de arbeidskorting en de stijging van het heffingsvrij vermogen. 

Er verandert bijna niets aan de voorwaarden van de zelfstandigheid aftrek. Je blijft recht hebben op deze aftrekpost voor de inkomstenbelasting als je zelfstandige bent en je voldoet aan het minimum aantal uren. 

Het urencriterium is vanwege de coronacrisis versoepeld. Je mag bij de inkomstenbelasting aangifte over de periode 1 maart 2020 tot 1 april aangeven dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed ondanks dat je dit in de werkelijkheid niet hebt gedaan. Door de verlaging van de inkomstenbelasting moet je toch beter uit kunnen komen dan voorheen.

Verder kunnen ZZP´ers met een laag inkomen huurverlaging aanvragen. Hiervoor moet je aantonen dat je gedurende 6 maanden een laag inkomen had.

Let op: deze maatregelen zijn pas definitief als ze door de Tweede Kamer zijn aangenomen.

Wil je advies over wat deze Prinsjesdag voor jouw onderneming betekent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs. 

Het bericht Dit betekent Prinsjesdag 2020 voor jou als ondernemer: verscheen eerst op Bedrijfsadvies.