Top

Software om in SBR bij de bank aan te leveren

Leestijd: 3 minuten

Standard Business Reporting ofwel SBR is de Nederlandse standaard voor het digitaal uitwisselen van bedrijfsmatige rapportages. Deze standaard werd ontwikkeld door de Nederlandse overheid in samenwerking met banken, software ontwikkelaars, boekhouders, administrateurs en accountants. Hoe kun je de administratie vastleggen in SBR formaat en welke bedrijfssoftware kun je hiervoor gebruiken?

Wat is SBR?

SBR maakt het eenvoudiger om data in de financiële administratie op een standaard wijze vast te leggen. De gegevens kunnen eenvoudig hergebruikt worden om diverse rapportages samen te stellen voor overheidsinstellingen en banken. De bedrijfsadministratie fungeert als bronbestand. Dit maakt het samenstellen en aanleveren van diverse rapportages net zo eenvoudig als een druk op de knop. In SBR worden de jaarstukken verzonden naar de Kamer van Koophandel en de banken.

Hoe werkt SBR?

Door gegevens in de (online) administratie te voorzien van labels kan relevante data eenvoudig en automatisch worden opgehaald uit de online administratie. SBR bestaat uit drie basiselementen:

 1. De indeling vindt plaats volgens het standaard gegevenswoordenboek “De Nederlandse Taxonomie”.
 2. Er wordt een standaard taal gebruikt genaamd XBRL.
 3. De administratieve online bedrijfssoftware die overweg kan met SBR zal de juiste rapportage naar de juiste instantie sturen. In het geval van de overheid is dit Digipoort. Voor banken is dit de BIV (Bancaire Infrastructurele Voorziening).

Voorbeelden van SBR software:

 • CaseWare: voor accountants en financieel dienstverleners biedt CaseWare flexibele software oplossingen. De CaseWare Cloud brengt alle opdrachten binnen handbereik, met CaseWare Online kunnen teamleden online samenwerken aan hetzelfde dossier in CaseWare Working Papers.
 • Unit4: de software van Unit4 werkt op basis van schaalbare applicaties waarmee accountants hun klanten beter bij kunnen staan in financiële dienstverlening. De beschikbare tools kunnen zowel lokaal als in de cloud gebruikt worden. SBR Assurance heeft een positieve invloed op het audit proces.
 • Pro Management: de software van Pro Management was de eerste die het predikaat “SBR voor Banken” in ontvangst mocht nemen. Naast de standaard software is en ook een SBR webmanager beschikbaar wat een welkome uitbreiding is op de Pro Management software.
 • Visionplanner: deze software wordt al sinds 1996 ontwikkeld, vanaf 2013 is de eerste versie van de cloud based rapportage software verschenen. Visionplanner is sinds 2016 ook te gebruiken voor SBR jaarrekeningen en sinds 2017 voor SBR kredietrapportages.
 • SBR Direct: de rapportages die voortkomen uit de SBR Direct software worden gegenereerd op basis van de bankentaxonomie van de SBR banken. Er is vooralsnog geen ondersteuning voor middelgrote en grote ondernemingen. Het is niet nodig om aangesloten te zijn op SBR banken, voor een intermediair geldt wel een PKIoverheid-certificaat in de browser.
 • XBRLreports: deze software biedt een laagdrempelige manier om XBRL rapporten te genereren. XBRLreports is namelijk een invoegtoepassing voor Excel die XBRL rapportages kan lezen, maken en uitvoeren.
 • Accept: bij de software van Accept worden vier verschillende elementen van elkaar onderscheiden. De SBS verwerker, SBS rapportage, SBR communicator en de SBS viewer. Die laatste is als online web versie beschikbaar, ook voor mensen die niet de Accept software bezitten.
 • MLE: de naam Make Life Easier zegt eigenlijk al genoeg, deze software maakt het werk van accountants en financieel professionals eenvoudiger. Met MLE kun je de jaarrekening, accountantsrapporten, samensteldossier en een SBR instance snel en eenvoudig genereren op basis van de actuele regelgeving.
 • Fiscaal Gemak: vanuit de aangifte vennootschapsbelasting kan direct een SBR-rapportage naar de bank worden verzonden.

 

 

Wil je direct advies over het gebruik van administratieve software en wil je weten of bovenstaande programma’s werken met jouw systeem?  Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze online administrateurs.
Benieuwd wat onze administrateurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over online administratie vertelt je meer.

April 2020