Top

Review boekhoudprogramma Reeleezee

Reeleezee

Leestijd: 5 minuten

In 2017 heeft Exact het boekhoudprogramma Reeleezee gekocht. Hoe bevalt Reeleezee vandaag de dag?

Als een van de eerste gebruikers van boekhoudprogramma Reeleezee in 2005 ben ik benieuwd hoe het boekhoudprogramma nu werkt en of er na de overname door Exact nog verbetering in zit.

Meer informatie over boehoudprogramma Reeleezee? Plan een afspraak in met de financieel professional bij jou in de buurt.

Performance

Ik heb nog inlogcodes en ga met de administratie van een klant aan de slag. Alles is geboekt door een administratiekantoor en ik hoef het alleen maar na te kijken. Als eerste valt mij op dat ik kan kiezen tussen 2 versies: Reeleezee Nextgen en Mobile. Er is ook nog een Classic versie maar als ik die probeer te openen word ik er meteen uitgegooid. Ik werk met Chrome en heb al snel door dat Reeleezee het beste met Explorer werkt want met de Mobile versie krijg ik vaak geen respons als ik ergens op klik of kan ik niet scrollen of naar beneden schuiven, bijvoorbeeld bij de balans. Met Microsoft Edge kun je overigens niet inloggen, alleen met Explorer. Mobile kun je wel opstarten vanaf andere browsers dan Microsoft Explorer maar heeft minder functionaliteiten en lijkt nog niet helemaal af. Het is verstandig om te kiezen voor een van de versies want er zijn verschillen in de versies en dat kan verwarrend zijn.

Ik verbaas me heel erg over de traagheid van reageren van Reeleezee. Ik test of ik andere online software wel snel opgestart krijg en test mijn internetverbinding. Daar is niets aan de hand, het ligt echt aan Reeleezee. Na elke klik zie ik een rondje draaien voordat de reactie komt. Ook het overschakelen tussen Nextgen en Mobile gaat heel erg langzaam.

Ik besluit om de cijfers na te kijken in Nextgen omdat dat het beste lijkt te werken.
Tijdens het nakijken wil ik op de balans en winst-en verliesrekening doorklikken op grootboekrekeningen. Ik word er jammer genoeg een paar keer uitgegooid, terwijl het andere keren wel goed gaat.

Scans boeken

Ik probeer een scan te uploaden en krijg de melding: dit werkt het beste met zwart/wit (geen kleur of grijswaarden en bestanden met een DPI tussen de 200 en 300. Ik heb geen idee hoe ik een DPI te weten kom van een scan. Het is ook jammer dat scans in kleur blijkbaar niet goed werken want je krijgt je facturen per mail in kleur en wil ze dan doorsturen naar je administratie. Uploaden doe je per bestand, één voor één en gaat bijzonder traag. Reeleezee splitst het bestand wel meteen uit in meerdere facturen, dat is netjes. Het inboeken gaat daarna wel snel. Je moet wel verstand hebben van boekhoudprogramma´s om het goed in te richten. Als Reeleezee goed is ingericht, dan kan je als ondernemer veel zelf doen, zonder fouten te maken. Ook al heb je geen verstand van boekhouden, met een goede inrichting en doorlopende controle op de boekhouding, kan een ondernemer goed met Reeleezee overweg.

Inrichting boekhoudprogramma Reeleezee

Het systeem van Reeleezee is ingericht op boekingsbonnen. Vooraf moet je bij de inrichting boekingsbonnen uitsluiten die misschien fouten kunnen veroorzaken. Dat kan verwarrend zijn als je het niet gewend bent of als Reeleezee niet goed is ingericht. In de map inkopen kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor verkopen of kas en bank.

Ook het systeem van openstaande memorialen is typerend voor Reeleezee: waar een boeking wordt gemaakt moet hij ook verwerkt worden in subadministraties zoals het overzicht van de rekening-courant van de eigenaar.

Functionaliteiten

Met Reeleezee kun je verkoopfacturen maken, offertes, budgetten bijhouden en vaste activa boeken. Je kunt je BTW aangifte doen, betalingen en incasso’s. Om de administratie na te kijken is het analyserapport herkomst saldo grootboekrekening handig.
Cashr is de kassa-app van Reeleezee. Hier was Reeleezee een van de eerste in Nederland mee en het wordt veel afgenomen.Er is een directe koppeling tussen je kassa-app en je administratie.

Rapportage

Om aan het einde van het jaar zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn, wil ik dat de cijfers geïmporteerd kunnen worden in de fiscale software. Ik vraag het bij Reeleezee na. Er zijn API’s beschikbaar, maar niet standaard met Fiscaal Gemak, wat wij gebruiken. Er bestaat wel een koppeling met Visionplanner van waaruit weer naar Fiscaal Gemak geïmporteerd zou kunnen worden.

Kosten

Een volledige versie van onbeperkt aantal boekingen en onbeperkt aantal scans kost 44,95 per maand. Als je een beperkter aantal facturen hebt, kun je kiezen voor een goedkoper abonnement. Daarmee richt Reeleezee zich op het kleinere MKB. Modules zoals budgetten, vaste activa of een extra login, komen daar nog bij. De Cashr kassa-app kost 69,- per maand en ook deze is goedkoper te krijgen bij een kleiner aantal bonnen per maand.

Conclusie

De performance is niet goed, daarmee verlies ik meteen mijn belangstelling voor Reeleezee, voor traagheid heb ik geen tijd. Reeleezee moet goed worden ingericht door iemand die er echt verstand van heeft, anders kun je veel kanten op in het boekhoudprogramma, waardoor je ook fouten kunt maken. Qua prijs is Reeleezee best duur voor de ondernemer in vergelijking met andere boekhoudprogramma. De Cashr kassa-app wordt goed afgenomen.
Voor de boekhouding geldt: je zal als ondernemer moeten samen werken in Reeleezee met een boekhouder of administratiekantoor dat verstand heeft van Reeleezee, anders ben je aan het administratiekantoor nog veel geld kwijt. Het is ook belangrijk dat het administratiekantoor Reeleezee door het jaar heen controleert zodat je niet achteraf te maken krijgt met correcties die geld kosten. Je hebt vooral wat aan de kracht van een online boekhoudprogramma als je altijd direct inzicht hebt in je cijfers. Wat Exact in de toekomst met Reeleezee gaat doen, is niet bekend.

Pascale Petiet
april 2018

Meer reviews?

Kijk hieronder voor meer informatie: