Top

Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2023?

Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2023?

Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2023?

Leestijd: 5 minuten

Bij wijzigingen in het belastingstelsel kan dit ook consequenties hebben voor de bedrijfsvorm. Met name ondernemingen binnen het MKB die een redelijk financieel resultaat behalen doen er goed aan de wijzigingen voor 2023 mee te nemen in hun overweging. Is een BV fiscaal voordelig in 2023? De cijfers voor de eenmanszaak naar BV vind je in deze blog. Meer weten over alle wijzigingen in de belastingwet in 2023? Ontdek of de eenmanszaak naar BV fiscaal voordelig is en plan een adviesgesprek in met de oamkb fiscalist. Dan kijken we ook gelijk naar de risico’s en je aansprakelijkheid.

Is de BV fiscaal voordelig in 2023?

In 2022 moet een Besloten Vennootschap 19% vennootschapsbelasting betalen over de winst tot en met € 395.000,-. Over het gedeelte van de winst boven € 200.000,- moet een BV 25,8% vennootschapsbelasting betalen.  De inkomstenbelasting in de eerste schijf (tot € 73.071) is 36,93%, daarboven 49,5%. Aftrekposten zijn met ingang van 2023 tegen maximaal 36,93% aftrekbaar.  Het belastingvoordeel van aftrekposten is voor inkomens in de hoogste schijf dus minder dan het belastingtarief in de hoogste schijf. De beperking van het belastingvoordeel van aftrekposten zal verder dalen in de jaren die volgen. Jouw keuze voor de eenmanszaak of BV hangt hier vanaf. Het bedrag van de zelfstandigenaftrek neemt ook ieder jaar af. In 2022 is de aftrek nog € 5.030,- en die bouwt de komende jaren af. Behoorlijk wat wijzigingen dus, maar wat betekent dit voor jouw onderneming? Eenmanszaak of BV?

Welke belastingen betaal je als eenmanszaak?

Een ondernemer die geregistreerd staat als eenmanszaak dient inkomstenbelasting af te dragen. Eerst zal de zelfstandigenaftrek worden afgetrokken van de winst evenals de MKB winstvrijstelling alvorens er belasting wordt geheven. De inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet worden gebaseerd op de behaalde winst. Waar het omslagpunt ligt of de eenmanszaak naar BV fiscaal voordeliger is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In 2023 ligt dit omslagpunt ongeveer op een winst vóór ondernemersaftrek van € 100.000,-.  Bij een V.o.F. tel je de winst per persoon. Als er 2 personen zijn, zou grofweg genomen, de winst minimaal € 200.000,- moeten zijn, wil een BV fiscaal voordeliger zijn. Het wordt steeds sneller fiscaal interessant om de eenmanszaak naar een BV om te zetten. Lees hieronder verder!

Welke belastingen betaal je als BV?

Wanneer je binnen een Besloten Vennootschap onderneemt, dan zal er een DGA salaris uitgekeerd worden waar inkomstenbelasting over afgedragen moet worden. In dit geval is er geen recht op de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. De inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet worden over het salaris berekend. De winst die na het betalen van de vennootschapsbelasting overblijft in de BV kan daar blijven staan. Als je dit bedrag wilt overhevelen naar het privévermogen moet daarover een inkomstenbelastingtarief van 26,9% afgedragen worden in box 2. Het vennootschapsbelastingtarief over winstuitkeringen is 19% (winst tot € 200.000,-) tot 25,8% (gedeelte van de winst boven € 200.000,–).

Wanneer is een BV fiscaal voordelig?

Als vuistregel geldt dat een BV fiscaal voordelig is vanaf €100.000,-. Dat hangt sterk af van hoeveel loon je uit de BV moet ontvangen, hoeveel inkomen je per jaar nodig hebt voor jouw privé-uitgaven en het rendement op de opgebouwde reserves. De keuze eenmanszaak of BV hangt dus van meerdere factoren af. Naast fiscale wijzigingen zijn er ook andere consequenties waarmee je rekening moet houden als ondernemer. Denk aan vermogensopbouw binnen of buiten de BV, een lijfrente bij de BV, toekomstige verkoop van jouw onderneming. De kosten van een BV zijn hoger vanwege de verplichte jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting en salarisadministratie.  Wil je weten welke bedrijfsvorm het meest voordelig is voor jou? Bespreek het met de oamkb financieel adviseur. Plan een kosteloos adviesgesprek in.  Voorbeeld: Een ondernemer heeft een winst van € 100.000,-. Naast de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, heeft hij geen aftrekposten. Deze ondernemer richt een BV op en ontvangt daar een loon uit van € 51.000. Hij krijgt onbelaste vergoedingen ter grootte van de vrije ruimte van 1,7% over zijn salaris. De meerkosten van de BV zijn € 750,- per jaar.

Voorbeeld: Een ondernemer heeft een winst van € 100.000,-. Naast de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, heeft hij geen aftrekposten. Deze ondernemer richt een BV op en ontvangt daar een loon uit van € 51.000. Hij krijgt onbelaste vergoedingen ter grootte van de vrije ruimte van 1,7% over zijn salaris. De meerkosten van de BV zijn € 750,- per jaar.

Eenmanszaak BV Inkomstenbelasting:€ 35.837 €17.793 Vennootschapsbelasting – € 7.565 Inkomstenbelastingclaim over winstreserves – € 11.532 Totaal belastingheffing en meerkosten € 35.837 € 35.398

Welke bedrijfsvorm levert de meeste voordelen op voor jouw onderneming? Wil je je eenmanszaak naar een BV omzetten? Bespreek het met de oamkb belastingadviseur.

Onno Clous, oamkb Belastingadvies Utrecht