Top
Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2024

Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2024

Leestijd: 4 minuten

In 2024 zijn er mogelijk weer veranderingen doorgevoerd in het belastingstelsel, wat van invloed kan zijn op de ideale bedrijfsvorm. Vooral voor MKB-ondernemingen die een redelijk financieel resultaat behalen, is het belangrijk om de wijzigingen voor dit jaar in overweging te nemen. Is het bijvoorbeeld nog steeds fiscaal voordelig om als BV te opereren in 2024? Ontdek de meest recente cijfers en inzichten over de overstap van een eenmanszaak naar een BV in deze blog. Wil je meer weten over alle wijzigingen in de belastingwet voor 2024? Leer of de overstap van een eenmanszaak naar een BV nog steeds fiscaal voordelig is en plan direct een adviesgesprek in met onze oamkb fiscalist. Tijdens dit gesprek bekijken we niet alleen de fiscale voordelen, maar ook de mogelijke risico’s en jouw aansprakelijkheid. Maak vandaag nog een afspraak voor een helder advies op maat.

Is de BV fiscaal voordelig in 2024?

In 2024 veranderen de belastingregels voor ondernemers. Een BV betaalt 19% vennootschapsbelasting over winsten tot € 200.000,–; daarboven geldt 25,8%. Voor de inkomstenbelasting: tot € 75.518,– is het tarief 36,97 %, daarboven 49,5%. Aftrekposten zijn beperkter aftrekbaar, wat vooral de keuze tussen een eenmanszaak of BV beïnvloedt. De zelfstandigenaftrek daalt ook in 2024.

Wat betekent dit voor jou? Afhankelijk van jouw situatie kan de keuze tussen een eenmanszaak en een BV anders uitpakken. Wij bieden inzicht en strategieën met onze expertise in online administratie en belastingadvies. Onze adviseurs helpen jou de juiste keuze te maken voor een toekomstbestendig bedrijf.

Heb je vragen of wil je advies? Neem contact met ons op. Wij zorgen dat je je kunt focussen op groei, met de zekerheid van een gestroomlijnde administratie.

Welke belastingen betaal je als eenmanszaak?

Als eenmanszaak betaal je in 2024 inkomstenbelasting. Eerst trek je fiscale voordelen af, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Dit verlaagt je belastbare winst. Ook de inkomensafhankelijke arbeidskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet tellen mee, gebaseerd op je winst.

Het omslagpunt voor de overstap naar een BV hangt af van je persoonlijke situatie. In 2024 ligt dit bij een winst vóór ondernemersaftrek rond de € 105.000,- voor eenmanszaken. Voor een V.o.F. met twee personen ligt dit bij ongeveer € 210.000,-. Het wordt steeds aantrekkelijker om naar een BV over te stappen, dankzij de flexibiliteit van online boekhouden.

Heb je vragen of wil je advies op maat? Onze boekhouders en belastingadviseurs staan klaar met bedrijfsadvies en tips voor jouw financiële administratie. Samen zorgen we voor een toekomstbestendige onderneming.

Welke belastingen betaal je als BV?

Als je als ondernemer kiest voor een Besloten Vennootschap (BV) in 2024, betekent dit dat je als Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) salaris ontvangt. Over dit salaris betaal je inkomstenbelasting. Helaas kun je dan niet profiteren van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Maar, je krijgt wel te maken met de inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en bijdrage aan de Zorgverzekeringswet op je salaris.

De winst die in je BV overblijft na het betalen van vennootschapsbelasting kun je in de BV laten staan. Besluit je om dit bedrag naar je privé vermogen over te hevelen in de vorm van dividend, dan wordt daarover in 2024 een inkomstenbelasting van 26,9% in box 2 geheven, bij een dividenduitkering tot € 67.000,–. Bij een dividenduitkering van € 67.000,– of hoger bedraagt het tarief 33%. . Voor winstuitkeringen geldt een vennootschapsbelastingtarief van 19% voor winsten tot €200.000. Voor het deel van de winst boven de € 200.000 geldt een tarief van 25,8%.

Wanneer is een BV fiscaal voordelig?

Als vuistregel geldt dat een BV fiscaal voordelig is vanaf circa € 105.000,- in 2024. Dat hangt sterk af van hoeveel loon je uit de BV moet ontvangen, hoeveel inkomen je per jaar nodig hebt voor jouw privé-uitgaven en het rendement op de opgebouwde reserves. De keuze tussen een eenmanszaak of BV hangt dus van meerdere factoren af. Naast fiscale wijzigingen in 2024 zijn er ook andere consequenties waarmee je rekening moet houden als ondernemer. Denk aan vermogensopbouw binnen of buiten de BV, een lijfrente bij de BV, toekomstige verkoop van jouw onderneming. De kosten van een BV zijn hoger vanwege de verplichte jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting en salarisadministratie.

Wil je weten welke bedrijfsvorm het meest voordelig is voor jou in 2024? Bespreek het met de oamkb financieel adviseur. Plan een kosteloos adviesgesprek in.