Top

Eenmanszaak of BV fiscaal voordelig in 2022?

Eenmanszaak of BV

Leestijd: 5 minuten

Bij wijzigingen in het belastingstelsel kan dit ook consequenties hebben voor de bedrijfsvorm. Met name ondernemingen binnen het MKB die een redelijk financieel resultaat behalen doen er goed aan de wijzigingen voor 2022 mee te nemen in hun overweging. Is een BV fiscaal voordelig in 2022? De cijfers voor de eenmanszaak naar BV vind je in deze blog.

Meer weten over alle wijzigingen in de belastingwet in 2022? Ontdek of de eenmanszaak naar BV fiscaal voordelig is en plan een adviesgesprek in met de oamkb fiscalist. Dan kijken we ook gelijk naar de risico’s en je aansprakelijkheid.

Wil je niet alleen ondernemen? Lees hier welke rechtsvormen het beste zijn als je samen een bedrijf begint!

BV fiscaal voordelig in 2022?

In 2022 moet een Besloten Vennootschap 15% vennootschapsbelasting betalen over de winst tot en met € 395.000,-. Over het gedeelte van de winst boven € 395.000,- moet een BV 25,8% vennootschapsbelasting betalen.

De inkomstenbelasting in de eerste schijf (tot € 69.399) is 37,07%, daarboven 49,5%. Aftrekposten zijn met ingang van 2022 tegen maximaal 40% aftrekbaar.

Het belastingvoordeel van aftrekposten is voor inkomens in de hoogste schijf dus minder dan het belastingtarief in de hoogste schijf. De beperking van het belastingvoordeel van aftrekposten zal verder dalen in de jaren die volgen. Jouw keuze voor de eenmanszaak of BV hangt hier vanaf.

Het bedrag van de zelfstandigenaftrek neemt ook ieder jaar af. In 2022 is de aftrek nog € 6.310,- en die bouwt de komende. Behoorlijk wat wijzigingen dus, maar wat betekent dit voor jouw onderneming? Eenmanszaak of BV?

Je hebt een eenmanszaak

Een ondernemer die geregistreerd staat als eenmanszaak dient inkomstenbelasting af te dragen. Eerst zal de zelfstandigenaftrek worden afgetrokken van de winst evenals de MKB winstvrijstelling alvorens er belasting wordt geheven. De inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet worden gebaseerd op de behaalde winst. Waar het omslagpunt ligt of de eenmanszaak naar BV fiscaal voordeliger is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In 2022 ligt dat omslagpunt ongeveer op een winst vóór ondernemersaftrek van € 100.000,-.

Bij een V.o.F. tel je de winst per persoon. Als er 2 personen zijn, zou grofweg genomen, de winst minimaal € 200.000,- moeten zijn, wil een BV fiscaal voordeliger zijn. Het wordt steeds sneller fiscaal interessant om de eenmanszaak naar een BV om te zetten. Lees hieronder verder!

Je hebt een BV

Wanneer je binnen een Besloten Vennootschap onderneemt, dan zal er een DGA salaris uitgekeerd worden waar inkomstenbelasting over afgedragen moet worden. In dit geval is er geen recht op de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. De inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet worden over het salaris berekend. De winst die na het betalen van de vennootschapsbelasting overblijft in de BV kan daar blijven staan. Als je dit bedrag wilt overhevelen naar het privévermogen moet daarover een belastingtarief van 26,9% afgedragen worden in box 2. Het vennootschaps- en inkomstenbelasting tarief over winstuitkeringen is 37,87% (winst tot € 395.000,-) tot 45,76% (gedeelte van de winst boven € 395.000,-).

Belastinginspecteurs staan niet vaak op de stoep, maar hier lees je handige tips & weetjes over wat je moet regelen bij belastingcontrole en wat niet, voor als ze wel langskomen.

Wanneer is een BV fiscaal voordelig?

Als vuistregel geldt dat een BV fiscaal voordelig is vanaf €100.000,-. Dat hangt sterk af van hoeveel loon je uit de BV moet ontvangen, hoeveel inkomen je per jaar nodig hebt voor jouw privé-uitgaven en het rendement op de opgebouwde reserves. De keuze eenmanszaak of BV hangt dus van meerdere factoren af.

We bieden op allerlei vlakken belastingadvies. Dus: wil je alle fiscale zaken op orde hebben? Kijk dan hier verder.

Naast fiscale wijzigingen zijn er ook andere consequenties waarmee je rekening moet houden als ondernemer. Denk aan vermogensopbouw binnen of buiten de BV, een lijfrente bij de BV, toekomstige verkoop van jouw onderneming.

De kosten van een BV zijn hoger vanwege de verplichte jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting en salarisadministratie.

Wil je weten welke bedrijfsvorm het meest voordelig is voor jou? Bespreek het met de oamkb financieel adviseur. Plan een kosteloos adviesgesprek in.

Voorbeeld:

Een ondernemer heeft een winst van € 100.000,-. Naast de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, heeft hij geen aftrekposten. Deze ondernemer richt een BV op en ontvangt daar een loon uit van € 48.000. Hij krijgt onbelaste vergoedingen ter grootte van de vrije ruimte van 1,7% over zijn salaris. De meerkosten van de BV zijn € 750,- per jaar.

 Eenmanszaak  BV
 Inkomstenbelasting: € 35.837  €17.793
 Vennootschapsbelasting  –  € 7.565
 Inkomstenbelastingclaim over winstreserves  –  € 11.532
 Totaal belastingheffing en meerkosten  € 35.837  € 35.398

Welke bedrijfsvorm levert de meeste voordelen op voor jouw onderneming? Wil je je eenmanszaak naar een BV omzetten? Bespreek het met de oamkb belastingadviseur.

Onno Clous, oamkb Belastingadvies Utrecht