Top

Innovatie in HR: Ontketen Persoonlijke Groei – de Orikami manier

Leestijd: 7 minuten

Vandaag gooien we het over een andere boeg en verschuiven de schijnwerpers van AI naar het kloppende hart van elk bedrijf: de mensen.

In de wereld van bedrijfsvoering blijken mensen misschien wel de grootste uitdaging. Ze zijn lastig te managen, lastig te voorspellen maar ook onmogelijk te vervangen. Het zijn de onmisbare bouwstenen die een bedrijf, groot of klein, naar een impactvolle grootte laten groeien.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je team niet alleen maximaal productief is, maar ook fluitend naar het werk gaat? Deze ogenschijnlijk uiteenlopende doelen kun je moeiteloos verenigen door mensen de ruimte te geven voor persoonlijke ontwikkeling.

Misschien ben je op zoek naar bewijs. In deze blog laten we je kennismaken met Orikami en hun frisse kijk op duurzame inzetbaarheid, op een manier die voor financiële experts mogelijk een tikje gewaagd lijkt. Orikami hanteert al jaren deze aanpak en heeft bewezen dat het werkt.

De Orikami Benadering

Marianne Mathijssen, HR manager bij Orikami, een Nederlandse e-health organisatie gespecialiseerd in ontwikkeling en implementatie van digitale biomarkers om gepersonaliseerde gezondheidszorg voor mensen met chronische ziekten mogelijk te maken.

Wat maakt jullie anders?

Jaren geleden zijn we gestart met het introduceren van een element van onschatbare waarde: tijd en ruimte voor persoonlijke groei in de vorm van leertijddagen. 10 leertijddagen per jaar, en ja, inclusief een budget.

Wat zijn de kosten voor deze aanpak?

In het begin was er wel wat weerstand. Men vreesde dat dit een flinke kostenpost zou worden om medewerkers zelf hun persoonlijke ontwikkeling te laten bepalen. Echter, door de jaren heen hebben we gezien dat het juist kosten bespaart.

De Voordelen van leertijddagen

  1. Regie op je eigen loopbaan: juist het zelf aansturen van je persoonlijk ontwikkelingsplan geeft veel kracht en regie terug aan medewerkers. Zeker in ons bedrijf zie je dat jonge mensen dit ook willen, zie het als een secundaire arbeidsvoorwaarde.
  2. Laag verzuim: ons gemiddelde verzuimpercentage is lager dan gemiddeld.  Verzuim heeft indirect ook te maken met aspecten die raken aan persoonlijke ontwikkeling. Juist die vaardigheden die we met trainingen en ons Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) aanpakken.
  3. Aantrekkingskracht op jong talent: Twintigers en dertigers zijn niet op zoek naar alleen maar werkuren. Ze snakken naar momenten van bezinning en reflectie. Ze verlangen naar betekenis in hun werk en plezier in hun bezigheden. Door dit te faciliteren, creëren we voor hen een omgeving waarin ze zich gewaardeerd voelen. Dit heeft een positieve impact op het werven en behouden van jong talent.
  4. Onmeetbare resultaten: Verhoogde motivatie, regie op je eigen loopbaan, diepere verbondenheid met het bedrijf en een meer werkplezier.

De Werkwijze

  1. 10 dagen per jaar (niet overdraagbaar naar het volgende jaar)
  2. Met een jaarlijks budget
  3. Verankerd in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP), dat roloverstijgend is
  4. Cyclische reflectie en evaluatie

Hoe ga je te werk?

In november stel ik samen met elke medewerker een POP op. Vervolgens bespreekt de teamlead hoe het budget wordt aangewend en welke activiteiten er gedurende die 10 dagen worden ondernomen. Bij voorkeur wordt er maandelijks een dag gereserveerd, om een constant ritme te behouden. Tevens kiezen ze samen een project waarmee de medewerker kan laten zien hoeveel vooruitgang er is geboekt.

In maart en juli volg ik een voortgangsgesprek met de medewerker. In oktober krijgt de medewerker een bericht van mij: binnenkort gaan we weer dieper in op jouw POP. Begin alvast na te denken over wat je wilt gaan ontdekken. Zo stimuleer je het denkproces.

Wanneer ik dit niet zou doen, nemen mensen ineens in december die 10 dagen op, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een ritmische verspreiding over het jaar zorgt voor échte persoonlijke groei. Het regelmatig bezig zijn met ontwikkeling, groei en reflectie zorgt ervoor dat het geen ‘moetje’ is, maar daadwerkelijk onderdeel van je werk wordt.

Hoe wordt het budget besteed?

Sommige mensen volgen een opleiding, anderen lopen mee met een collega, en weer anderen zoeken begeleiding bij een coach. Onze organisatie heeft enorme kennis in huis, dus steeds vaker schakelen we een ervaren collega in. Die heeft er plezier in en tegelijkertijd versterken we de verbondenheid binnen het bedrijf.

Waarom rol overstijgend?

Bij ons hebben medewerkers diverse rollen in verschillende projecten en deze rollen verschuiven snel. Bovendien starten veel (vooral jongere) medewerkers in één rol om later te ontdekken dat een andere rol beter bij ze past.

Ambitie is altijd de basis voor je persoonlijk ontwikkelingsplan, maar de realiteit is grillig: medewerkers veranderen van afdeling, van rol of passen hun werkuren aan. Hoe ga je dan om met dat oorspronkelijke plan? Om juist dicht bij de ontwikkeling van jezelf als medewerker te blijven, stimuleer je groei en ontwikkeling op algemene vaardigheden, die je in iedere rol nodig hebt.

Daarom gaat ons POP niet over functies, maar over: wat wil je leren als mens?

Voorbeelden van POP-onderdelen

De meeste onderwerpen hebben betrekking op persoonlijke vaardigheden, zoals:

– Communiceren
– Effectief verwachtingsmanagement (zowel van anderen als van jezelf)
– Balanceren tussen werk en privé
– Vaardigheden in conflictbeheersing
– Timemanagement
– Organisatievaardigheden
– Projectmanagement
– Coaching
– Maar ook technische zaken als Python, machine learning en AI

Hoe vat je dit dynamisch geheel samen in een Excel-sheet?

We hebben alle rollen keurig in ons functiehuis staan en houden de voortgang nauwlettend bij voor onze blauwe collega’s. Maar mensen zijn niet in een spreadsheet te vangen. In de praktijk zien we dat medewerkers vooral in de breedte groeien, daarom is een persoonlijk ontwikkelingsplan een noodzakelijk aanvulling op een functiehuis. Medewerkers weten zelf heel goed waarin ze kunnen groeien, gebruik die kennis en vul daarmee je functiehuis aan.

Het is vergelijkbaar met een gezin: je kunt al je kinderen dezelfde opvoeding geven, maar elk kind heeft toch een unieke benadering nodig.

Wat zijn jouw belangrijkste tips?

  1. Luister naar je medewerker. Vooral naar wat er niet direct gezegd wordt, want daar zit vaak de kern van de echte vraag.
  2. Blijf dit proces aanjagen, het moet geïnternaliseerd worden als logisch onderdeel van werken.
  3. Gebruik je creativiteit om te ontdekken wat je al in huis hebt. Dit bespaart niet alleen kosten voor coaching en adviseurs, maar versterkt ook de banden binnen de organisatie.

Als kers op de taart

We hebben recentelijk het buddy-systeem geïntroduceerd. Sinds drie maanden worden medewerkers gekoppeld aan een buddy binnen de organisatie, waarmee ze wekelijks een uur spenderen. Dit draait niet om persoonlijke groei, maar om coaching. Vaak aarzelen jongere collega’s om oudere aan te spreken vanwege de drukte, maar nu hebben ze elke week een uur om met elkaar te sparren. Dit versterkt de onderlinge band, creëert harmonie en zorgt voor een kruisbestuiving van ideeën binnen het bedrijf. Uiteraard houden we je op de hoogte van de resultaten!

Conclusie

Mensen vormen de ruggengraat van je bedrijf. Je kunt ze trainen op hun vakgebied, maar de terreinen waarop ze excelleren of hulp kunnen gebruiken liggen vaak in de sfeer van persoonlijke ontwikkeling. Door deze groei te stimuleren en er ruimte voor te reserveren, voorkom je uitval, verlaag je uitstroom en trek je makkelijker jong talent aan. Bovendien creëert het een sterkere interne band, meer motivatie en een verhoogd gevoel van voldoening. De voordelen van tijd voor persoonlijke groei is iets waar zelfs de grootste Excel-fan geen ‘nee’ tegen kan zeggen!

HR bij oamkb

Sinds 1 juli 2023 hebben we een nieuwe interne structuur en passen we ook onze HR-aanpak aan. Bij ons krijgen medewerkers tot wel 20% van hun werkweek de tijd voor persoonlijke groei. Dit is deels gericht op de rol zoals trainingen die leiden tot productiviteitsverbetering, verbetering in cybersecurity, adviesvaardigheden en kwaliteitsverbetering, maar ook op persoonlijke ontwikkeling, zoals ook Orikami doet. Meer informatie hierover vind je op onze vacacturewebsite.

Wil je meer weten voor jouw eigen organisatie?

Ons HR-team staat klaar om je te helpen je medewerkers optimaal gemotiveerd en productief te maken én te houden. Neem contact met ons op via info@oamkb.nl of plan een afspraak in onze agenda voor een vrijblijvend adviesgesprek.