Top

Bedrijfsadviseur voor vereniging of stichting

Leestijd: 3 minuten

Veel verenigingen hebben moeite hun hoofd boven water te houden. Met creatieve oplossingen proberen ze geld binnen te slepen, toch zijn er veel uitgaven die het niet makkelijk maken om de club draaiende te houden. Een bedrijfsadviseur kan uitkomst bieden, naast het op orde brengen van de boekhouding kan een bedrijfsadviseur je ook adviezen geven om nieuw kapitaal aan te trekken wanneer de subsidiepot leeg is.

Sportverenigingen kunnen niet scoren

Met dertig procent van sportverenigingen, die aangeven een zware toekomst tegemoet te zien, gaat het blijkbaar niet goed met de clubs in Nederland, zowel met als zonder eigen ruimte. Contributies nemen af, er wordt minder verteerd in de kantine en de gemeente houdt de hand ook steeds vaker op de knip. Een vereniging moet met zijn tijd meegaan om nog te scoren, volgens de bedrijfsadviseur zijn hier nieuwe methodes voor nodig waarbij de omgeving centraal staat.

Naar buiten kijken

Bijna tweederde van de verenigingen organiseert activiteiten als loterijen, rommelmarkten en andere sociale evenementen om de contributies voor de leden betaalbaar te kunnen houden. De bedrijfsadviseur geeft aan dat lokaal denken van belang is. Niet alleen kun je nieuwe leden aantrekken uit de buurt, door goodwill te kweken sta je veel sterker als organisatie. Het sociale aspect mag niet worden vergeten, daar heb je immers ooit een club voor opgericht. Met eenvoudige en goedkope middelen als Facebook en Twitter kun je een digitale gemeenschap vormen waar je in het echte leven baat bij kunt hebben.

Wat kost een vereniging of stichting?

Naast de inkomsten zal een vereniging ook zeker rekening moeten houden met de uitgaven, aldus de bedrijfsadviseur. En daar is nog best winst te behalen. Heb je een eigen locatie en zo ja, wat betaal je daar precies voor? Hoeveel lidmaatschappen en abonnementen bij belangenorganisaties en andere clubs heb je lopen? Wordt er een vrijwilligersvergoeding beschikbaar gesteld, en loopt er eigenlijk wel een verzekering voor de vrijwilligers of is dat niet nodig? Zo zijn er veel zaken die je goed op een rijtje moet krijgen. De meeste verenigingen zitten niet zo te wachten op dit soort administratieve handelingen, daardoor wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van aftrekposten en andere kostenbesparende maatregelen waar de bedrijfsadviseur wel rekening mee zal houden.

Wat doet een bedrijfsadviseur nog meer?

We hebben de term “bedrijfsadviseur” al enkele malen genoemd, wat doet zo’n persoon eigenlijk? Een boekhouder telt de cijfers op, de accountant zorgt dat alles klopt, maar een bedrijfsadviseur kijkt ook naar de organisatie als geheel. Dat geldt ook zeker voor verenigingen en stichtingen. Die laten vaak kansen liggen en dat is jammer. Clubs hebben het zwaar, toch blijven er volop mogelijkheden om de activiteiten door te zetten, en zelfs om te groeien. De bedrijfsadviseur kijkt van buiten naar binnen, en kan jouw “most valuable player” zijn.

Wil je direct administratie advies of bedrijfsadvies omtrent een stichting of vereniging? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze administrateurs of bedrijfsadviseurs.
Benieuwd wat onze bedrijfsadviseur nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.

Januari 2020

Gerelateerde berichten: