WHOA in het kort: zo voorkom je faillissement
WHOA staat voor de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. De WHOA is nu deel van de Faillissementswet en biedt bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren de mogelijkheid om op effectieve wijze te herstructureren. Hier leggen wij kort uit wat de WHOA inhoudt, maar lees ook de precieze stappen van het traject door in onze andere blog: Het WHOA-traject in stappen uitgelegd.
Koop schulden in één keer af
Met de WHOA dwingt de rechtbank al je schuldeisers dat ze akkoord gaan met de afkoop van een deel van de schulden. Dit wordt ook wel homologeren genoemd. Al jouw schuldeisers en/of aandeelhouders worden door middel van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord dus gedwongen door de rechter om de herstructurering van de schulden goed te keuren. Door deze goedkeuring worden alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders aan het akkoord gebonden, ook zij die niet met het akkoord hadden ingestemd. We spreken in het geval, dat onder de WHOA een akkoord aan crediteuren wordt aangeboden, dan ook wel van een ‘dwangakkoord’. Daarnaast biedt de WHOA ondernemingen, die geen overlevingskansen meer hebben, een kans om faillissement te voorkomen en weer boven water te komen. Hiervoor heeft oamkb een 10-stappenplan ontwikkeld; zo kun je door middel van de WHOA faillissement voorkomen.
Corona crisis
WHOA is een nieuwe regeling waar al langere tijd een sterke behoefte aan bestond en die nu door de huidige corona crisis alleen nog maar is toegenomen. Als gevolg van de verschillende maatregelen zijn namelijk veel levensvatbare en in de kern gezonde bedrijven in financiële problemen geraakt. Juist voor deze bedrijven kan het aanbieden van een dwangakkoord effectief zijn.
Wanneer WHOA?
De WHOA is een breed toegankelijke regeling, die niet alleen bruikbaar is voor grote bedrijven, maar ook voor het MKB. Niet iedere onderneming met een schuldenlast kan een beroep doen op de WHOA. Een beroep op de WHOA moet wel gerechtvaardigd zijn. Dat betekent dat er een aanvraag mag worden gedaan als de onderneming failliet dreigt te gaan en dus geen overlevingskansen meer heeft. Het doel is dan ook om faillissement te voorkomen. Dit is ook voor crediteuren voordeliger, aangezien er voor hen ook een beter resultaat wordt behaald dan in faillissement.
Op deze manier kunnen de schulden worden geherstructureerd zónder een curator maar met een eigen aangedragen herstructureringsdeskundige. En dit betekent een groot verschil en voordeel: de aanstelling van een herstructureringsdeskundige heeft – anders dan aanstelling van een curator – niet tot gevolg dat jij (de schuldenaar) de beschikking of het beheer over je vermogen verliest.
Voor wie?
Het Wet homologatie onderhands akkoord is bedoeld voor het MKB, grote ondernemingen, verenigingen en coöperaties.
Door wie kan WHOA worden aangevraagd?
Dit zal meestal de ondernemer zijn maar ook de schuldeiser, aandeelhouders, ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging kunnen een aanvraag doen.
Voordelen
Zit je tegen de rand van faillissement? Dan heeft de Wet homologatie onderhands akkoord jouw 4 grote voordelen te bieden:
- géén kosten van de curator – De afwikkeling kan namelijk zonder curator worden gedaan. ‘Normaal’ gesproken verkoopt deze persoon alle bezittingen waarvan er een deel voor zichzelf wordt gehouden. Als er eventueel een restant is dan wordt dat verdeeld onder schuldeisers. Zoals eerder benoemd wordt er bij de WHOA gewerkt aan de herstructurering van je schulden. Dit heeft niet tot gevolg dat jij de beschikking of het beheer over je bezittingen/vermogen verliest.
- afkoping van schulden wordt in 1 keer geregeld – Op deze manier ben je in één keer van je zorgen en schulden af. Dit geeft je rust, waardoor je weer met een frisse blik én moed er tegenaan kan. Dit geeft je de kans om weer te ondernemen, met positieve dingen bezig te zijn en al met al een nieuwe start te maken.
- doorstart met nieuw businessmodel is mogelijk – Dit is een goede gelegenheid om je bedrijf te vernieuwen, dat kan meteen meegenomen worden in de eventuele financieringsaanvraag. Bijvoorbeeld: meer digitale verkoop, meer rekening houdend met thuiswerken en aansturing, de diensten of producten kiezen waar je het meeste aan verdient.
- ook schuldeisers hebben voordeel aan de WHOA ipv faillissement – Uit onderzoek naar de toepassing van een soortgelijke Amerikaanse procedure blijkt dat concurrente schuldeisers bij een dwangakkoord gemiddeld 52 procent van hun vordering ontvangen. Bij een faillissement ontvangen concurrente schuldeisers daarentegen slechts zelden een uitkering.
Wil je meer informatie over de WHOA en wat dit voor jou kan betekenen? Dan kun je doen:
- onze informatiepagina checken
- onze andere blogs lezen over de Wet homologatie onderhands akkoord:
- Wat zijn de stappen mbt de WHOA?
- Inrichting van het schulden akkoord mbt de WHOA?
- Stemmen door schuldeisers bij een schuldenakkoord mbv de WHOA?
- Afwijzing door schuldeisers bij een crediteurenakkoord mbv de WHOA
- Goed om te weten over de WHOA
Of vraag een gratis adviesgesprek aan bij de gespecialiseerde oamkb bedrijfsadviseurs.