Top

Bedrijfsopvolging en continuïteit in het familiebedrijf

Leestijd: 3 minuten

Familie en zakelijke belangen

Het overdragen van het familiebedrijf is een complex en emotioneel proces. De complexiteit is vooral het gevolg van de verschillende belangen die er zijn. Zo wil de eigenaar vaak continuïteit van zijn levenswerk garanderen. Zorgdragen dat zijn klanten en medewerkers goed terecht komen en de visie en missie overeind blijven. 

Daarnaast is er het financiële belang: een goede prijs voor het bedrijf waar hij/zij zijn leven lang voor heeft gewerkt (waarde maximalisatie) en winstmaximalisatie binnen het bedrijf. Verder heb je vaak ook nog te maken met de wensen van de erfgenamen in de overdracht, die kunnen variëren van cashen, tot overname. 

Als de erfgenamen voort willen zetten, dan zouden verschil in visie en capaciteiten nog een rol kunnen spelen in de complexiteit. Al deze elementen verdienen de aandacht.

Welke vakmensen heb je nodig?

Ook op vaktechnisch gebied is een bedrijfsoverdracht veelzijdig. Naast de financiële aspecten dienen ook de juridische en fiscale aspecten zorgvuldig overwogen te worden. Hier heb je op de diverse vlakken de specialisten voor nodig zoals een jurist, een fiscalist, een accountant en een bedrijfsadviseur die het geheel overziet. Binnen oamkb hebben we alle specialismen in huis.

Informatiememorandum

Een bedrijfsadviseur zal een informatiememorandum vervaardigen waarbij een analyse wordt gemaakt van het bedrijf en de markt. Op basis van het informatiememorandum kan een geïnformeerde keuze gemaakt over de te volgen strategie voor de toekomst en opvolging van het bedrijf, de waarde van het bedrijf en wat de financieringscapaciteit van het bedrijf is. De jurist is een specialist in het vastleggen van een zogenaamd ondernemers testament, nalatenschap planning en/of de vastlegging van de overdracht.

Fiscale faciliteiten

Omdat de wetgever het belang van familiebedrijven heeft onderkend, kunnen ondernemers gebruik maken van een aantal fiscale faciliteiten (vrijstellingen) om de overdracht van de (familie)onderneming fiscaal zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Dit pakket van voordelen wordt ook aangeduid als bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De oamkb fiscalist kan je begeleiden en ondersteunen om tot de meest voordelige fiscale oplossing te komen.

Vroeg beginnen

In het belang van de continuïteit van de onderneming en de familiebanden is het aan te bevelen om de planning van de bedrijfsopvolging vroeg te beginnen. Doorgaans wordt er 3 jaar toegewerkt naar een overdracht. Uitstel van de bedrijfsopvolging heeft veelal geleid tot discontinuïteit van familiebedrijven en familieruzies en dat is niet nodig als er voldoende tijd wordt genomen om over te dragen.

Een goed team staat voor je klaar

Een goed team van bedrijfsadviseurs gespecialiseerd in familiebedrijven en het MKB is een van de belangrijkste factoren voor het met succes doorlopen van het complexe bedrijfsopvolgingsproces. Oamkb heeft alle disciplines en ervaring in huis om ondernemers te ondersteunen een goed eindresultaat in de bedrijfsopvolging neer te zetten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.