Top

Voor 1 oktober (bijzonder) uitstel van belastingbetaling vragen = betalingsregeling van 3 jaar vanaf 1-1-2021 !

Er zijn door de overheid verschillende maatregelingen en regelingen ingezet tijdens de corona crisis. Een van de speciale regelingen die door de overheid is ingezet is belastinguitstel. Je kunt nog (bijzonder) uitstel aanvragen tot 1 oktober. Dit geldt dan tot 31 december. In december krijg je een overzicht van de Belastingdienst en een automatische betalingsregeling van drie jaar om de belasting terug te betalen.

Bijzonder uitstel van belasting

Voordat je uitstel kunt aanvragen moet je eerst aangifte doen. Hierna ontvang je een aanslag van de Belastingdienst. Vervolgens kun je bijzonder uitstel van belasting aanvragen.

Tip: doe dus z.s.m. de aangifte 2019 als je dat nog niet gedaan heb, zodat deze ook in de betalingsregeling van 36 maanden meegenomen kan worden!

Om je tegemoet te komen heeft de overheid de invorderingsrente van 4% naar 0,01% verlaagd tot 31-12-2021. Dit zijn de rentekosten die je moet betalen doordat de overheid rente misloopt als je een aanslag niet op tijd betaalt en dus later je belasting betaalt aan de overheid.

De belastingrente over vennootschapsbelasting zal vanaf 31-12-2021 ook tot 4% worden verhoogd. En vanaf 1-1-2022 zullen de rentekosten weer het reguliere percentage 8% hebben.

Aanvragen

Als je bijzonder uitstel van belasting wilt aanvragen, moet je voor 1 oktober naar deze site gaan van de Belastingdienst en de aanvraag selecteren die jij wilt doen. Daarna ontvangt de Belastingdienst je aanvraag en krijg jij tot en met 31 december uitstel van belasting. Hier vallen je openstaande belastingschulden ook onder.

Automatische betalingsregeling van 24 maanden vanaf 1 januari 2021

Van de Belastingdienst ontvang je in december de openstaande schulden. Automatisch gaat dan de betalingsregeling in van 36 maanden.

Versoepeling verzuimboetes

Een van de versoepeling in de corona crisis van de overheid is dat je tot 1 januari geen boete krijgt over het niet betalen van belasting. Als jouw periode van uitstel is afgelopen, kun je natuurlijk wel weer de reguliere boetes ontvangen mocht dat gebeuren.

Uitstel langer dan 3 maanden

Als je langer dan 3 maanden uitstel van belasting nodig hebt, dus tot na 1 januari 2021, dan kun je dit ook nog aanvragen met versoepelde voorwaardes. Hiervoor gelden deze voorwaarden:

  • Als je belastingschuld lager dan 20.000 euro is, hoef je alleen documenten in te leveren die een daling in omzet of bestellingen bewijzen.
  • Als je belastingschuld hoger is, heb je een derde deskundigenverklaring of een verklaring van de brancheorganisatie nodig. Deze verklaring kan door de adviseurs van oamkb worden gegeven. 
  • Er mogen ondertussen geen bonussen of dividenden worden uitgereikt. 
  • Er mogen ook geen eigen aandelen worden gekocht.

Wil je nog uitstel van belastingen aanvragen? Nu de invorderingsrente nog 0,01% is en je geen verzuimboetes hoeft te betalen en ontvang je automatische een betalingsregeling van 36 maanden vanaf januari 2021. Vraag daarom nog vóór 1 oktober bijzonder uitstel van belasting aan!

Heb je advies nodig over belastinguitstel? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze belastingadviseurs of bedrijfsadviseurs.

Het bericht Voor 1 oktober (bijzonder) uitstel van belastingbetaling vragen = betalingsregeling van 3 jaar vanaf 1-1-2021 ! verscheen eerst op Belastingadvies.