Top

Met deze gratis tools kun jij je financieel inzicht verbeteren!

Financieel inzicht is nu belangrijker dan ooit. De Kamer van Koophandel houdt regelmatig onderzoek naar het financieel inzicht van ondernemers. Hoe staat het huidige financieel inzicht van de ondernemer ervoor? En hoe kan dit worden verbeterd met behulp van onze gratis tools? Wij helpen je! 

Financieel inzicht

Ondernemers beginnen vaak vragen te stellen als zij in de komen problemen zitten. Uit een rapport van de KVK blijkt dat deze problemen ontstaan doordat de ondernemers vaak een tekort hebben aan financieel inzicht. Dit kan komen door slechte financiële organisatie of een gebrek aan kennis hierover. Om meer inzicht in financiële zaken te krijgen en deze kritisch te analyseren en te verbeteren zijn er 3 invalshoeken bedacht die jou kunnen helpen. Om het makkelijker te maken kun je over de volgende 3 vragen nadenken. Waar staat je kennis van geldzaken? Hoe kan de organisatie van de financiële zaken worden verbeterd? Hoe kun je op basis van deze cijfers gaan sturen naar verbetering?

Onderzoek KVK: Grip op de tent

De meeste ondernemers geven in dit onderzoek aan dat ze vooral kennis hebben over: investeringsanalyses, de huidige cijfers, KPI’s oftewel stuurvariabelen en noodzakelijke maatregelen bij financiële problemen. Waar de ondernemers minder kennis over lijken te hebben is: de inkomstenbelasting, het opstellen en analyseren van een resultatenrekening en wat de vereiste cijfers zijn voor een liquiditeitsprognose. Ook wordt er aangegeven dan ondernemers vaker gericht zijn op de huidige financiële situatie in plaats van een meer toekomstgerichte aanpak.

Ondersteuning op lange termijn

Uit het onderzoek van de KVK blijkt dat de meeste zelfstandigen niemand bij hun financiële zaken betrekken en ongeveer een derde van de MKB’ers regelen zelf hun geldzaken. Maar als zij in financiële problemen komen wordt er wel vaker iemand bij betrokken. Echter wordt er voor de lange termijn weinig ondersteuning gezocht. Toch zou dit je ver vooruit kunnen helpen in de toekomst. 

Ondanks dat de ondernemers in het onderzoek aangeven dat zij minder kennis over de resultatenrekening en liquiditeitsprognose hebben, vragen de meeste ondernemers hier geen hulp bij. Terwijl vooruit kijken minstens zo belangrijk is als naar de huidige situatie te kijken. Dit kan toekomstige financiële problemen namelijk voorkomen door vooraf al te sturen.

Beter financieel inzicht = beter resultaat

Uit de analyze van het hiervoor genoemde onderzoek van de KVK blijkt dat er een positief verband is tussen het financieel inzicht van de ondernemer en het resultaat van de onderneming. Dit wil zeggen dat een verbetering van kennis van de MKB’er of ZZP’er vaak leidt tot een verbetering op de prestaties van het bedrijf. 

De gratis tools van oamkb om jou te helpen!

Om jou vooruit te helpen hebben wij een aantal tools die het wat gemakkelijker voor je kunnen maken om financieel inzicht te krijgen.

  • Je kunt hier de bedrijfsscan doen. Dit is een snelle vragenlijst om te zien waar jouw onderneming staat om zo te zien welke aspecten verbeterd kunnen worden. Door even deze vragen te beantwoorden krijg je meer inzicht in je bedrijf, zo weet je bij welke zaken er moet worden bijgestuurd.
  • Hier kun je de gratis liquiditeitsprognose downloaden (waar overigens de corona maatregelen ook in verwerkt staan. De liquiditeitsprognose is al voor je opgesteld. Je hoeft alleen de gegevens in de passende vakjes in te vullen en klaar is kees!
  • Leren kan nooit kwaad! Op onze site staan verschillende blogs in het adviescentrum over bedrijfsadvies, online administratie, belastingadvies, accountancy en bedrijfscoaching om jou te helpen!  Vergeet zeker niet deze blogs te lezen:

Tenslotte kun je ook altijd bedrijfsadvies vragen door een vrijblijvende afspraak te maken met een van onze bedrijfsadviseurs. 

Het bericht Met deze gratis tools kun jij je financieel inzicht verbeteren! verscheen eerst op Bedrijfsadvies.