Top

Ben jij een grote werkgever? Dan gaat dit op het gebied van CO2 in 2023 voor jou veranderen

Wil jij weten wanneer je als grote werkgever wordt aangemerkt? Wat er voor jou gaat veranderen bij het nieuwe CO2 beleid wat in 2023 van start gaat of waarom deze wet wordt ingevoerd? Lees dan verder. In deze blog lichten we het allemaal aan je toe.

Het CO2-beleid van de overheid

Het doel van de Nederlandse overheid is om duurzame mobiliteit een grotere rol te laten spelen binnen het vervoer in Nederland. Door duurzamer te reizen tussen woon en werk, dalen de broeikassen en daarmee de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer. Zo dragen organisaties bij aan de klimaatdoelen, waaronder 1 megaton CO2 winst in 2030.

De maatregelen voor grote organisaties

In Nederland ben je een grote werkgever, wanneer jij 100 of meer medewerkers hebt. In het Klimaatakkoord staat dat deze organisaties vanaf 2023 een administratie moeten gaan bijhouden over de woon-werkkilometers van medewerkers. Met deze administratie wordt bepaald of jij als organisatie onder het emissieplafond blijft en daarmee bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Tot 2025 blijft het enkel bij het registreren van de kilometers. Daarna vindt er een evaluatie plaats. Blijkt het dat jouw organisatie niet op koers ligt op het gebied van het verlagen van CO2? Dan kun je als ondernemer verplichtingen verwachten om slimmer en zuiniger te reizen.

Wat kan ik doen om de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van mijn bedrijf te verkleinen?

Om de CO2-uitstoot van jouw organisatie te verkleinen op het gebied van reizen, zijn er verschillende mogelijkheden. De één bekender dan de ander. Onderstaand enkele mogelijkheden om de CO2 uitstoot van jouw organisatie te verkleinen:

  • Bied een OV-kaart aan;

  • Elektrische (of hybride) auto;

  • Carpoolen (bij zo’n groot bedrijf komen er vast meerdere mensen uit dezelfde stad);

  • Elektrische scooter;

  • De fiets.

Wil je meer inhoudelijk weten wat er van deze administratie wordt verwacht? Of wil je dat wij eens met een frisse blik met jou meekijken? Neem dan contact met ons op!