Inhoudsopgave
Bij oamkb profiteer je van álle voordelen van bedrijfsadvies voor cash flow management:
Een tekort aan geld komt meestal doordat je geen inzicht hebt in je cashflow management, oftewel de liquiditeiten, het geld in je bedrijf. Je kunt het niet voorspellen, je ziet alleen wat er op de bank staat. Daarom is het belangrijk om altijd te weten hoeveel geld er de komende tijd binnenkomt en uitgaat. Dat doe je door een prognose te maken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je kijkt naar de vaste maandelijkse uitgaven van het afgelopen jaar en schat in wat je bedrijf de komende 3 maanden gaat uitgeven. Je kijkt ook naar de variabele uitgaven en de afspraken die je hebt gemaakt voor de komende maanden.
Wat de omzet betreft neem je ook het afgelopen halfjaar als uitgangspunt en schat de komende 3 maanden in. Bij veranderingen neem je die alvast op in de prognose. Een goede prognose kan je al eenvoudig in een spreadsheet maken. Hier vind je een voorbeeld. Een prognose spreadsheet rekent ook de BTW voor je uit, zodat je ook weet wat je straks aan de Belastingdienst moet betalen. Je kunt het zelf doen of het door je administrateur of bedrijfsadviseur laten opstellen, waarna je hem samen doorneemt. Dat hoeft niet duur te zijn. Een liquiditeitsprognose heb je al vanaf 350,-.
Een liquiditeitsprognose maken of laten maken geeft je rust en regie, je weet hoe je bedrijf de komende 3 maanden qua geld waarschijnlijk zal gaan lopen.
Naast een spreadsheet zijn er ook veel aanbieders van cashflow prognose software. Als je dit kunt (laten) koppelen aan je 24/7 up-to-date administratie, heb je dagelijks inzicht. Dan kun je actief gebruik maken van je cashflowoverzicht. Net als bij benzine in je auto wil je ook weten hoe ver je nog kunt rijden voordat het op is en de auto stilstaat.
Als jij de cashflow van je bedrijf goed kent dan weet je altijd:
Een automatische cashflowprognose heb je al vanaf 15,- per maand naast een 24/7 geupdate online administratie.
Je cashflow strategie begint met het optimaliseren van het geld dat binnenkomt. Kun je dat versnellen? Dat kan bijvoorbeeld door (deels) vooruitbetaling te vragen, door online te factureren met een Ideal-link erbij, door sneller online te factureren in de maand zelf, door je debiteuren goed te bewaken, door korting te geven aan snelle betalers.
Vermijd klanten die langzaam betalen. Een grote klant kan een mooie opdracht geven, maar grote bedrijven staan er om bekend dat zij lange betalingstermijnen aanhouden.
Ook kun je je voorraad beter inrichten zodat daar minder geld in gaat zitten. Er zijn tal van maatregelen.
Op de lange termijn geldt de vuistregel om je liquiditeit goed op peil te houden: financier kortlopende schulden, die je bedrijf binnen een jaar moet betalen, met korte termijn financiering zoals een rekening-courant bij een bank of via factoring. Bedrijfsmiddelen die lang meegaan, financier je met behulp van een lening die gelijk loopt aan de levensduur van het bedrijfsmiddel. Als je bedrijf op korte termijn geld tekort komt om een bedrijfsmiddel aan te schaffen kun je altijd leasen.
Het is een open deur maar reserves aanhouden voor moeilijke tijden geeft je meer rust.