Top

Debiteur. Crediteur. Debiteuren. Wat is het verschil?

Crediteuren debiteuren betekenis

Leestijd: 4 minuten

Als ondernemer heb je elke dag met termen te maken. Op dit gebied spelen debiteuren en crediteuren een belangrijke rol. Zo worden de volgende termen vaak gehoord: debiteur, crediteur, crediteurenadministratie. Wat houden deze termen precies in? Wat is een debiteur?

Mensen of bedrijven die jou geld schuldig zijn, worden debiteuren genoemd. Je stuurt hen facturen en zij betalen je geld. Mensen of bedrijven die jij geld schuldig bent, worden crediteuren genoemd.

Crediteurenadministratie

De crediteurenadministratie is een overzicht van openstaande rekeningen en betaalde rekeningen. Met de crediteurenadministratie kun je in één oogopslag zien welke betalingen achterstallig zijn en zo onnodige vertragingen bij de betaling voorkomen.

Een boekhoudprogramma, zoals Yuki of een van de andere boekhoudprogramma’s die wij ondersteunen, kan dit voor je bijhouden zodat je in één oogopslag weet welke rekeningen er nog openstaan en hoeveel dagen je nog hebt om ze te betalen.

De meest cruciale stap in de crediteurenadministratie is het kennen van de betalingstermijnen en de status van een factuur. Daarnaast kan de wijze van betaling een belangrijke voorwaarde zijn. Het is dus van groot belang dat je je aan deze voorwaarden houdt, op die manier kom je niet in de problemen met uw leverancier.

Om je geld zo lang mogelijk vast te houden, is het verstandig om bij te houden welke facturen nog openstaan en welke achterstallig zijn. Crediteuren zijn de goedkoopste manier van financieren, wordt wel eens gezegd. Dus gebruik maken van de maximale betalingstermijn is lonend.

Debiteurenadministratie

Het is misschien het saaiste onderdeel van het runnen van een bedrijf, maar het bijhouden van je debiteurenadministratie is toch behoorlijk belangrijk.

Wanneer je dit niet doet, of wanneer je het probeert aan te pakken met een systeem dat niet voor je werkt, breng je jezelf in gevaar. Je kunt er maanden later achter komen dat je nog geld tegoed hebt van een bedrijf dat niet eens meer bestaat. Of dat een factuur plots in vraag wordt gesteld omwille van iets dat een klant maanden geleden heeft gezegd.

Voldoende tijd besteden aan je debiteurenadministratie – of het uitbesteden aan iemand die beter werk kan leveren – is absoluut de moeite waard. Het zal je op de lange termijn geld en financiële stress besparen.

Met een goed georganiseerde debiteurenadministratie kunt je precies zien wie je nog moet betalen, hoe lang facturen al openstaan, en wanneer je actie moet ondernemen. Zo kunt je herinneringen of aanmaningen sturen of debiteuren bellen voordat zaken ingewikkeld worden en in de vergetelheid raken. Door op tijd te reageren, voorkom je dat je debiteuren je harde werk vergeten en er snel voor betaald worden!

Online administratie bij oamkb

Je oamkb boekhoudsoftware verwerkt automatisch, regelmatig en volledig alle facturen, kwitanties en betalingen van je onderneming. Je hoeft de boekhouding niet meer zelf te doen, zodat je meer tijd heeft om je te richten op je kernactiviteiten. Wij kunnen je deze mogelijkheid bieden omdat er bij online administratie altijd een administrateur op de achtergrond aanwezig is die jouw boekhouding op geautomatiseerde wijze voorbereidt. Hierdoor kunnen wij je een vast bedrag per maand in rekening brengen voor je boekhouding.

24/7 inzicht

Je hebt geen drempel tot je informatie. Zo kun je snel de juiste beslissing nemen, bovendien op basis van actuele cijfers! En wil je discussiëren over beslissingen, jouw cijfers of je bedrijf? Je oamkb bedrijfsadviseur staat voor je klaar. Altijd snel en direct bereikbaar voor een persoonlijk gesprek of via telefoon, app of mail.

Een vast bedrag per maand

Een vast bedrag per maand: je weet van tevoren waarvoor je betaalt. Alles wat iedere ondernemer nodig heeft aan verplichtingen op het gebied van administratie en belastingaangifte is inbegrepen, inclusief telefoongesprekken, e-mails en telefoontjes tussendoor.

Gerelateerde berichten: