Welke administratieve verplichtingen heeft een ANBI?
Wat is ANBI?
Een ANBI, of Algemeen Nut Beogende Instelling, is een in Nederland erkende organisatie die zich inzet voor het algemeen belang. Dit kan bijvoorbeeld gaan om goede doelen, culturele instellingen, wetenschappelijke organisaties of milieuorganisaties.
Wanneer ANBI-status aanvragen?
Het juiste moment om de ANBI-status aan te vragen hangt af van de fase waarin jouw organisatie zich bevindt. Overweeg om de status aan te vragen zodra jouw organisatie voldoet aan alle voorwaarden, zoals een duidelijke doelstelling gericht op het algemeen belang, transparante administratie en integriteitseisen voor bestuurders.
Bij het oprichten van een nieuwe organisatie gericht op het algemeen belang kun je direct de ANBI-status aanvragen. Zo profiteert jouw organisatie vanaf het begin van fiscale voordelen en stimuleer je donateurs om bij te dragen. Als jouw bestaande organisatie nog geen ANBI-status heeft, beoordeel dan eerst of je voldoet aan alle voorwaarden en voer indien nodig aanpassingen door voordat je de status aanvraagt. Zorg dat je goed voorbereid bent en alle benodigde informatie en documentatie bij de hand hebt.
Wil je hulp bij het aanvragen van een ANBI status neem dan gerust contact met ons op.
Welke administratieve verplichtingen heeft een ANBI?
Als jouw organisatie een ANBI-status heeft of je overweegt deze aan te vragen, is het belangrijk om te weten welke administratieve verplichtingen hierbij horen. Het voldoen aan deze verplichtingen is essentieel om de fiscale voordelen van de ANBI-status te behouden en te zorgen dat jouw organisatie transparant en integer opereert. In deze alinea behandelen we de belangrijkste administratieve verplichtingen waaraan een ANBI moet voldoen.
Publicatieplicht
Een van de belangrijkste verplichtingen van een ANBI is het voldoen aan de publicatieplicht. Dit houdt in dat de organisatie verplicht is bepaalde informatie over haar doelstellingen, activiteiten en financiële situatie openbaar te maken. Deze informatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor het publiek, bijvoorbeeld via een website. De volgende gegevens moeten worden gepubliceerd:
- De naam van de instelling
- Het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)
- De contactgegevens
- De bestuurssamenstelling en de namen van de bestuurders
- De doelstelling van de instelling
- Het beleidsplan
- Het beloningsbeleid
- Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
- Een financiële verantwoording
Administratievoering
ANBI’s zijn verplicht om een gedegen administratie te voeren. Dit betekent dat de online administratie inzicht moet geven in alle inkomsten, uitgaven en het vermogen van de instelling. Deze gegevens moeten gedurende zeven jaar worden bewaard. Ook moeten ANBI’s een jaarlijks financieel verslag opstellen, inclusief een balans, staat van baten en lasten en een toelichting hierop.
Afdracht van inkomsten en vermogen
Een ANBI mag geen winstoogmerk hebben en dient haar inkomsten en vermogen dus volledig in te zetten voor het algemeen belang. De instelling moet zich aan strikte regels houden met betrekking tot de besteding van haar inkomsten en vermogen. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van onredelijke beloningen voor bestuurders en moeten de uitgaven aantoonbaar bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de instelling.
Integriteitseisen
Bestuurders en andere beleidsbepalende personen van ANBI’s moeten voldoen aan integriteitseisen. Dit betekent onder andere dat zij niet mogen zijn veroordeeld voor bepaalde strafbare feiten, zoals fraude of witwassen, en dat zij geen invloed mogen uitoefenen op de instelling voor persoonlijk gewin.
Hoe kan ik de ANBI-status behouden?
Het behouden van de ANBI-status is afhankelijk van het voldoen aan verschillende administratieve verplichtingen:
- Organisaties met deze status moeten een transparante administratie voeren
- Voldoen aan publicatieplicht en integriteitseisen
- Ervoor zorgen dat hun inkomsten en vermogen volledig ten goede komen aan het algemeen belang.
Door aan deze verplichtingen te voldoen, kunnen ANBI’s blijven profiteren van de fiscale voordelen en hun impact op de samenleving vergroten.
Het is van groot belang dat je als bestuurder of beleidsbepaler van een ANBI op de hoogte bent van deze verplichtingen en zorgt voor een correcte naleving. Het opzetten van een gestructureerde administratie, regelmatig evalueren van je beleidsplan en het up-to-date houden van je website zijn enkele voorbeelden van hoe je kunt voldoen aan deze verplichtingen.
Het is raadzaam om bij twijfel of vragen over je administratieve verplichtingen als ANBI contact op te nemen met een deskundige, zoals een belastingadviseur of een accountant. Zij kunnen je helpen met het inrichten van je administratie, het opstellen van het financieel verslag en het adviseren over de juiste besteding van inkomsten en vermogen.
Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het behouden van de ANBI-status een continue inspanning vereist. Door proactief te zijn en te zorgen voor een solide basis in je administratie, beleid en communicatie, kun je ervoor zorgen dat je organisatie blijft voldoen aan de eisen en zo optimaal profiteert van de voordelen die de ANBI-status met zich meebrengt.
Bij oamkb Veenendaal weten ze wel raad met het voeren van de administratie voor ondernemingen met een ANBI status. Zo kreeg Jos Kramer, eigenaar van oamkb Veenendaal, een paar jaar geleden de vraag van een kerkgenootschap om te helpen. Het kerkgenootschap was de ANBI status verloren. De Belastingdienst had een boekenonderzoek gedaan en er bleken meerdere hiaten in de administratie te zitten, die niet goed te onderbouwen waren en ook heel moeilijk te herstellen waren.
Binnen het kerkgenootschap was er een administrateur die de administratie bijhield, maar bij wat doorvragen en het zien van de boekencontrole, bleek de administratie te beperkt en niet sluitend. Bovendien waren de jaarrekeningen niet gepubliceerd en daarmee ook niet openbaar, wat wel een vereiste is voor een ANBI.
Jos Kramer is samen met zijn team aan de slag gegaan voor het kerkgenootschap. Na overleg met de inspecteur van de Belastingdienst werd er een werkproces opgesteld en voorgelegd aan de bestuurders van de kerk. Na goedkeuring van dit werkproces is de ANBI status opnieuw aangevraagd en deze is, na een duidelijke onderbouwing en publicatie van de jaarrekeningen, weer hersteld.
Nu het kerkgenootschap weer groeit en de status hersteld is, kan het team van oamkb Veenendaal zich richten op de werkzaamheden die er voor een stichting echt toe doen.
Heb je nog vragen of ondersteuning nodig bij het behouden van je ANBI-status? Neem dan contact met ons op. Onze experts van oamkb staan klaar om je te helpen met al je administratieve verplichtingen en het optimaliseren van je ANBI-status.
Benieuwd wat onze belastingadviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over belastingadvies vertelt je meer.