Van Clicks naar Bricks: Hoe begin ik een fysieke webwinkel?
Steeds meer ondernemers met een webwinkel beginnen een ‘fysieke’ winkel. Maar mag je zo’n ‘internetwinkel’ zomaar overal vestigen? Stelt de gemeente daar nog extra eisen aan? Hoe zit dat eigenlijk?
In Nederland zie je steeds vaker webwinkels die ook werken vanuit fysieke locaties. Bekende voorbeelden zijn Coolblue, Omoda en Belsimpel, maar er zijn ook een hoop kleinere online retailers in de winkelstraten te vinden. Voordelen genoeg: je onderscheidt je van de online concurrent en je kunt meer service geven aan je klanten.
Of een webwinkel op een fysieke locatie is toegestaan, hangt af van de invulling van het bestemmingsplan voor die locatie. Maar in de meeste plannen is helemaal niets geregeld voor webwinkels. Hoe kom je er dan achter of het wel of niet is toegestaan?
Wat zijn je activiteiten?
Om te beginnen moet je weten wat voor webwinkel je wilt starten, en wat je op de locatie wilt doen. Hoe ga je bijvoorbeeld de verkoop organiseren?
- Worden de producten ergens getoond en mogen consumenten ze komen bekijken?
- Vindt verkoop en betaling ter plekke plaats?
- Hoe zit het met het afhalen en brengen, en de opslag van je producten?
Het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan kun je vinden op deze website. Het raadplegen is gratis, maar de website is ietwat onpraktisch. Raadpleeg daarom ook de website van de gemeente waar je je wilt vestigen. Veel gemeenten bieden hun eigen plannen digitaal aan.
Tip: vind je het moeilijk om het bestemmingsplan te lezen? Neem dan contact op met je gemeente. Zij kunnen je verder helpen.
Wel of geen detailhandel?
Zoek als laatste uit of detailhandel ter plaatse wel is toegestaan. In veel bestemmingsplannen is dit omschreven als het ‘bedrijfsmatig te koop aanbieden waaronder begrepen de opslag en uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan de uiteindelijke verbruiker en/of gebruiker.’
Wanneer detailhandel niet is toegestaan en je wilt je toch op deze locatie vestigen, let dan goed op. Voorkom dat men je webwinkel beschouwt als een bedrijf waar detailhandel plaatsvindt. Binnen de rechtspraak is uitgesproken dat detailhandel in ieder geval een bepaalde ruimtelijke uitstraling heeft. Wanneer jouw (web)winkel toegankelijk is voor publiek, dan wordt je winkel snel bestempeld als detailhandel.
Is detailhandel voor jouw locatie uitgesloten? Zorg dan dat consumenten geen toegang hebben. Maak dus geen etalage of toonzaal voor jouw producten waar consumenten op kunnen afkomen.
Conclusie
Onderzoek en beschrijf goed wat jouw internetwinkel nu precies doet en hoe dit past in het bestemmingsplan. Er lijkt pas sprake van detailhandel als je producten uitstalt en consumenten ter plekke ontvangt. Stelt jouw gemeente ten onrechte dat je webshop tóch detailhandel is? Maak dan binnen zes weken bezwaar bij de gemeente.
Wil je meer advies over het starten van een fysieke winkel en locatievergunningen? Neem dan contact met ons op.
April 2020