Top

Personeel dat staat als een huis

Leestijd: 5 minuten

Ik heb mijn handen vol aan al die personeelsaangelegenheden” hoor ik regelmatig. Dit jaar nog vaker. Personeelszaken lijken vaak meer op personeelszorgen, waaronder ook het belangrijke aspect van personeel behouden. Voor jouw bedrijf is personeel het grootste kapitaal. Daar ben je zuinig op, maar de afgelopen jaren blijkt maar weer dat eigen personeel risico met zich meebrengt. Ziekte, quarantaine, cao- en wetswijzigingen, en het behouden van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Er is een wirwar aan regelingen en subsidies. Hartstikke mooi, maar waar moet je beginnen?

Waarom personeel behouden zo belangrijk is

Het behouden van personeel is van cruciaal belang voor het succes en de stabiliteit van een organisatie. Een hoog personeelsverloop leidt tot aanzienlijke kosten, zoals wervings- en opleidingsuitgaven, verminderde productiviteit en een negatieve impact op de teamdynamiek. Bovendien speelt ervaren personeel een essentiële rol in het behouden en overdragen van waardevolle kennis en expertise binnen het bedrijf. Een consistente personeelsbezetting zorgt voor betere samenwerking, verhoogde innovatie en effectievere besluitvorming. Het behouden van personeel is ook cruciaal voor het versterken van de bedrijfscultuur, het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving en het opbouwen van een sterke reputatie op de arbeidsmarkt. Daarom is het voor organisaties van groot belang om te investeren in strategieën die gericht zijn op het behouden van hun medewerkers, zoals professionele ontwikkeling, erkenning en betrokkenheid.

Wat is het belang van professionele ondersteuning bij personeelszaken?

Ik vergelijk het vaak met een huis. Voor de meeste mensen is hun huis het kostbaarste bezit. Als je huurt ben je flexibeler en heb je minder verantwoordelijkheden, maar het is uiteindelijk wel duurder. Als je een huis koopt, ben je in de meeste gevallen goedkoper uit en is het je eigen bezit. Als je besluit een huis te kopen, neem je een makelaar in de arm, want die heeft verstand van de markt. Je laat je adviseren door een hypotheekadviseur omdat die kennis van financiële zaken heeft. Een samenwerking met een makelaar en hypotheekadviseur ga je niet voor niets aan, je wilt tenslotte geen gedoe en het goed geregeld hebben.

Heel logisch allemaal. Toch zie ik in mijn vak regelmatig bedrijven die zelf hun personeelszaken regelen. En dat gaat niet altijd even goed. Ik zie contracten voorbij komen die niet voldoen aan wetgeving of cao en dossiers die niet op orde zijn. Nog vaker zie ik dat er op een verzuimverzekering wordt bespaard terwijl het risico van langdurig ziek personeel niet gedragen kan worden.

Dit is waar personeelszaken uitbesteden in beeld komt. Net zoals je een makelaar en hypotheekadviseur inschakelt voor je huis, kun je personeelszaken uitbesteden aan experts van oamkb die verstand hebben van de arbeidsmarkt en wetgeving. Door personeelszaken uit te besteden, kun je als ondernemer profiteren van flexibiliteit, minder verantwoordelijkheden en een betere naleving van wet- en regelgeving. Daarnaast kun je je volledig focussen op de groei van je bedrijf, terwijl professionals je ondersteunen op het gebied van personeelsmanagement. Het is een investering die zich op de lange termijn zeker terugbetaalt.

Waarom salarisadministratie uitbesteden?

Juist in deze periode blijkt weer dat het van groot belang is om onvoorziene risico’s te spreiden en af te dekken. Bijvoorbeeld door een mix van vast en flexibel personeel, of door te verzekeren. Daarvoor ben je bij Oamkb Comfort aan het juiste adres. Naast dat wij een collectieve verzekering tegen een scherpe premie bieden, kunnen wij de hele zorg voor jouw personeel uit handen nemen. Of het nu gaat om de salaris- en personeelsadministratie, het opstellen van up-to-date arbeidscontracten of het toepassen van de juiste cao en pensioenregelingen. Wij zijn op de hoogte van alle recente regelingen en ontwikkelingen en weten precies welke voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Salarisadministratie uitbesteden aan Oamkb Comfort kan een slimme keuze zijn voor jouw onderneming. Door de salarisadministratie uit handen te geven, kun je je concentreren op de kernactiviteiten van je bedrijf en ben je verzekerd van een correcte en tijdige verwerking van salarissen. Onze experts zorgen ervoor dat alles in overeenstemming is met de meest recente wet- en regelgeving, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele fouten of vertragingen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van ons payrollbedrijf voor jouw bedrijf?

Naast de salarisadministratie nemen we met ons payrollbedrijf het juridische werkgeverschap van ‘jouw’ personeel over. Wij zorgen voor de arbeidscontracten waarin wij alle arbeidsvoorwaarden uit de cao van jouw bedrijfstak volledig overnemen. Als een medewerker ziek is, loop je geen financieel risico. Dat risico ligt bij ons. Wij zorgen in geval van ziekte dat het dossier conform de Arbowetgeving wordt opgebouwd en starten zo nodig het re-integratietraject en schakelen bedrijfsartsen in.

Het grote voordeel: Je hoeft geen personeelsafdeling en loonadministratie op te tuigen en kan je dus volledig richten op jouw bedrijfsvoering wetende dat je het voor jouw personeel goed geregeld hebt.

Jouw bedrijf staat als een huis m.b.v. oamkb Comfort

Net zoals een makelaar en hypotheekadviseur bij het kopen van een huis maken wij op het gebied van personeelsaangelegenheden het verschil. Laat je dus goed adviseren over het kostbaarste bezit van je bedrijf.

Neem gerust eens contact met mij op om jouw situatie onder het genot van een kop koffie door te spreken. 

Erik Scholten