Top
liquiditeitsbehoefte MKB 2020

Grote liquiditeitsbehoefte van het MKB verwacht in 2021

Leestijd: 2 minuten

Het CPB meldt dat de Nederlandse economie beter bestand lijkt te zijn tegen de corona crisis dan eerder werd aangenomen. Met name het “onverwachts sterke herstel” in het derde kwartaal zorgt ervoor dat de krimp dit jaar uitkomt op 4,2 procent. Vervolgens voegt het CPB eraan toe dat, gelet op de algemene economische ontwikkelingen, het gerechtvaardigd is om de corona steun af te bouwen, zoals de bedoeling was. Ondanks de liquiditeitssteun, wordt er een extra liquiditeitsbehoefte van het MKB verwacht in 2021.

Hoge schulden en betalingsverplichtingen in 2021

De sectoren horeca, de cultuursector en het toerisme zijn zeer zwaar getroffen door de corona crisis. Maar hoe heeft de rest van het MKB-Nederland zich door de crisis heen geslagen? Als reactie op de liquiditeitsbehoefte, kwam steun in grote getalen van de Belastingdienst, de banken, verhuurders en leveranciers als uitstel van betaling. Dit betekent dat het MKB in 2021 opgezadeld zit met veel hogere schulden en betalingsverplichtingen dan voor de corona crisis. Er onstaat een grote liquiditeitsbehoefte. Naast deze hogere afbetalingsverplichtingen zullen ook nog terugbetaald moeten worden in slechtere economische omstandigheden.

Naar schatting maakte 40% van het MKB gebruik van corona steun waaronder uitstel van betaling. Het is te verwachten dat een groot deel van deze bedrijven in een liquiditeitscrisis kunnen belanden in 2021, waar ze in plaats van betalingsuitstel moeten betalen voor de volledig maandlasten en daarboven een extra betaling moeten verrichten voor het terugbetalen van de opgelopen schulden in 2020 vanwege uitstel van betalingen banken, leveranciers en Belastingdienst.

Werk tijdig aan jouw liquiditeitsbehoefte 

Het is te adviseren dat het MKB-Nederland zich gaat voorbereiden op deze liquiditeitscrisis 2021. Neem daarom tijdig maatregelen om jouw liquiditeitspositie te verbeteren. Maak hiervoor tijdig plannen om de voortgang te rapporteren aan alle stakeholders. Je kunt je hierop voorbereiden door een duidelijk financiële planning te maken en maandelijkse het plan met de realiteit te vergelijken en waar nodig aan stakeholders te rapporteren over de voortgang. Tijdig aanvragen van extra financiële ruimte met een goed onderbouwd financieel memorandum is eveneens aan te raden. Oamkb als online administratiekantoor én specialist in bedrijfsfinancieringen voor het MKB heeft alle tools in huis om ondernemers in deze uitdagende tijden te ondersteunen. Plan gratis een vrijblijvend adviesgesprek in.