Top
Hoe en vanaf welke leeftijd mag je vakantiewerk aanbieden?

Hoe en vanaf welke leeftijd mag je vakantiewerk aanbieden?

Leestijd: 4 minuten

Jongeren tijdelijk laten werken als vakantiekracht is voor beide partijen interessant. Als ondernemer beschik je over extra handjes tijdens de vakanties van je vaste medewerkers. Vakantiekrachten kunnen zo een mooi zakcentje bijverdienen en waardevolle praktijkervaring opdoen. Iedereen blij dus! Heb je vragen over het inhuren van vakantiekrachten? Neem dan gerust contact met ons op.

Maar, als ouders én werkgever moet je er wel voor zorgen dat je voldoet aan de wetgeving. Jongeren, vaak zonder enige werkervaring, zijn een kwetsbare groep die extra bescherming geniet volgens de wet. Jij als werkgever hebt de verantwoordelijkheid om hun veiligheid te waarborgen en de arbeidsinspectie controleert hier extra op.

Vanaf welke leeftijd mag je vakantiewerk aanbieden?

Je mag kinderen vakantiewerk aanbieden vanaf 13 jaar. Maar op die leeftijd zijn er zoveel beperkingen dat veel werkgevers hier niet aan beginnen. Zo mogen zij alleen lichte klusjes doen en niet in een fabrieksomgeving of in de horeca (als daar ook alcohol geserveerd wordt) werken. Ook hebben zij strenge werk- en rusttijden. Vanaf 16 jaar wordt het inschakelen van vakantiekrachten veel interessanter. Kinderen rond deze leeftijd zijn verder in hun ontwikkeling en functioneren vaak beter en zelfstandiger.

De stelregel is: hoe jonger het kind, hoe minder uren ze mogen werken. Een kind van 15 jaar mag tijdens een schoolvakantie niet meer dan 8 uur per dag werken. Een ‘volwassene’ van 18 jaar mag maximaal 12 uur per dienst werken, met een maximum van 60 uur per week.

Kinderen tot 18 jaar mogen niet werken na 21.00 uur, niet in aanraking komen met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving werken, en ook nooit overwerken. In de Horeca mogen kinderen vanaf 16 jaar alcohol schenken (maar niet zelf bestellen). Kijk dus vooral op www.rijksoverheid.nl welke specifieke regels er in jouw sector gelden bij het inzetten van vakantiekrachten.

Wat voor soort contract geef je een vakantiekracht?

Je kunt een vakantiekracht verschillende soorten contract aanbieden: 0-uren contracten, oproepcontracten, of korte bepaalde tijdscontracten. Vaak wordt gekozen voor een tijdelijk oproepcontract. Ongeacht de contractvorm mag je echter geen proeftijd of concurrentiebeding afspreken. Ook moet je minimaal 8% vakantiegeld en de wettelijke vakantiedagen betalen.

Tip: Veel ondernemers weten overigens niet dat ze de vakantiekracht op de site van de Belastingdienst het formulier ‘studenten- en scholierenregeling’ in kunnen laten invullen. Dit voorkomt dat er te veel loonbelasting wordt ingehouden, die de vakantiekracht dan weer zelf moet terugvragen. Toepassing van deze regeling kan je onderneming bovendien premiekorting opleveren en de vakantiekracht een hoger netto-loon.

Kun je vakantiekrachten inhuren via een bureau?

Je kunt vakantiekrachten ook inhuren via een uitzendbureau. Het bureau is dan de werkgever en past het vakantiewerkers-contract toe, specifiek voor studenten en scholieren die in de schoolvakanties werken. Ook is payrolling een optie; daarbij zorg je als ondernemer voor de werving en selectie van de vakantiekracht, en het payrollbureau regelt vervolgens het salaris en overige juridische beslommeringen. Let op:

Persoonlijke ervaring: Hoe vakantiewerk het verschil kan maken?

Het was een drukke zomer op ons kantoor, en we konden wel wat extra hulp gebruiken. Daarom besloten we vakantiekrachten in te zetten. Een 16-jarige scholier meldde zich aan, enthousiast om werkervaring op te doen. Ondanks zijn jonge leeftijd bleek hij een waardevolle aanwinst. Hij was leergierig, snel van begrip en bracht een frisse energie in het team. Een van zijn taken was het digitaliseren van oude dossiers. Wat begon als een simpele klus, groeide uit tot een project waarbij hij met suggesties kwam voor een efficiënter archiefsysteem. Zijn input heeft ons geholpen om onze administratie beter te organiseren, wat ons uiteindelijk veel tijd heeft bespaard.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe het inzetten van vakantiekrachten niet alleen voordelig kan zijn voor hen, maar ook een positieve impact kan hebben op jouw bedrijf.

Heb je vragen over het inhuren van vakantiekrachten? Neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd wat onze adviseurs nog meer voor je kunnen doen? Bekijk onze pagina’s met informatie over bedrijfsadvies en personeel.