Groei- en overname financiering in het MKB
Wat is groei- en overname financiering?
“Groei en overname financiering” verwijst naar de financiering die bedrijven nodig hebben om hun groei te ondersteunen, zoals uitbreiding van activiteiten, lancering van nieuwe producten of diensten, aantrekken van nieuw talent, overname activiteiten van een ander bedrijf en uitbreiding verkoop met extra marketing. Het kan worden verstrekt door verschillende financieringsbronnen, waaronder venture capital, private equity, bankleningen, overheidsfinanciering, sale – lease back, specialistische groei en overname financiers, stapel financiering en crowdfunding.
Wat is Venture capital?
Venture capital (VC) is een vorm van financiering die wordt verstrekt door gespecialiseerde investeerders, die bereid zijn om te investeren in jonge, snelgroeiende bedrijven met een groot potentieel. VC-investeerders verwachten een hoog rendement op hun investering in ruil voor het nemen van aanzienlijke risico’s. In het MKB kan venture capital vooral nuttig zijn voor bedrijven in de opstartfase of die op zoek zijn naar snelle groei.
Wat is Private equity?
Private equity (PE) is een financieringsbron waarbij kapitaal wordt verstrekt door institutionele en individuele investeerders. In tegenstelling tot venture capital richt private equity zich meestal op volwassen bedrijven met een stabiel bedrijfsmodel. PE-investeerders zoeken naar bedrijven met groeipotentieel, waarbij ze vaak een actieve rol spelen in het management om waarde te creëren en het rendement op hun investering te maximaliseren.
Hoe werken Bankleningen?
Bankleningen zijn een veel voorkomende bron van financiering voor bedrijven van alle maten, maar zijn meestal beschikbaar voor bedrijven met een bewezen staat van dienst en voldoende kasstroom. Banken kijken naar achteren en zullen alleen de historisch bewezen kasstroom meenemen in hun analyse. Vanwege de complexiteit sluiten veel banken overname en groei financiering voor het kleinere MKB uit omdat ze geen maatwerk leveren voor kleinere bedrijven.
Wat is Leveraged buyout-financiering?
Leveraged buyout-financiering is een specifieke vorm van overnamefinanciering waarbij de financiering wordt verstrekt op basis van de cashflow van het overgenomen bedrijf en de activa van het overgenomen bedrijf worden gebruikt als onderpand voor de lening. Hiervoor zijn er specialistische financiers die vanwege het maatwerk veelal werken met minimum te financieren bedragen of minimum aan kosten om een dergelijke transactie te beoordelen. Veelal vereisen de maatwerk financiers dat er wordt gewerkt met een bij aangesloten intermediair zoals oamkb bedrijfsfinanciering die bekend is met een product en selectiecriteria die erg verschillen per financier.
Hoe werkt Stapelfinanciering?
Stapelfinanciering is gebaseerd op het financieren van verschillende activaklassen zoals machines, inventaris, voorraden, onroerend goed en debiteuren/ kasstroom. Hiervoor moet een groep financiers geselecteerd worden die er voor open staan dat een bedrijf gefinancierd wordt door 3 soms 6 verschillende financiers.
Bij kleinere bedrijven maken ondernemers veelal gebruik van hun overwaarde in hun woonhuis voor een stuk eigen inbreng bij groei en overname investeringen, ook hier verzorgt oamkb bedrijfsfinanciering de ondernemershypotheek.
Wat is Overheidsfinanciering?
Overheidsfinanciering kan bestaan uit subsidies, belastingvoordelen of leningen die worden verstrekt aan bedrijven die bijdragen aan de economische groei en werkgelegenheid.
Wat is Sale-leaseback?
Bij een sale-leaseback transactie verkoop je een bedrijfsmiddel, zoals onroerend goed of apparatuur, aan een investeerder en huur je het vervolgens terug voor een bepaalde periode. Deze strategie kan je helpen om kapitaal vrij te maken voor groei of overname zonder dat je bedrijfsmiddelen hoeft te verkopen.
Specialistische groei- en overname financiers
Er zijn financiële instellingen en investeerders die zich specifiek richten op het verstrekken van groei- en overname financiering voor het MKB. Deze specialisten hebben vaak meer kennis van de uitdagingen en kansen in jouw sector en kunnen daardoor beter inspelen op je behoeften. Ze kunnen ook begeleiding en advies bieden bij het structureren van de financiering en het managen van de groei.
Hoe werkt Crowdfunding?
Crowdfunding is een manier van financiering waarbij het publiek via online platforms geld kan inzamelen voor bedrijven. Het nadeel van crowdfunding is dat deze vorm financiering inflexibel is, veel zekerheden vestigt en dat je niet vervroegd kan aflossen terwijl de meeste groei bedrijven na 1 of een paar jaar behoefte hebben aan een tweede ronde van investeringen en bijbehorende financieringen.
Waar vind ik de juiste groei- en overname financiering?
Het vinden van de juiste groei- en overname financiering kan een uitdaging zijn voor ondernemers. Het is belangrijk om de verschillende financieringsbronnen te begrijpen en te beoordelen welke het beste passen bij de specifieke behoeften van het bedrijf. Oamkb bedrijfsfinanciering werkt als intermediair voor meer dan 100 financieringsbronnen en is bekend met selectiecriteria en werkwijze van de verschillende financiers. De oamkb financieringsspecialist kan met behulp van zijn contacten en brede netwerk binnen de financieringsbronnen snel schakelen en toetsen of eventueel uitzonderingen mogelijk zijn in bijzondere gevallen.
Recent heeft oamkb bedrijfsfinanciering voor diverse klanten een groei en overname financiering gerealiseerd voor:
- Overname financiering in de Horeca voor groei ( verviervoudiging van de omzet)
- Groeifinanciering en automatisering voor voedselproductie (verdubbeling van de omzet)
- Groeifinanciering voor marketing investering (verdubbeling van de omzet)
- Groeifinanciering voor thuismaaltijden en catering (verdubbeling van de omzet)
- Groeifinanciering voor een internationaal handelsbedrijf (verdubbeling van de omzet)
- Uitbreidingsfinanciering voor werkruimte voor een productiebedrijf (verdubbeling van de omzet)
Heb je vragen over groei en overname financiering? Neem contact op met Albert Kluyver van oamkb Bedrijfsfinanciering, hij denkt graag met je mee. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in.