Financiering zonder de bank: 3 mogelijkheden om geld te lenen
Ben je van plan om te groeien met je bedrijf, wil je investeren en zoek je daar de financiële middelen bij? De meeste ondernemers gaan voor een financiering naar hun eigen bank toe, zonder naar alternatieve vormen van leningen te kijken. Een gemiste kans, want ongeveer een kwart van alle aanvragen wordt niet toegekend, daarnaast kan het lang duren voordat je succes boekt. De Nederlandse banken behoren tot de Europese top wat betreft het afwijzen van financiering voor bedrijven. Daarom is het zeker verstandig om alternatieve manieren van investeren te onderzoeken, we bekijken drie mogelijkheden om geld te lenen zonder tussenkomst van de bank.
1. Crowdfunding campagne
Iedereen kan een crowdfunding campagne opzetten, van creatieve amateurs tot aan internationale bedrijven. Wat dat betreft is er een “level playing field”, dat wil zeggen een eerlijk speelveld waarbij iedereen gelijk kansen kan hebben.
Houd er wel rekening mee dat crowdfunding een populariteitswedstrijd is, je zult met een aantrekkelijk verhaal ten tonele moeten verschijnen. De investeerders kunnen particulieren zijn, bedrijven of donoren, afhankelijk van het soort campagne dat je voert. De tegenprestatie kan het eindproduct zijn, maar ook een percentage van de opbrengst. Dit soort crowdfunding campagnes zijn met name geschikt voor projecten die vernieuwend zijn, bij voorkeur met een mooi verhaal erachter. Innovatie, lef en creativiteit wordt beloond, toch is er geen zekerheid van slagen.
2. Factoring
Dit is een ander soort financiering waarbij een factoringmaatschappij in naam van jouw bedrijf facturen incasseert bij de afnemers. Zij handelen de gehele administratie af, en betalen je direct (een deel) van het factuurbedrag uit, nog voordat de klant betaald heeft.
Zo weet je zeker dat je snel geld ontvangt, waarmee je als bedrijf meer continuïteit hebt wat betreft de kasstroom. Deze factoring is uiteraard niet zonder kosten, en wanneer de factoringmaatschappij het verschuldigde geld niet kan incasseren bij de klant is het mogelijk dat ze alsnog bij jou aankloppen. Factoring is enerzijds een manier van financiering waarbij je zekerheid hebt van inkomsten uit arbeid en dienstverlening, anderzijds zijn hier doorgaans behoorlijke kosten aan verbonden en werk je altijd via een tussenpersoon.
3. Kredietunie
Hoewel deze constructie pas sinds 2013 een wettelijke status heeft, is het concept van een kredietunie helemaal niet nieuw. Het mag best ironisch genoemd worden dat een financiering via een kredietunie veel wegheeft van de coöperatieve structuur die ten grondslag ligt aan de Rabobank, voorheen de Boerenleenbank. Een aantal bedrijven die werkzaam zijn in een specifieke regio of sector lenen geld van elkaar. Wanneer er aan het einde van het jaar nog geld in de pot zit wordt dit verdeeld over de leden. Hoewel bij dit soort financiering de overeenkomsten tussen een lening bij de bank talrijk zijn, zit het verschil voornamelijk in de wijze van toetsing. De traditionele bank zal vooral kijken naar de cijfers en zekerheid, een kredietunie kijkt meer naar de potentie van de onderneming.
Is financiering bij de bank nog interessant?
Om een onderneming te laten groeien heb je geld nodig, en vaak is dat geleend geld.
Banken speelden hierin altijd een belangrijke rol en zullen dit ook altijd blijven doen, al zijn er wel aantrekkelijke alternatieven bijgekomen. Je bent overigens niet beperkt tot de bank waar je ook de zakelijke rekening hebt lopen, banken mogen je geen strobreed in de weg staan wanneer je ook bij andere banken jouw financieringsaanvraag neerlegt. Je bent wel verplicht bij een toekenning dit kenbaar te maken bij jouw vaste bank, een lopende lening aflossen met geleend geld van een andere bank is dan ook uit den boze.
Wil je advies over het kiezen van de juiste financiering? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze financieringsadviseurs.
Benieuwd wat onze bedrijfsadviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over financieringen of onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.
Februari 2020