Top
Bitcoins waar kun je ze kopen en wat kun je er mee betalen

Bitcoins: waar kun je ze kopen en wat kun je ermee betalen?

Leestijd: 4 minuten

Het vertrouwen in de Bitcoin wordt steeds groter en trekt steeds meer investeerders aan. Maar waar kun je ze eigenlijk kopen en wat kun je ermee betalen? In deze blog lees je alles. 

Hoeveel is een Bitcoin vandaag waard?

Op https://btcdirect.eu/nl-nl/bitcoin-koers kun je zien wat de Bitcoin vandaag waard is. 

Bitcoins kun je kopen, maar hoe worden ze gemaakt?

Satoshi Nakamoto (niet zijn echte naam) heeft de Bitcoin geïntroduceerd: een code om maximaal 21 miljoen digitale munten te creëren. De code is een ingewikkelde som die alleen door computers kan worden opgelost. Dit systeem, blockchain, is veiliger en goedkoper dan het huidige geldsysteem, vandaar dat de verwachtingen hoog zijn. Elke keer als een computer een som oplost, is er een nieuwe Bitcoin. Dit oplossen heet ¨minen¨. Er is veel rekenkracht nodig op een computer hiervoor, vandaar dat mensen gezamenlijk minen, zodat meerdere computers tegelijk worden gebruikt. Miners controleren ook transacties, overdrachten in Bitcoins en worden daarvoor beloond met stukjes Bitcoin.

Hoe kun je Bitcoins kopen?

Op Bitonic.nl kun je Bitcoins kopen. Er zijn ook pinautomaten waar je bitcoins kunt kopen. Een overzicht hiervan vind je hier.

Kun je betalen met Bitcoins?

Ja, als een bedrijf dat biedt kun je online betalen met Bitcoins. Nu zijn dat nog niet zoveel bedrijven. Een bekend bedrijf is Thuisbezorgd.nl waar in 2010 een pizza nog 10.000 Bitcoins kostte.

Hoe betaal je met Bitcoins?

Je Bitcoins betaal je in je digitale portemonnee, je Wallet. Dat werkt met een email adres en een wachtwoord. Een makkelijk bruikbare digitale portemonnee vind je hier. Je kunt hier ook de app van downloaden. Je Wallet maakt een privésleutel aan, die je nooit mag kwijtraken. Een privésleutel van een wallet is een soort hele lange pincode.

Wat als de Bitcoins op zijn?

Bitcoins zijn op te delen tot 8 cijfers achter de komma en die heten Satoshi’s. Dus 1 Bitcoin is 100 miljoen Satoshi’s.

Welke andere cryptomunten dan Bitcoin zijn er?

Het probleem met Bitcoins is dat de verwerking te traag gaat. Om het huidige geldverkeer te vervangen zijn er honderdduizenden transacties per seconde nodig. Daarom worden er nieuwe cryptomunten in omloop gebracht.

Ethereum

Ethereum zijn ook digitale munten (cryptocurrency) en bestaan sinds 2013. Het verschil met Bitcoins is dat een transactie veel sneller verwerkt kan worden dan een transactie in Bitcoin. Daarbij zit er geen limiet op het aantal Ethereums. Ether is ondertussen ook vernieuwd en daarom bestaat er ook een Ethereum Classic, die niet veilig was.

Ripple

Ripple is gemaakt door investeringen van traditionele banken. Alle munten zijn al gemaakt, maar nog niet allemaal op de markt. Er zijn in totaal 100 miljard XRP. Ripple is heel snel in het verwerken van transacties en je kunt ze makkelijk omwisselen in Euro´s of Dollars. De koersen schommelen nog erg. Hier kun je zien wat de Ripple nu waard is.

Bitcoin Cash

Deze cryptomunt bestaat vanaf augustus 2017. De transacties kunnen veel sneller verwerkt worden dan de Bitcoin. Ook hiervan worden er maximaal 21 miljoen gemaakt.

EOS

EOS wordt ook wel Ethereum On Steroids genoemd.  Dit is gestart in 2017.De verwerking gaat veel sneller door een combinatie van de verbeterde technieken. EOS is veelbelovend, maar moet zich nog bewijzen.

Litecoin

Litecoins bestaan sinds 2011 en zijn ook sneller te verwerken dan Bitcoins. Hier kunnen maximaal 84 miljoen van worden gemaakt.

Er zijn nog veel meer cryptomunten dan Bitcoin

Bijvoorbeeld zijn er nog Dash, Monero en Zcash waar je anoniem geld mee kunt sturen. 

Sinds kort is Stellar Lumens snel gegroeid dankzij de samenwerking met IBM.

Het vertrouwen in de munt is belangrijk onderdeel voor het succes, net als bij traditioneel geld. We weten niet welke munten uiteindelijk de overhand gaan krijgen. In het algemeen kun je stellen dat de bedrijven die de meeste funding hebben, de beste technieken, de snelste verwerking, het grootste gebruiksgemak en vooral de grootste veiligheid en stabiliteit, de toekomst van het geld zullen worden.
Meer advies over bitcoins en andere cryptomunten? De bedrijfsadviseur van oamkb informeert je graag. Plan een kosteloos adviesgesprek.

April 2020