Top

Echt goed persoonlijk ondernemerschap

Leestijd: 14 minuten

Wat maakt een ondernemer nou succesvol? Hoe zorg je dat die doelstellingen die je had toen je begon met ondernemen behaald worden? Hoe ga je om met onvermijdelijke tegenslagen? En hoe hou jij het leuk voor jezelf? Door écht goed persoonlijk ondernemerschap ten toon te spreiden bereik je jouw gewenste resultaten.

Echt goed persoonlijk ondernemerschap in 10 stappen:

  1. Echt Goed je doelen bereiken
  2. Maak bewust keuzes
  3. Focus op wat belangrijk is
  4. Houd je gedachten positief
  5. Neem afstand en tijd voor bezinning
  6. Neem je verantwoordelijkheid
  7. Schenk de ander je volledige aandacht
  8. Sta open voor verandering
  9. Ontwikkel jezelf
  10. Kweek zelfvertrouwen

1. Echt goed je doelen bereiken

Als je niet weet wat je doel is dan kun je niet sturen. Bij ondernemerschap heb je doelen nodig. Deze moet je vervolgens vertalen in een actieplanning. Je doel wordt een route met tussenstops, waardoor je alleen maar bezig hoeft te zijn met de juiste volgende stap om naar je doel toe te werken, steeds weer. In je  ondernemersplan staan natuurlijk je financiële doelen, maar daarnaast heb je natuurlijk ook je doelen van persoonlijke aard. 

Maak de kleine stappen om je grotere doel te bereiken. Je kunt simpel beginnen en de makkelijke doelen eerst behalen voordat je aan je moeilijke doelen begint, de quick wins. Dan ben je al op weg en heb je al wat succesjes geboekt.  Soms betekent dit, dat je iets moet doen dat buiten je comfortzone ligt. Deze zijn vaak toch nodig. Heb je moeite jezelf ertoe te zetten deze acties uit te voeren? Pas dan een simpele truc toe als de 5 second rule: beeld je in wat je met je handeling gaat bereiken, zet een tijdslimiet: over een uur is het gedaan, dan heb ik iets goed bereikt en tel terug van 5 tot 1 en je begint aan je vervelende taak. Dat levert focus op en werkt als een startmotor. Vaak liggen nieuwe dingen die je nog nooit hebt gedaan buiten je comfortzone. Als ondernemer maak je zo’n situatie vaak mee als het goed is, want dat betekent dat je je blijft ontwikkelen. De eerste keer dat je op ski’s stond voelde het ook ongemakkelijk. Dat is natuurlijk. Na een aantal keer oefenen, wordt het gewoon en kun je door naar de volgende stap richting je doel.

Heb geduld want je doel zal je niet altijd in de tijd bereiken die je gepland had. Dat is niet erg zolang je maar op de goede weg bent en het doel haalbaar blijft.

Heb vooral veel plezier in het maken van stappen! Vier je successen en succesjes en geef jezelf een schouderklopje bij het bereiken van je tussendoelen. De reis naar je doel is minstens zo leuk als het doel bereiken.

2. Maak bewust keuzes

Elke beslissing die je maakt zou gericht moeten zijn op het behalen van je doel. Elke kleine stap die je neemt zou het behalen van je doelen dichterbij moeten brengen. Bewust van je keuzes word je door jezelf de juiste open vragen te stellen: Waarom maak ik deze keuze? Waarom maak ik geen alternatieve keuze? Wat draagt deze keuze bij tot mijn doel? Welke emotie zit er achter mijn keuze? Is die positief en draagt deze bij aan het bereiken van mijn doel, of is die negatief, zoals angst, onwennigheid en een slechte raadgever?

3. Focus op wat belangrijk is

Je aandacht staat in dienst van je doel. Je aandacht verleggen naar iets anders kan fijn zijn als je niet buiten je comfortzone wil treden, als je angst hebt om je doel tegemoet te treden. Het kan een afweermechanisme zijn om een ander doel heel erg belangrijk te maken op dat moment zodat je jezelf afleidt. Wees eerlijk tegen jezelf en vraag jezelf af: welke waarden hebben de activiteiten die ik nu doe? Welke stap neem ik nu richting mijn oorspronkelijke doel?

Als je veel te doen hebt, is focus belangrijk. Leg jezelf elke dag 3 prioriteiten op, die je gedaan moet hebben. Die 3 prioriteiten moeten in dienst staan van je doel. De rest van je takenlijst is invulbaar naar gelang je zin hebt om deze te doen. De taken die helemaal onderaan je lijst staan, staan het minst in dienst van je doel en vaak verdwijnen ze na een poos. Dan waren ze dus toch niet erg belangrijk. Focus op prioriteiten richting je doel is elke dag belangrijk en als je 3 taken hiervan hebt voldaan, heb je een goede dag gehad. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf: dragen deze taken bij aan mijn uiteindelijke doel?

4. Houd je gedachten positief

Bereid je voor op kansen. Het is erg belangrijk dat je open staat voor kansen en hier als het ware ook naar op zoek bent. Mensen die geluk hebben staan vaak zo in het leven. Ze stellen zich in op een positieve uitkomst en dus  op kansen. Bij een negatieve inslag loop je kans dat je kansen aan je voorbij laat gaan omdat je de positieve kant niet ziet of te lang twijfelt. Als je denkt in wat WEL kan i.p.v. wat NIET kan, en actie neemt in plaats van passief bent dan sta je open voor kansen. Als je denkt “dit vind ik niet goed” denk je negatief. Als je denkt, dit zou ik anders willen zien, dan denk je oplossingsgericht en positief. Je bedenkt een positieve uitkomst. Vervolgens kun je gaan bedenken hoe je dit voor elkaar krijgt. Je stuurt in ieder geval de positieve richting op door oplossingen te bedenken voor problemen. Ook stuur je de goede kant op door te dromen over hoe je het WEL graag ziet in plaats van te piekeren over wat je NIET graag ziet.

Fouten zijn ervaringen om van te leren. Een fout is niet meer dan een aanwijzing dat je niet op de goede weg bent en dat je moet bijsturen. Zonder fouten zou niemand wat leren. Binnen oamkb zijn we een altijd lerende organisatie. Dat betekent dat we voortdurend streven naar verbetering want als we denken dat we perfect zijn, missen we waarschijnlijk inzicht of hebben een blinde vlek. De wereld om ons heen verandert voortdurend en om als ondernemer voorop te blijven lopen is het gezond om fouten te maken en van fouten te leren. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Als we er maar van leren, dan is het okee. Je hebt niet gefaald, je hebt juist weer iets geleerd.  Dus de juiste vragen zijn: hoe gaan we deze fout oplossen en hoe gaan we dit in de toekomst beter doen of voorkomen? Echt Goed werken is denken in kansen in plaats van problemen.

Als je personeel hebt is dit ook heel belangrijk in de aansturing: fouten zijn er om van te leren. Als werkgever heb je de taak om ervoor te zorgen dat je mensen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Dat betekent niet alleen dat je in materiële zin hiervoor zorgt maar ook goede begeleiding en aanwijzingen (vooraf, tijdens en na afronding) meegeeft om je personeel structureel zichzelf te laten ontwikkelingen en niet bang zijn om  fouten te maken en zodoende hun werk zelf te verbeteren.

Een belangrijke vraag in ondernemerschap is om af en toe aan jezelf te vragen: zoek je succes of vermijd je fouten? Succes zoeken is een stap vooruit, maar fouten vermijden is een verdedigingsmechanisme waar je niet mee vooruit komt, maar juist stil door blijft staan. Angst zorgt ervoor dat je kansen mist.

Geloof in jezelf is makkelijk gezegd. Hoe doe je dat? Je kunt beginnen met je voorstellen hoe je doel eruit ziet, hoe je je zou gedragen als je het behaald hebt, wat je dan zou doen, met wie je dat zou delen, hoe je leven eruit zou zien. Dromen over je doel maakt je doel steeds concreter zodat de stappen ernaartoe concreter worden. Is je doel realistisch: als je doel zou bereiken: gaat het zo zijn zoals je je hebt voorgesteld? Verder ben jij, net zoals iedereen uniek en heb je dus ook je eigen talenten en zaken die je te bieden hebt. En waarschijnlijk ben jij goed in hetgeen waarin jij onderneemt. Blijf dit zien en groei vanuit deze manier in de positie die je voor ogen had toen je begon.

Als je je doel opdeelt in kleinere stappen vraag je af: kun je het of kun je het leren? Zo ja van wie? Wat moet je ervoor doen om het voor elkaar te krijgen? Is het je inspanning waard? Zo ja, dan kun je stap voor stap kleine vooruitgang boeken en trots zijn op jezelf dat je weer een stap verder bent gekomen bij je doel.

5. Neem afstand en tijd voor bezinning

Waarom kunnen we van anderen makkelijker en helderder zien wat goed gaat en wat verbeterd kan worden? Voor onszelf is het vaak minder helder. We zitten er met ons neus bovenop en omdat we er zo dicht op zitten zien we minder makkelijk het grotere geheel.

Hoe kun je af en toe afstand scheppen? Door te sporten, mediteren, musiceren, hobby-en, de stilte opzoeken, vakantie, etc.; alles wat je gedachten afleidt zorgt ervoor dat je meer objectief en van een afstand het grotere geheel kunt zien. Ook gesprekken met andere mensen kunnen helpen. Probeer jezelf te zien als een ander persoon, wat zou je hem dan aanraden?

6. Neem je verantwoordelijkheid

Alleen jij kunt je realiteit veranderen en ten goede keren. Als je anderen de verantwoordelijkheid geeft, of de schuld, dan weet je zeker dat er niets verandert. Wacht niet af totdat er vanzelf iets verandert, want je laat de regie daarmee aan anderen over.

Klagen, anderen de schuld geven, de markt de schuld geven, je klanten de schuld geven,het helpt allemaal niets en is verspilling van je tijd en energie.

Dus stel jezelf de juiste open vragen: wat kan IK doen om voor elkaar te krijgen wat ik wil? Wat kan IK doen om mijn doel te bereiken? Wat heb IK nodig om mijn doel te bereiken? Wie kan MIJ helpen om dit te verbeteren? Welke actie onderneem ik zodat ik mijn doel WEL bereik?

Hindernissen op weg naar je doel zijn uitdagingen die op je weg liggen, ook daar vind je wel een oplossing voor, eventueel met behulp van anderen. Onthoud: de helft van de ondernemers kent een periode van zakelijke problemen. Zie het onderzoek van de Kamer van Koophandel. Je bent dus niet alleen als het een poosje tegen zit. Ook als andere ondernemers het een poos moeilijk heeft, dan zullen andere ondernemers hem/haar doorgaans helpen als ze zien dat hij/zij potentie heeft.  Het is vaak een kwestie van bijsturen aan bepaalde onderdelen om de zaak weer op de rails te krijgen.

Jij bent ook verantwoordelijk voor het bewaken van je eigen grenzen. Mensen nemen de ruimte in, die je ze geeft (Wet van Parkinson: als een opdracht in vier uur gedaan moet worden, kost het vier uur, als er vier weken de tijd is, kost het vier weken). Jij bent de enige die jouw grenzen kan aangeven. Uiteindelijk zijn mensen je dankbaar als je duidelijk bent zonder te kwetsen. Je managet de verwachtingen van anderen, bijvoorbeeld van je klanten door duidelijk en helder je grenzen aan te geven.

7. Schenk de ander je volledige aandacht

Open vragen stellen en oprechte belangstelling in anderen geeft je veel terug: je leert van anderen, je maakt verbinding met anderen, je wordt sociaal geaccepteerd door anderen, je hebt de kans anderen te helpen en door anderen verder geholpen te worden. Met een open mind oprecht naar iemand luisteren zorgt ervoor dat je je als ondernemer blijft ontwikkelen en dat je relaties aangaat met anderen.

8. Sta open voor verandering

Als je je niet blijft ontwikkelen haalt je concurrentie je in.  Een manier om open te blijven staan voor verandering is verandering van omgeving. Op vakantie ontstaan vaak goede ideeën. Neem eens een andere route dan normaal, doe eens iets wat je nooit zou doen, praat met iemand met wie je normaal niet in contact zou komen en je verruimt je gezichtsveld als je met een open mind je uitdaging aangaat, zonder vooroordelen. Je hoeft het immers niet vaker te doen, de oefening is alleen: vind iets positiefs in iets wat je normaal niet zou doen. 

9. Ontwikkel jezelf

De basis van persoonlijk ondernemerschap: blijf in ontwikkeling. Op het moment dat je denkt dat je het helemaal gemaakt hebt, sta je stil. De wereld om je heen ontwikkelt zich verder. Als je stilstaat in je ontwikkeling, raak je vanzelf achter op. Als ondernemer betekent dit dat je bedrijf achterop gaat raken en niet met de maatschappij meedraait. In deze tijd van veranderingen en snelle ontwikkelingen in de maatschappij zie je bedrijven die al jaren bestonden achterop raken en failliet gaan doordat de top niet is meegegaan in de ontwikkelingen in de maatschappij.

In ontwikkeling blijven is eenvoudig als je je altijd afvraagt wat er nog verbeterd kan worden. Het is zelfs nog beter als je het van je klanten hoort. Dan ontvang je de feedback niet als kritiek of als een fout, maar als verbeterpunt. Dat is mooi want dan kun je door blijven ontwikkelen en dat komt je bedrijf ten goede.

Bovendien maakt een blijvende ontwikkeling van jezelf dat je nooit in een sleur terecht komt. Je ziet elk probleem als een uitdaging om je verder te ontwikkelen. Het mooie is als je anderen beter kunt bijstaan naarmate je jezelf ontwikkeld. Je werk wordt er daardoor alleen maar leuker op.

Een blijvende ontwikkeling als ondernemer vraagt een open mind en het stellen van open vragen, zonder vooroordeel.

Voorop blijven lopen als ondernemer doe je vanuit jezelf. Je hoeft je dan echt geen zorgen te maken over je concurrentie want daar heb je immers toch geen controle over. Je kunt alleen maar leren van anderen en er je voordeel mee doen.

Stel jezelf de juiste open vragen: wat is hier positief in? waar is de kans? wat kan ik hiermee bereiken? wat kan iemand hieraan hebben? hoe kan ik helpen? wat wil ik WEL? wat is de bedoeling? hoe zit het in elkaar? 

We zijn geneigd om een mening te vormen en een oordeel te geven. Dat levert vaak geen vooruitgang op, maar eerder een obstakel om te zoeken naar de kans in het probleem.

Bij voortdurende ontwikkeling is het goed om jezelf eens in de paar jaar te testen. Een test vertelt je meer over jezelf in relatie tot anderen van jouw leeftijd en opleiding. Er komen verbeterpunten uit waar je aan kunt werken en punten waar je trots op kunt zijn! Voorbeelden zijn de DISC of de BIG5 persoonljkheidstest. Hier kun je gratis testen of uitgebreide testen online vinden van circa 10,- per test.

10. Kweek zelfvertrouwen

Als je wat doet, doe het dan goed. Op je best ben je trots op jezelf en kweek je zelfvertrouwen. Door goed je best te doen krijg je veel terug, niet alleen van anderen maar ook van jezelf.

Goed doen gaat veel beter als je passie hebt voor wat je doet. Wat motiveert je Echt? Dat je een ander hebt geholpen geeft veel voldoening, zowel in waardering als in geld. Passie zorgt ervoor dat je het volhoudt als het moeilijk is als ondernemer. En passie zorgt voor “fun”. Dus doe vooral wat je leuk vindt, dan ben je het succesvolst.

Ga na wat je je klanten echt geeft aan toegevoegde waarde en wees er trots op of geef meer.  Jouw toegevoegde waarde is je prijs waard. Prijs is minder een issue naarmate je meer toegevoegde waarde levert. Blijf jezelf ontwikkelen om je toegevoegde waarde voor klanten te verhogen en je werk wordt leuker, je wordt meer gewaardeerd, je verdient meer en je hebt meer succes als ondernemer.

Of je nu bedrijfsadviseur bent, accountant, fiscalist, bedrijfskunde hebt gestudeerd, financieel directeur bent, ondernemer, of ervaring hebt in welke functie dan ook: succes in je werk en in je onderneming wordt grotendeels bepaald door HOE je werkt. 

Wil je direct advies over succes in jouw onderneming? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs of met een van onze bedrijfscoaches.

Benieuwd wat onze bedrijfsadviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.