Top
Wat zijn de fiscale voordelen van een elektrische auto van de zaak?

Wat zijn de fiscale voordelen van een elektrische auto van de zaak?

Leestijd: 3 minuten

De overheid stimuleert nog steeds de aanschaf van elektrische auto’s met enkele fiscale voordelen. Zo is de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s bij een privégebruik van > 500 km (op jaarbasis) slechts 16% (over maximaal € 30.000 van de cataloguswaarde). Dit geldt voor auto’s die in 2023 op kenteken zijn gezet. Ook zijn elektrische auto’s tot en met 2025 vrijgesteld van BPM en tot en met 2024 vrijgesteld van MRB. In 2025 geldt voor volledig elektrische auto’s nog een BPM-korting van 75%.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving (VAMIL) is alleen mogelijk voor elektrische personenauto’s met geïntegreerde zonnepanelen. Ook is voor ‘slimme’ laadpalen onder voorwaarden MIA en VAMIL mogelijk.
MIA en VAMIL zijn nog wel mogelijk voor elektrische bestelauto’s van voertuigcategorie N1 of N2. De MIA geeft een investeringsaftrek van 45% en via de VAMIL kan het aanschafbedrag ineens of versneld worden afgeschreven. Ook geldt de reguliere investeringsaftrek voor het aanschaffen van bestelauto’s.

Hoe zit het met milieu-investeringsaftrek voor elektrische bestelauto’s?

Voor de nul-emissie bestelauto´s kan er gebruik worden gemaakt van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is een extra aftrekpost op de winst van de onderneming. De extra aftrek bedraagt 45% van het aanschafbedrag. Over de eerste € 11.000 wordt geen extra aftrek berekend.

Voorbeeld:

Stel, je investeert in een elektrisch aangedreven bestelauto ter waarde van € 50.000, dan komt de investering voor ten hoogste € 50.000 – € 11.000 = € 39.000 in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek. De extra aftrekpost is dan dus 45% van € 39.000 = € 17.550.

Om gebruik te maken van de MIA moet je de investering aanmelden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen drie maanden na aanvaarding van deofferte. Bepalend is dus de besteldatum, niet de datum van het kenteken. Als je de beschikking van RVO hebt ontvangen, kun je de aftrekpost verwerken in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

NB: de investeringsaftrek wordt gedeeltelijk teruggenomen als de investering binnen vijf jaar wordt verkocht (desinvesteringbijtelling) voor meer dan € 2.400.

Wij kunnen de aanmelding bij het RVO van jouw investeringen zoals elektrische bestelbussen en oplaadpunt voor je verzorgen. Hiervoor kun je een afspraak inplannen met een belastingadviseur van oamkb.

Bijtelling privégebruik elektrische auto van de zaak

De standaard bijtelling bij privégebruik van > 500 km op jaarbasis bedraagt 22% van de cataloguswaarde. Voor een in 2023 aangekochte en op kenteken gezette elektrische auto geldt een bijtelling van 16% over de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde, voor het gedeelte daarboven is de bijtelling 22%. Deze korting blijft gelden voor de duur van 60 maanden na ingebruikname.

De korting op het bijtellingstarief wordt afgebouwd naar uiteindelijk 0% in 2026.

Voor ondernemers die BTW in de kosten kunnen verrekenen geldt dat zij voor privégebruik jaarlijks een bijtelling privégebruik moeten aangeven (in de btw-aangifte over het laatste tijdvak van het jaar). De bijtelling mag berekend worden op twee manieren:

  • een percentage van 2,7% van de cataloguswaarde (incl. BTW).
  • op basis van werkelijk gebruik

In veel gevallen (met name als veel zakelijk wordt gereden) is het gunstiger om de BTW-bijtelling te berekenen op basis van werkelijk gebruik.

Wil je direct advies over fiscale voordelen met een elektrische auto? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze belastingadviseurs.

Benieuwd wat onze belastingadviseurs nog meer voor je kunnen betekenen? Onze pagina informatie over belastingadvies vertelt je meer.