Top
Wanneer moet je schenkbelasting betalen?

Wanneer moet je schenkbelasting betalen?

Leestijd: 4 minuten

Een schenking kan een slimme manier zijn om vermogen over te dragen, maar wanneer komt de Belastingdienst in beeld? Veel ondernemers en particulieren weten niet precies wanneer er sprake is van een schenking waarover schenkbelasting betaald moet worden. In deze blog ontdek je wanneer schenkbelasting geldt en hoe je kunt profiteren van vrijstellingen. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Wat is een schenking eigenlijk?

Een schenking is een gift van geld of goederen zonder dat er iets tegenover staat. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook bijvoorbeeld een auto of onroerend goed. Schenkingen tussen familieleden komen vaak voor, zoals van ouders aan hun kinderen. Maar ook schenkingen aan vrienden of goede doelen zijn mogelijk.

Wanneer is een schenking belastbaar?

Een schenking is in principe belastbaar, tenzij je gebruik kunt maken van een vrijstelling. De hoogte van de schenkbelasting hangt af van de waarde van de schenking en de relatie tussen schenker en ontvanger. Zo betalen kinderen minder belasting dan vrienden of verre familieleden.

Geldt er een vrijstelling?

Elk jaar stelt de Belastingdienst vrijstellingen vast. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag belastingvrij kunt schenken. Voor 2024 gelden de volgende vrijstellingen:

  • Kinderen: €6.035
  • Kleinkinderen en anderen: €2.418

Wil je meer weten over belastingvrij schenken? Bekijk dan onze blog over belastingvrij schenken in 2024.

Schenk je meer dan de vrijstelling?

Wanneer je meer schenkt dan het vrijgestelde bedrag, dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. De tarieven variëren afhankelijk van de waarde van de schenking en de relatie tussen de schenker en ontvanger:

  • Kinderen: 10% tot 20% afhankelijk van de hoogte van de schenking
  • Andere ontvangers: 30% tot 40%

Wie draagt de schenkbelasting af?

De ontvanger van de schenking is verantwoordelijk voor het afdragen van de schenkbelasting. Soms neemt de schenker deze kosten echter op zich. Het is verstandig om hierover vooraf duidelijke afspraken te maken, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Hoe werkt schenkbelasting voor ondernemers?

Voor ondernemers kan het schenken van bijvoorbeeld bedrijfsvermogen of aandelen interessante belastingvoordelen opleveren. Er zijn echter specifieke regels en vrijstellingen waar je rekening mee moet houden. Het kan daarom verstandig zijn om een bedrijfsadviseur of belastingadviseur in te schakelen die je kan helpen alles goed te regelen.

Kun je schenken zonder schenkbelasting te betalen?

Ja, dat kan! Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende vrijstellingen. Het kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om jaarlijks binnen deze vrijstellingen een bedrag te schenken. Daarnaast zijn er specifieke regelingen, zoals de eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor bijvoorbeeld een studie of de aankoop van een huis.

Een goede planning is hierbij cruciaal. Heb je hulp nodig bij het plannen van je schenkingen? Onze belastingadviseurs helpen je graag met het opstellen van een strategisch plan.

Wat gebeurt er als je een schenking niet aangeeft?

Het niet opgeven van een schenking kan vervelende gevolgen hebben. De Belastingdienst kan namelijk achteraf alsnog schenkbelasting opleggen, eventueel met een boete. Zorg dus dat je altijd duidelijkheid hebt over de regels en dat je op tijd de juiste papieren indient.

Heb je vragen over hoe je een schenking correct moet aangeven? Of wil je zeker weten dat je geen belastingvoordelen misloopt? Plan dan een kosteloos adviesgesprek met een van onze experts.


Wil je weten wat de beste strategie is voor jou?

Schenkingen kunnen een slimme manier zijn om vermogen over te dragen, maar het is belangrijk om de regels goed te kennen. Heb je hulp nodig met je financiële planning of belastingadvies? Onze belastingadviseurs staan voor je klaar om je te helpen met al je vragen over schenkingen, vrijstellingen en schenkbelasting.

Of je nu een kleine schenking wilt doen of vermogen wilt overdragen aan je kinderen, wij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Neem contact met ons op via voor deskundig advies.

Zo voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van alle mogelijkheden!