Kunnen jouw werknemers hun leasecontract overnemen bij vertrek?
Als werkgever vraag je je misschien af wat er gebeurt met de leaseauto van een werknemer wanneer deze besluit van baan te veranderen. Kan de werknemer het leasecontract overnemen? En is dat een verstandige keuze, zowel voor jou als voor de werknemer? In deze blog bespreken we deze vragen en bieden we inzichten die relevant zijn voor werkgevers. Wil je advies op maat over leasecontracten en personeelsmobiliteit? Neem contact op met onze bedrijfsadviseurs voor persoonlijk advies.
Wat gebeurt er met de leaseauto als een werknemer vertrekt?
Wanneer een werknemer jouw bedrijf verlaat, vervalt meestal het recht op de leaseauto, aangezien deze onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden. Meestal wordt de leaseauto dan teruggevraagd door de werkgever. Maar wat als de werknemer de auto wil overnemen? Als werkgever kun je hierop inspelen door duidelijke afspraken te maken en te overwegen of het in het belang van beide partijen is om het contract te laten overdragen.
Kun je een werknemer het leasecontract laten overnemen?
Of het mogelijk is dat de werknemer het leasecontract overneemt, hangt af van de voorwaarden van het leasecontract en de leasemaatschappij. Sommige leasemaatschappijen bieden deze mogelijkheid aan, maar het is geen standaardprocedure. Vaak zal de leasemaatschappij een kredietcheck uitvoeren om er zeker van te zijn dat de werknemer als privé-persoon de betalingsverplichtingen kan nakomen.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de zakelijke rijders hun leasecontract overneemt bij het wisselen van hun baan. Dit betekent dat steeds meer werknemers openstaan voor het behoud van hun auto, zelfs als zij van baan veranderen.
Ervaring met het overdragen van leasecontracten
Een bedrijf waarmee wij recent werkten, had een werknemer die van baan wisselde maar de leaseauto wilde behouden. Deze auto was belangrijk voor zijn werk en perfect afgestemd op zijn professionele behoeften. Het bedrijf en de werknemer bespraken de mogelijkheden en besloten in samenwerking met de leasemaatschappij om het contract over te dragen aan de werknemer. De werknemer onderging een kredietcheck en accepteerde enkele aanpassingen in de voorwaarden, zoals een hogere kilometerlimiet. Het bedrijf hoefde zich niet bezig te houden met de terugname van de auto, terwijl de werknemer de auto kon blijven gebruiken, nu onder privé voorwaarden. Dit voorbeeld laat zien dat het overdragen van een leasecontract niet alleen de werknemer ten goede kan komen, maar ook kan zorgen voor een soepele overgang zonder extra kosten voor de werkgever.
Voorwaarden om een leasecontract te laten overnemen door een werknemer
Als je overweegt om een werknemer het leasecontract te laten overnemen, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever rekening mee moet houden:
- Goedkeuring van de leasemaatschappij: Niet alle leasemaatschappijen bieden de optie om een leasecontract over te dragen. Controleer dit bij je leasemaatschappij.
- Kredietcheck van de werknemer: De leasemaatschappij zal doorgaans een kredietcheck uitvoeren om te beoordelen of de werknemer de maandelijkse betalingen kan voldoen.
- Contractvoorwaarden en -duur: De voorwaarden van het bestaande contract moeten door de werknemer worden gerespecteerd, inclusief de resterende looptijd en beperkingen zoals een kilometerlimiet.
Waarom het faciliteren van een lease overname voordelig kan zijn
Als werkgever kan het voordelig zijn om mee te werken aan het overdragen van het leasecontract aan een vertrekkende werknemer. Hier zijn enkele voordelen:
- Geen kosten voor auto-inname: Wanneer een werknemer het leasecontract overneemt, bespaar je de kosten van het teruggeven van de auto aan de leasemaatschappij of het vinden van een andere werknemer die de auto overneemt.
- Positieve werknemerservaring: Door flexibel om te gaan met de wensen van de werknemer, zoals het behouden van de leaseauto, versterk je de relatie en zorg je voor een positieve exit procedure, wat goed kan zijn voor het imago van het bedrijf.
- Gemakkelijke overgang: Het overdragen van het leasecontract betekent een eenvoudigere transitie, omdat de auto in gebruik blijft, en er geen nieuwe regelingen getroffen hoeven te worden voor een vervangende auto.
Nadelen om in overweging te nemen
Hoewel het overdragen van een leasecontract voordelen kan hebben, zijn er ook nadelen:
- Verouderde auto: Afhankelijk van de leeftijd van de leaseauto kan de werknemer te maken krijgen met hogere onderhoudskosten, wat voor hen nadelig kan zijn.
- Beperkte flexibiliteit: De werknemer moet akkoord gaan met de bestaande voorwaarden, wat kan betekenen dat aanpassingen zoals een lagere kilometerlimiet niet mogelijk zijn.
- Extra kosten: Als de werknemer niet voldoet aan de kilometerbeperkingen of als er onverwachte onderhoudskosten ontstaan, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht die de werknemer wellicht niet had verwacht.
Wat als een lease overname geen optie is?
Als de leasemaatschappij geen toestemming geeft voor de overname van het contract, zijn er alternatieven. Je kunt als werkgever bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van een nieuwe leaseovereenkomst bij de nieuwe werkgever van de werknemer. Daarnaast kan privé leasen een aantrekkelijke optie zijn voor de werknemer.
Ook kun je overwegen om de werknemer de mogelijkheid te geven de auto over te kopen tegen de restwaarde, als hij of zij sterk gehecht is aan de auto.
Als werkgever kan het faciliteren van de overname van een leasecontract bij een baanwissel een slimme zet zijn. Niet alleen biedt het flexibiliteit aan je werknemers, maar het kan ook zorgen voor een soepele overgang zonder extra kosten of administratieve rompslomp. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van het leasecontract goed kent en bespreek altijd de mogelijkheden met de leasemaatschappij voordat je een definitieve beslissing neemt.
Meer weten over lease overdrachten en personeelsmobiliteit?
Onze bedrijfsadviseurs helpen je graag om de juiste keuzes te maken voor jouw werknemers en organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies!