Top
Blog. Hoe voorkom je een dreigend faillissement (2400 x 575 px)

Dreigend faillissement voorkomen? Dit zijn de signalen om tijdig in te grijpen!

Leestijd: 3 minuten

Faillissement is een angstaanjagend vooruitzicht voor elke ondernemer. Voor startups, die zich vaak in de meest kwetsbare fase van hun bedrijfslevenscyclus bevinden, kan de dreiging van een faillissement zelfs nog intenser zijn. De uitdaging is te weten wanneer die dreiging reëel wordt en hoe je deze kunt tegengaan.

Op 25 september kopte NOS nog dat Lego zijn steentjes niet duurzaam krijgt. Amper een week later, op 3 oktober, kwam het nieuws dat Biobuddi, dat lego steentjes maakt van suikerriet en onlangs werd bekroond als Duurzaam Speelgoed van het Jaar 2023, failliet is verklaard. Hoe kan het dat een bedrijf met zo’n succesvol product en zo’n enorme potentie toch de deuren moet sluiten?

Hoewel het ingewikkeld kan zijn om de exacte oorzaak van een dreigend faillissement te bepalen, zijn er meerdere indicatoren die kunnen wijzen op potentieel gevaar. Deze indicatoren fungeren als waarschuwingssignalen die onmiddellijke actie vereisen. Om dieper in te gaan op deze situatie, vroegen wij het onze bedrijfsadviseur Danny Haan, die gespecialiseerd is in het voorkomen van faillissementen en een gecertificeerd WHOA herstructurering deskundige is.

Welke waarschuwingssignalen duiden op een dreigend faillissement?

1. Financiële problemen

Een constante cashflow crisis of aanhoudende verliezen zijn directe aanwijzingen voor financiële instabiliteit. Als een bedrijf voortdurend moeite heeft om rekeningen te betalen, wijst dit op mogelijke diepere problemen.

Zorgen over jouw financiële situatie? Neem vandaag nog contact op met oamkb voor deskundig advies..

2. Onvermogen om financiering aan te trekken

Wanneer investeerders herhaaldelijk afhaken, kan dit betekenen dat er een vertrouwensbreuk is. Een startup moet de oorzaak achterhalen en deze aanpakken om verder kapitaal aan te trekken.

3. Hoog personeelsverloop

Een constant hoog verloop van medewerkers kan een indicatie zijn van ontevredenheid binnen het team of zorgen over de stabiliteit van de startup.

4. Gebrek aan groei

Elke startup moet groeien. Als de groei stagneert of als er geen zichtbare vooruitgang is, kan dit duiden op een gebrek aan marktpotentieel of problemen binnen het bedrijfsmodel.

Heeft je bedrijf moeite met groeien? Contacteer oamkb voor strategisch bedrijfsadvies.

5. Gebrek aan klanten of marktaandeel

Zonder een stevige klantenbasis en marktaandeel kan een startup moeite hebben om te concurreren en overleven.

6. Opschorting van activiteiten

Acute financiële problemen kunnen leiden tot het tijdelijk of permanent stopzetten van activiteiten. Dit is vaak een rood alarm voor diepere problemen.

7. Te hoge schuldenlast

Schulden zijn niet per se slecht, maar een ondraaglijk hoge schuldenlast kan de financiële stabiliteit van een startup bedreigen.

8. Onvermogen om leveranciers te betalen

Het niet tijdig betalen van leveranciers kan resulteren in verbroken relaties of onderbrekingen in de toeleveringsketen, wat verder kan leiden tot operationele problemen.

9. Rechtszaken

Juridische problemen kunnen een financiële en reputatie dreun geven aan startups, zeker als deze zich ophopen.

10. Gebrek aan leiderschap en visie

Een sterk leiderschapsteam dat een duidelijke visie heeft, is essentieel. Zonder dit kan een startup zijn weg verliezen en het vertrouwen van stakeholders verliezen.

 

Hoe kun je effectief reageren op deze waarschuwingssignalen?

Wees proactief

Anticiperen is het halve werk. Startups moeten alert zijn op symptomen en deze aanpakken voordat ze uit de hand lopen.

Schakel experts in

Of het nu financiële adviseurs of turnaround-experts zijn, externe inzichten kunnen van onschatbare waarde zijn in moeilijke tijden.

Heb je een expert nodig? Boek een consult bij oamkb.

Herzie de strategie

Soms is een pivot of een grondige herziening van de bedrijfsstrategie nodig om tegenvallende resultaten om te keren.

Betrek stakeholders

Open communicatie met alle belanghebbenden, van investeerders tot medewerkers, kan helpen om vertrouwen te behouden en samenwerking te bevorderen tijdens uitdagende periodes.