Top

Meer dan 1 op de 10 Nederlanders heeft last van cybercriminaliteit

Leestijd: 5 minuten

Wel 13% van de Nederlandse bevolking heeft te maken gehad met zogenaamde cybercriminaliteit. De grootste boosdoener hiervan is het hacken. Dit betreft zo’n 5,5 % van van de Nederlandse bevolking. 

Een groot deel van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Meer dan 1 op de 10 mensen last heeft van cybercriminaliteit waaronder hacken blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair. Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als wachtwoord, welkom of 123. In geval van een hackaanval is de grootste angst dat hackers toegang krijgen tot bankgegevens en saldo. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Veilig Internetten onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Marjolijn Bonthuis, van Veilig Internetten: “Bijna maandelijks worden we opgeschrikt door hacks bij bedrijven en organisaties. Denk aan de digitale inbraken bij LinkedIn en Babydump. Toch is dit voor veel mensen nog niet alarmerend genoeg. Mensen die wachtwoorden als Welkom of hun eigen naam gebruiken, zetten hun deur wagenwijd open voor hackers. Het besef dat zo’n wachtwoord binnen 10 seconden te kraken is, moet echt doordringen. We hebben ook een gratis online tool gemaakt waarmee je direct kunt zien in hoeveel tijd je wachtwoord kan worden gekraakt.”

Bankgegevens en stelen online identiteit

Nog steeds gebruiken veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites (35%) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Met virusscanners of beveiligingssoftware voelt tweederde van de Nederlanders zich voldoende beveiligd tegen hackers. De grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo. Ook is men bang dat hackers via het gekraakte wachtwoord online goederen bestellen of hun identiteit stelen. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks.

Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk

Wachtwoorden voldoen nauwelijks aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. Zo bleek dat 63% van de wachtwoorden uit 10 of minder karakters bestaat en slechts 48% een speciaal teken (zoals @*+!#) bevat.

Belangrijkste tips voor een veilig wachtwoord

Een sterk wachtwoord is niet zomaar te raden en is moeilijk te kraken door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken: Concrete tips van Veilig Internetten:

• Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit met minimaal 8 tekens;

• Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens;

• Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin;

• Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen (bv. 123);

• Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden;

• Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt;

• Sla wachtwoorden niet op.

Meer concrete tips staan op https://veiliginternetten.nl en op www.securitymagazine.nl

Stan Hegt, internet veiligheidsspecialist bij KPMG en oud-hacker: “Bij hacking testen bij bedrijven kom ik nog steeds gele memovelletjes tegen die op de computer zijn geplakt met het wachtwoord erop. Dan maak je het kwaadwillende wel heel gemakkelijk. Gebruik thuis en op het werk nooit overal dezelfde wachtwoorden, maar kies zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Bij een hack kan iemand die kwaad wil niet direct overal bij. Bescherm vooral je e-mail accounts goed, vaak is dit de sleutel tot je volledige online identiteit. Gebruik dus verschillende wachtwoorden en bescherm deze degelijk voor je eigen online veiligheid. Je gebruikt voor je auto, fiets, huis en kantoor ook niet één sleutel!”

Wachtwoordenbeleid op het werk

Bij meer dan de helft van werkend Nederland is er een wachtwoordbeleid op het werk (53%), terwijl 63% van de mensen vindt dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn verantwoordelijk is. “Veel bedrijven zijn al op de goede weg en verplichten bijvoorbeeld hun werknemers om periodiek hun wachtwoord aan te passen (38%), maar dit is dus bij lang niet alle bedrijven het geval”, aldus Marjolijn Bonthuis. “Wij pleiten er voor dat werknemers en werkgevers zich bewust worden van de sterkte van hun wachtwoorden. Met de tool op https://veiliginternetten.nl kan iedereen de kracht van zijn wachtwoorden gemakkelijk testen. Ook raden wij bedrijven aan om op sites waar een wachtwoord moet worden aangemaakt, een krachttest meter te laten meelopen.”.

Deze krachttestmeter is een initiatief van Veilig Internetten. Hier vind je een online tool waarmee je in twee stappen eenvoudig kunt kijken sterk je wachtwoord is en of deze makkelijk te kraken is.

Wachtwoordmanager

Vaak wordt ook gebruik gemaakt van een wachtwoordmanager, zoals Lastpass. Hier bewaar je al je wachtwoorden in, dus hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden. Ook ben je dan uitgelogd als je een laptop of computer verlaat. Dit is veel veiliger dan je browser, zoals Chrome, je wachtwoord te laten bewaren.

Wil je direct beveiligingsadvies of bedrijfsadvies? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs.
Benieuwd wat onze bedrijfsadviseur nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.

Maart 2020