Liever een lager verplicht salaris ontvangen
Het is standaard dat een DGA ieder jaar een verplicht salaris uitgekeerd krijgt van minimaal 46.000 euro vanaf 2020. Vanwege de progressieve belasting in box 1 kan je dit behoorlijk wat belastinggeld kosten. Hoe kan het belastbaar gebruikelijk loon verlaagd worden? De mogelijkheden hiervoor vind je op deze pagina.
Gebruikelijk loon regeling
Een DGA zal liever het verplicht salaris lager houden, want in box 1 kan het belastingpercentage tot maar liefst 49,5% oplopen. Wanneer het uitgekeerd dividend betreft ligt het percentage aanzienlijk lager op 26,25% en stijgt in 2021 naar 26,9%. Dat zal daarna ook ongeveer zo blijven, daarom zal een Directeur Grootaandeelhouder een lager verplicht salaris verkiezen boven een grote heffing.
Wat is het verplicht salaris?
Er zijn drie criteria die een rol spelen bij het bepalen van het gebruikelijk loon:
- 75% van het loon uit de dienstbetrekking die het beste te vergelijken valt met de positie van de DGA
- Het minimale salaris van het hoogste salaris van de werknemers die je binnen de BV in dienst hebt
- In 2020 een bedrag van 46.000 euro
Minder loon in deze functie?
Het is mogelijk dat het salaris in een vergelijkbare functie lager uitvalt, in dat geval mag 75% van dat bedrag als uitgangspunt worden genomen voor het verplicht salaris. Wanneer dit bedrag lager ligt als 46.000 euro mag je overigens niet de 25% correctie toepassen. Een reden die kan worden aangedragen is een beperkte werklast binnen de BV van de DGA.
Wanneer een BV dusdanig veel verlies lijdt dat een verplicht salaris de continuïteit in gevaar zou brengen, dan is het toegestaan om een lager loon toe te kennen. Dit bedrag mag niet lager uitvallen dan het minimum loon.
Wanneer je tot de starters behoort is er de optie om uiterlijk drie jaar lang een gereduceerd gebruikelijk loon toe te kennen. Dit bedrag mag nooit lager zijn als het wettelijk minimum loon. Er zal dan aangetoond moeten worden dat een hoger bedrag niet op te brengen is door de BV, bijvoorbeeld wanneer er hoge opstartkosten worden gemaakt. Wanneer het een innovatieve start-up betreft kan de drempel voor bewijslast verlaagd worden.
Andere opties voor een lager verplicht salaris
Wanneer je een ‘dure’ werknemer inhuurt als zelfstandige ondernemer of via een andere partij kun je dat hoge salaris buiten de BV houden. Het is ook mogelijk om het aandelenbezit van de DGA lager te brengen dan een derde van het totaal. Dit is wel een kunstmatige oplossing. De bijtelling voor privégebruik van een auto wordt bij het gebruikelijk loon geteld. Daarmee is een auto van de zaak doorgaans een meer interessante optie dan privé een auto rijden. Op basis van de 22% bijtelling kun je het salaris flink omlaag brengen. Daarnaast kunnen ook onbelaste en belaste kostenvergoedingen in mindering gebracht worden op het verplicht salaris. Het maakt daarbij niet uit of de kosten in de werkkostenregeling worden ondergebracht.
Wil je direct advies over belastingen en fiscale voordelen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze belastingadviseurs.
Ben je klaar om meer uit je belastingaangifte te halen en mogelijk je verplichte salaris te verlagen? Ontdek hoe je belastbaar inkomen gunstig kan worden aangepast en welke fiscale voordelen er voor jou als DGA mogelijk zijn. Voor professioneel belastingadvies en op maat gemaakte strategieën die passen bij jouw situatie kun je een vrijblijvende afspraak maken met een van onze deskundige belastingadviseurs. Laat geen geld liggen en zorg dat je goed voorbereid bent. Klik hier en start vandaag nog met optimaliseren!