BTW tarief in de horeca
Het schenken van alcoholische dranken brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee dan alleen het verkrijgen van een alcoholvergunning, je moet ook rekening houden met het 21% BTW tarief terwijl voor de meeste horeca producten een 9% BTW tarief van toepassing is. Met combinaties van diensten en producten kan de optelsom erg ingewikkeld worden. In deze blog zetten we de meest voorkomende scenario’s op een rijtje, zo houd je als horeca ondernemer geen kater over van de boekhouding.
Bespreek welk BTW tarief voor welke producten en diensten van toepassing is bij jouw lokale administratiekantoor. Plan direct een afspraak in, een kop koffie is inbegrepen!
BTW tarief op alcohol
Bier met meer dan 0,5% alcohol en andere alcoholische dranken met een percentage dat hoger ligt dan 1,2% alcohol wordt belast met 21% BTW. Bij een lager percentage alcohol geldt het lagere 9% BTW tarief.
Hoe zit het met mixdranken?
Bij mixdranken wordt de rekensom wat ingewikkelder. Je kunt namelijk 9% BTW berekenen voor het niet-alcoholische gedeelte, en 21% BTW tarief voor de alcoholische dranken. Hierbij worden twee voorwaarden gesteld:
De ingrediënten van de mixdrank moeten ook apart verkrijgbaar zijn. De verkoopprijs van de gemixte drank moet gelijk zijn aan de prijzen van de afzonderlijke producten.
Wanneer je niet kunt voldoen aan deze eisen geldt het BTW tarief van 21% op het volledige drankje.
Welk BTW tarief voor munten?
Wanneer vooraf munten worden gekocht voor zowel niet-alcoholische dranken als producten met alcohol is de verschuldigde BTW niet op voorhand duidelijk. Daarnaast worden niet alle munten ingewisseld. Het BTW tarief wordt pas duidelijk wanneer de munten worden ingewisseld. De belastbaarheid van munten die niet worden ingewisseld is een discutabel punt, overleg dit met de financieel adviseur.
Voor cadeaubonnen gelden dezelfde regels; op een cadeaubon wordt geen BTW geheven, op de consumpties die ermee betaald worden wel. Met ingang van 1 januari 2019 bepaalt het soort cadeaubon echter het tijdstip waarop btw moet worden geheven, bij verkoop van de voucher (cadeaubon) of bij inwisseling/verzilvering hiervan. Wanneer zowel bekend is voor welk goed of welke dienst de voucher zal worden ingewisseld en duidelijk is in welke lidstaat dit zal zijn, dan is er btw verschuldigd bij de verkoop of uitgifte van de voucher.
Alcohol serveren tijdens lunch en diner
Wanneer alcohol een onderdeel uitmaakt van een maaltijd moet je toch 21% BTW rekenen voor de alcoholische dranken in combinatie met gerechten. Alleen wanneer alcohol wordt gebruikt in de gerechten, zoals bier in stoofvlees, mag het 9% BTW tarief worden berekend.
BTW tarieven combineren bij all-inn formules
Bij all-in prijzen voor eten en drinken kan het een nachtmerrie zijn om producten van elkaar te scheiden. Je mag dit overigens wel scheiden mits dit goed onderbouwd is. Er bestaat ook een optie om in overleg met de belastingdienst een gemengd tarief te hanteren van bijvoorbeeld 10% BTW over het geheel wordt berekend. Dit kan behoorlijk wat administratieve handelingen besparen.
Conclusie
Er wordt toch al een vergrootglas gelegd op de horecasector door de fiscus, de scheiding tussen hoog en laag tarief maakt het er zeker niet eenvoudiger op. Zorg daarom dat de administratie met betrekking tot het hoge en lage tarief sluitend is, en goed onderbouwd kan worden. Bespreek met de financieel professional de juiste manier van registratie, waarbij eenvoud voor de ondernemer en volledigheid voor de Belastingdienst centraal staan.
Meer weten over BTW tarieven in de horeca? Neem contact op met de oamkb financieel professional voor meer informatie.
Januari 2019