Top
Werkkostenregeling 2024: alles wat je moet weten

Werkkostenregeling 2024: alles wat je moet weten

Leestijd: 5 minuten

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling maakt het mogelijk om als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers te geven. Je kunt hierbij denken aan gereedschap, tablets, sportabonnementen, of kerstpakketten. Het is een flexibele regeling waarmee je medewerkers net dat extraatje kunt bieden.

Heb je hulp nodig bij het toepassen van de WKR in jouw bedrijf? Onze belastingadviseurs staan voor je klaar. Neem contact op voor deskundig advies.

Wat is de vrije ruimte?

De vrije ruimte is het bedrag dat je als werkgever onbelast mag vergoeden. Dit wordt berekend op basis van de totale loonsom van al je werknemers. Blijf je binnen deze grens met je vergoedingen? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Maar let op: als je deze grens overschrijdt, betaal je over het extra bedrag 80% belasting.

Veranderingen in 2024

Goed nieuws: vanaf 2024 wordt de vrije ruimte in de WKR verruimd van 1,7% naar 1,92% voor een loonsom tot €400.000. Dit betekent dat je als werkgever meer ruimte krijgt om onbelaste vergoedingen te geven. Bij een loonsom van precies €400.000, stijgt de vrije ruimte van €6.800 in 2023 naar €7.680 in 2024.

Wil je weten hoe deze veranderingen jouw bedrijf kunnen beïnvloeden? Vraag het onze experts!

Tijdelijke verruiming in 2023

Om werkgevers te ondersteunen en investeringen te stimuleren, wordt voor het gehele jaar 2023 de vrije ruimte tijdelijk verruimd naar 3% tot een loonsom van €400.000. Dit houdt in dat je in 2023 bij een loonsom van €400.000 een extra onbelaste vergoeding van ongeveer €650 per werknemer kunt geven. De verklaring dat werkgevers een extra onbelaste vergoeding van ongeveer €650 per werknemer kunnen geven 

Let op: dit is niet geheel nauwkeurig. De exacte verdeling van de vrije ruimte is afhankelijk van het aantal werknemers en andere factoren die invloed kunnen hebben op de loonsom.

Gerichte vrijstellingen

Binnen de werkkostenregeling (WKR) zijn er speciale uitzonderingen: de gerichte vrijstellingen. Deze zijn superhandig, want ze tellen niet mee voor je vrije ruimte. Dat betekent meer speling voor andere vergoedingen! Wat valt hieronder? Denk aan:

  • Reiskostenvergoeding, zoals €0,21 per kilometer voor woon-werkverkeer of openbaar vervoer abonnementen.
  • Kosten voor verhuizingen als deze werkgerelateerd zijn.
  • Maaltijden tijdens overwerk of cursussen.
  • Kosten voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG), superbelangrijk voor bepaalde functies.

Noodzakelijkheidscriterium: Wat heeft je team echt nodig?

Dit is een slimme regel in de WKR. Het gaat om spullen die je werknemers nodig hebben voor hun werk. Tablets, telefoons, of zelfs gereedschap. Als jij als werkgever vindt dat het nodig is, dan kun je dit onbelast verstrekken. En het mooie? Het privégebruik van deze items maakt niet uit. Dus, als je teamleden hun werktelefoon ook privé gebruiken, geen probleem!

Nihilwaarderingen

Dit zijn de extraatjes op de werkplek die je mag geven zonder dat het je iets kost qua vrije ruimte. Kleine dingen die het werkleven net wat aangenamer maken. Denk aan:

  • Werkkleding die op de werkplek blijft.
  • Koffie en thee voor tijdens de pauzes.
  • Een fitnessruimte op kantoor, ideaal voor de sportievelingen.
  • Andere voorzieningen die het werken net wat fijner maken.

Door slim gebruik te maken van deze regelingen, kun je als werkgever echt het verschil maken voor je team. En het mooie is, je houdt ook nog ruimte over in de vrije ruimte van de WKR voor andere vergoedingen!

Heb je vragen over nihilwaarderingen of andere aspecten van de WKR? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundige hulp.

Hoe benut je de concernregeling in de WKR optimaal?

Bij de concernregeling in de WKR komt kijken of je bedrijven hebt met onderlinge eigendomsverhoudingen. Dit is het geval als een bedrijf minstens 95% van een ander bedrijf bezit, of als een derde partij in meerdere bedrijven zo’n eigendomsaandeel heeft.

Wat betekent dit?

Deze regeling kan invloed hebben op de vrije ruimte in de WKR. Het biedt kansen om deze ruimte over verschillende bedrijven te verdelen, wat vooral handig is bij uiteenlopende loonsommen. Echter, een verkeerde aanpak kan leiden tot het ‘verspillen’ van vrije ruimte. Goed opletten en slim plannen is dus de sleutel!

Hoe optimaliseer je de vrije ruimte als DGA?

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en heb je nog ruimte over in je WKR? Dan liggen er kansen voor extra fiscale voordelen. Het is slim om vooraf te plannen hoeveel vrije ruimte je nog kunt benutten.

Aan het eind van het jaar kun je deze ruimte gebruiken voor fiscaal vriendelijke schenkingen aan je werknemers. Denk aan kerstcadeaus of eindejaarsbonussen. Belangrijk is wel dat deze extraatjes binnen de beschikbare vrije ruimte blijven. Zo maak je optimaal gebruik van de WKR-mogelijkheden, terwijl je je teamleden een blijk van waardering geeft.

Heb je vragen over de werkkostenregeling of wil je advies over hoe je deze het beste kunt toepassen in jouw bedrijf? Onze belastingadviseurs staan klaar om je te helpen. Of het nu gaat om de concernregeling, het benutten van de vrije ruimte als DGA, of algemene vragen over fiscale voordelen, wij bieden de ondersteuning die je nodig hebt.

Neem contact met ons op voor persoonlijk en deskundig advies en laat ons je helpen om het maximale uit de werkkostenregeling te halen voor jouw bedrijf!