{"id":26871,"date":"2021-12-06T12:57:40","date_gmt":"2021-12-06T13:57:40","guid":{"rendered":"https:\/\/oamkb.nl\/kantoor\/?p=26871"},"modified":"2022-01-03T11:11:39","modified_gmt":"2022-01-03T11:11:39","slug":"horeca-personeel-aantrekken-denk-in-rollen-in-plaats-van-functies","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/oamkb.nl\/kantoor\/horeca-personeel-aantrekken-denk-in-rollen-in-plaats-van-functies\/","title":{"rendered":"Horeca Personeel aantrekken? Denk in rollen in plaats van functies"},"content":{"rendered":"

\"horeca<\/p>\n

Enorme uitdaging<\/h2>\n

Geen goed personeel kunnen vinden voor je horecazaak. Het was al een groot probleem voordat Corona de situatie alleen nog maar verslechterde. De mensen die nog in de horeca werkten zijn grotendeels uitgewaaierd over andere branches waar wel werk te vinden was en na de heropening van de horeca zijn er maar slechts een handvol teruggekeerd naar de horecabranche. Een slecht imago had de horeca al door verhalen over lange werkdagen, keihard werken en slecht betaald worden. Daar is dan ook nog de grote onzekerheid bijgekomen omdat de horeca de belangrijkste knop blijkt om aan te draaien als Corona weer oplaait. En dat terwijl het werken in de horeca echt heel leuk en leerzaam kan zijn.<\/p>\n

Met minder animo voor de horecaopleidingen, veel horecamedewerkers die de branche definitief hebben verlaten staat de horeca voor een enorme uitdaging! Er moet structureel veel veranderen om de klassieke horeca niet ten onder te laten gaan.<\/p>\n

Meerdere oorzaken maar welke kun je be\u00efnvloeden?<\/h2>\n

Een gegeven is dat er teveel horeca is, dat de horeca te goedkoop is (om zowel je personeel goed te betalen en er zelf een goede boterham aan te verdienen) en dat de klassieke horecabaan de jeugd minder aanspreekt omdat ze op zoek zijn naar een hele andere werk-priv\u00e9balans. Hoe behoud je dan in deze tijden je goede krachten en trek je toch de juiste mensen aan om je bedrijf te laten draaien? Ik denk door het loslaten van het traditionele generieke \u201cHoreca functiehuis\u201d en je personeelsbehoefte anders te bepalen door maatwerk functies op te stellen die bij jouw bedrijf passen.<\/p>\n

De functie nu<\/h2>\n

Als we nu een functie schetsen is het een baan met een doorgaans uitgebreide functieomschrijving. Deze functie vervul je en je voert de bijbehorende taken uit. Promotie is verticaal gericht op een grotere span of control (leidinggeven) en grotere verantwoordelijkheid voor middelen. Je wordt herkend aan de hand van je \u201chi\u00ebrarchische plek\u201d, grootte van je team en je privileges. Leidinggeven doe je op basis van verantwoordelijkheden, aantallen, cijfers en resultaten. Groei resulteert in meer macht en bredere vaardigheden.<\/p>\n

De functie straks<\/h2>\n

Je functie bestaat straks uit een aantal rollen, die op hun beurt weer zijn opgebouwd uit een aantal compacte takensets. Je werk omvat een herkenbare bijdrage en je draagt dus bij aan teamresultaten en voegt waarde toe. Promotie is horizontaal gericht op meer verantwoordelijkheden door kennis en kunde. Leidinggeven is dus slechts 1 manier van carri\u00e8re maken en niet voor iedereen een stap voorwaarts. Je kennis en kunde is leidend en niet de rang die je hebt verworven. Groei ontstaat door verdiepte vaardigheden en erkenning door collega\u2019s.<\/p>\n

Basis functiehuis met rollenset<\/h2>\n

Zoals gezegd moeten de huidige te uitgebreide functies wijken voor een compact basis functiehuis van 3 max 4 functies. Bijv:<\/p>\n